Znalazłem coś, co nie wymaga nawet generatora. Fakt - odczyt nie jest bezpośredni. Artykuł po rosyjsku!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Wiedzialem ze do niecnych audiofilskich praktyk potrzebujesz!fugasi pisze:Jak to - do czego? Chcę sobie powybierać najlepsze kondensatory. Lojalnie przyznaję że z przetwornicami nie zamierzam mieć nic do czynienia.Ze starych, przykręcanych wielkich kubasów Telpoda i Ducati z l. 70-tych chcę powybierać.
W zasadzie juz wszystko powiedzialem.sppp pisze:No powiedz Macska, proszę. Ja akurat chcę mieć coś wspólnego z przetwornicami.
No wlasnie, o tym pisalem ze to pouczajace zajecie, czasami mozna trafic na bardzo porzadne kondensatory "no name", lub renomowanej firmy calkiem dziadowskich elektrolitow.sppp pisze: Jako ciekawostka - przewinęło mi się przez ręce trochę monitorów LCD z wyplutymi elektrolitami na wtórnym przetwornicy. Na początku zaopatrzyłem się w kondensatory low-ESR i wymieniałem. Jednak w niektórych monitorach kondensatory, nawet nowe, grzały się. Zdarzyły się też jakieś ponowne naprawy na to samo. Z braku laku zacząłem wkładać stare (ponad 20 letnie) kondensatory wylutowane z japońskich telewizorów (Rubycony), zwykłe, żadne low-ESR, tylko gabarytami nieco większe. I zero problemów... Technika idzie naprzód...
Pierwsze słyszę żeby poczciwe KEN-y były "grające". Dla mnie one są głównie wyglądające.macska pisze:Wiedzialem ze do niecnych audiofilskich praktyk potrzebujesz!
Jakos mi umknal ten wpis TomkaTomasz Gumny pisze:Kilka lat temu namawiałem tego gościa, żeby opisał swój miernik ESR w EP. Nic z tego nie wyszło, ale może Tool-owi udałoby się go namówić na udostępnienie projektu? Z tego co pamiętam układ jest dość prosty, ale zbudowany na procesorze Microchipa.fugasi pisze:A może ktoś zna jakiś dobry projekt miernika ESR do elektrolitów?
Czy to znaczy że wykonanie kondensatora na 105°C pociąga za sobą podwyższenie ESR?macska pisze:tym bardziej ze firma sprzedaje tych kondensatorow nie jako Low ESR tylko na podwyzszona temperature (105*C)