Prosty przyrzad do badania zwarcia i uplywnosci kondensatora

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Prosty przyrzad do badania zwarcia i uplywnosci kondensa

Post autor: fugasi »

Jak to - do czego? Chcę sobie powybierać najlepsze kondensatory. Lojalnie przyznaję że z przetwornicami nie zamierzam mieć nic do czynienia. :P Ze starych, przykręcanych wielkich kubasów Telpoda i Ducati z l. 70-tych chcę powybierać.
Znalazłem coś, co nie wymaga nawet generatora. Fakt - odczyt nie jest bezpośredni. Artykuł po rosyjsku!
Załączniki
ESR-oscyloskopem-r12_2005.rar
(106.88 KiB) Pobrany 179 razy
_
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

No powiedz Macska, proszę. Ja akurat chcę mieć coś wspólnego z przetwornicami.
Jako ciekawostka - przewinęło mi się przez ręce trochę monitorów LCD z wyplutymi elektrolitami na wtórnym przetwornicy. Na początku zaopatrzyłem się w kondensatory low-ESR i wymieniałem. Jednak w niektórych monitorach kondensatory, nawet nowe, grzały się. Zdarzyły się też jakieś ponowne naprawy na to samo. Z braku laku zacząłem wkładać stare (ponad 20 letnie) kondensatory wylutowane z japońskich telewizorów (Rubycony), zwykłe, żadne low-ESR, tylko gabarytami nieco większe. I zero problemów... Technika idzie naprzód...
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

fugasi pisze:Jak to - do czego? Chcę sobie powybierać najlepsze kondensatory. Lojalnie przyznaję że z przetwornicami nie zamierzam mieć nic do czynienia. :P Ze starych, przykręcanych wielkich kubasów Telpoda i Ducati z l. 70-tych chcę powybierać.
Wiedzialem ze do niecnych audiofilskich praktyk potrzebujesz!
Odstaw kolorowe pisemka audiofilskie a bedziesz spokojniejszy :D
sppp pisze:No powiedz Macska, proszę. Ja akurat chcę mieć coś wspólnego z przetwornicami.
W zasadzie juz wszystko powiedzialem.
Do wyjscia generatora (najlepiej z sygnalem TTL) podlaczami badany elektrolit i oscyloskopem sprawdzamy co sie dzieje z sygnalem.
Czestotliwosc powinna byc taka na jakiej pracuje przetwornica, no moze nie zaszkodzi pojechac troche w gore i w dol.
Na wyjsciu przetwornicy na ogol jest filtr C-L-C, im kondensatory maja mniejszy ESR (sa szybsze) tym napiecie DC bedzie bardziej wygladzany.
Nie mam (dzialajacego) oscyloskopu pod reka, dlatego nie zademonstuje jaka jest roznica miedzy elektrolitem zwyklym a Low ESR.
sppp pisze: Jako ciekawostka - przewinęło mi się przez ręce trochę monitorów LCD z wyplutymi elektrolitami na wtórnym przetwornicy. Na początku zaopatrzyłem się w kondensatory low-ESR i wymieniałem. Jednak w niektórych monitorach kondensatory, nawet nowe, grzały się. Zdarzyły się też jakieś ponowne naprawy na to samo. Z braku laku zacząłem wkładać stare (ponad 20 letnie) kondensatory wylutowane z japońskich telewizorów (Rubycony), zwykłe, żadne low-ESR, tylko gabarytami nieco większe. I zero problemów... Technika idzie naprzód...
No wlasnie, o tym pisalem ze to pouczajace zajecie, czasami mozna trafic na bardzo porzadne kondensatory "no name", lub renomowanej firmy calkiem dziadowskich elektrolitow.
A moze to sa podrobki? Jak sie oplaca podrabiac polprzewodnikow to moze z elektrolitami jest podobnie?
W sumie wystarczy miec tylko koszulke termokurczliwa z odpowiednim nadrukiem.
Jednym slowem:
Pomiary (nawet najbardziej proste) sa podstawa!
traxman

Post autor: traxman »

Jest jeszcze jedna przyczyna, mało kto zwraca uwagę na prąd jaki może przewodzić kondensator.
Oblicza się kondensator na wyjściu przetwornicy na wymagana pojemność - względem tętnień, a rzadko kiedy uwzględnia się przewodzony stale przez niego prąd.
W "lepszych" konstrukcjach kondensator jest rozbity na kilka mniejszych, tak ,aby równomiernie rozłożyć obciążenie nie przekraczać dopuszczalnych wartości prądu.
Na podobnej zasadzie nie stosuje się do rozruchu silników i w zwrotnicach głośnikowych kondensatorów np. smd 6032, chociaż pojemności i napięcia powoli zbliżają się do tego zakresu - tam dalej używane są elementy wielkości konserwy turystycznej, właśnie ze względu na obciążenie.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze:Wiedzialem ze do niecnych audiofilskich praktyk potrzebujesz!
Pierwsze słyszę żeby poczciwe KEN-y były "grające". Dla mnie one są głównie wyglądające.
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

W dzisiejszych czasach z kondensatorami to są takie jaja, że sam zaczynam myśleć nad zakupem/budową chociażby prostego miernika.
Ze 3 tygodnie temu miałem dostawę świeżych kondensatorów ze sklepu, data produkcji 04/2009 więc nie takie stare (z tego samego sklepu trafiały się "nowe" 10 letnie). Robiłem prosty podwajacz napięcia do zasilania urządzeń wymagających min 18V z transformatora dającego 12, wymagany ciągły prąd rzędu 100µA, maksymalny 450µA. Podwajacze sprawdzone działały, powklejałem je na butapren i odłożyłem na grzejnik żeby klej dobrze zasechł. Poleżało to sobie tak z tydzień, pojechaliśmy montować a tam zonk - nie działa, napięcie klęka do wartości poniżej 12V. Późniejszy test wykazał, że kondensatory po prostu powysychały leżąc przez ten tydzień na grzejniku (temperatura nie przekraczała z pewnością 50 stopni).
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Tomasz Gumny pisze:
fugasi pisze:A może ktoś zna jakiś dobry projekt miernika ESR do elektrolitów?
Kilka lat temu namawiałem tego gościa, żeby opisał swój miernik ESR w EP. Nic z tego nie wyszło, ale może Tool-owi udałoby się go namówić na udostępnienie projektu? Z tego co pamiętam układ jest dość prosty, ale zbudowany na procesorze Microchipa.
Jakos mi umknal ten wpis Tomka ;) (dzieki za powiadomienie!) A wiec do rzeczy...

Skontaktowalem sie z Bob'em. Niestety, na chwile obecna nie jest w stanie nic zrobic bo jest w trakcie przeprowadzki. Jednakze, obiecal pomoc jak mu tylko sprawy troche przycichna (co moze niestety potrwac...). W miedzyczasie podsunal mi ten link jako b. ekonomiczne rozwiazanie. Co o tym sadzicie?

:arrow: Tomek zagladnij do PW.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
pierwszy

Wracajac do ESR, dzis znalazlem chwile czasu zeby dokonczyc pomiary.
Przetwornica DC/DC 200W, na wyjsciu 19V, obciazenie ok 6A.
Pierwszy oscylogram na wyjsciu 3 x 220uF zwykly elektrolit, probki f-my Liket Corporation (czy ktokolwiek slyszal o tej firmie?)
Drugi oscylogram 3 x 220uF Low ESR tez probki tej firmy (roznica niewielka).
Trzeci juz wczesniej sprawdzone kondensatory f-y TEAPO, wynik ok 500mVpp calkiem do przyjecia, tym bardziej
ze firma sprzedaje tych kondensatorow nie jako Low ESR tylko na podwyzszona temperature (105*C).
Czestotliwosc przetwornicy to cos ok 630kHz, pewnie jeszcze mozna byloby zejsc z tetnieniem do ok 200-300mVpp
dobierajac elektrolitow.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

macska pisze:tym bardziej ze firma sprzedaje tych kondensatorow nie jako Low ESR tylko na podwyzszona temperature (105*C)
Czy to znaczy że wykonanie kondensatora na 105°C pociąga za sobą podwyższenie ESR?
_
pierwszy

Niekoniecznie, rozszerzony zakres temperaturowy to nie musi byc Low ESR, po prostu inna technologia produkcji (lepsza guma, inny elektrolit, nadruk w zlotym kolorze :P ).
ODPOWIEDZ