Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: DaKKi »

Witam,
Zbudowałem ten miernik i przystąpiłem do sprawdzenia wg wskazówek autora (bez włożonego procesora).
Wszystkie próby przeszedł poprawnie (przy napięciu wysokim na D6, Q2, Q7 i DZ1 mam napięcie o 20V wyższe, ale mieści się w granicach tolerancji (10%). Niestety prób z potencjometrem w miejsce procesora i zmianą napięcia Ua i Ug już nie przeszedł. Mianowicie regulowanie zmiana położenia suwaka nic nie daje, na A1 i G2 mam cały czas 342V.
Proszę o pomoc w znalezieniu problemu.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Dobra. No ekspertem to ja nie jestem, ale tyle części co ja w swoim wymieniłem, to jakiś tytuł powinienem dostać. Primo, kupiłeś jakieś szemranej jakości części i poszedł ci IRF740, radzę popatrzeć w spisie części, są dokładnie podane parametry(literka na końcu ma wagę), albo q4 walnięty, dalej może być do wymiany U6.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

DaKKi pisze: Ua i Ug już nie przeszedł.
Jedynym wspólnym punktem regulatorów A i G2 jest U6(LM358). Sprawdź jego zasilanie. Przydałoby się zdjęcie płytki w dobrej rozdzielczości.
Tomek
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

lukasz_t pisze:Dobra. No ekspertem to ja nie jestem, ale tyle części co ja w swoim wymieniłem, to jakiś tytuł powinienem dostać. Primo, kupiłeś jakieś szemranej jakości części i poszedł ci IRF740, radzę popatrzeć w spisie części, są dokładnie podane parametry(literka na końcu ma wagę), albo q4 walnięty, dalej może być do wymiany U6.
Szemranej jakości ? Nie bardzo, wszystkie części zamawiałem raczej najlepszej jakości z TME. IRF740, a pod spodem napis Y02K AG. Rozumiem, że jeden IRF odpowiada za A1, drugi za G2. Zaraz sprawdzę te oba mosfety i dam znać.
Tomasz Gumny pisze:Jedynym wspólnym punktem regulatorów A i G2 jest U6(LM358). Sprawdź jego zasilanie. Przydałoby się zdjęcie płytki w dobrej rozdzielczości.
Napięcie na U6 już sprawdzałem (był to jeden z punktów instrukcji sprawdzania bez procka) i jest 17.4V. W pobliżu U6 też wszystko okey. Postaram się zaraz zrobić jeszcze fotki układu.
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Sprawdziłem oba IRF740 i oba są sprawne.
Wokół U6 też wszystko w porządku, przelotki przewodzą, nic nie jest zwarte, zasilanie 17.4V jak już wcześniej pisałem.
Jeszcze raz zrobiłem próbę ze zmianą napięcia na A1 potencjometrem i cały czas wynosi ono 336V, bez względu na nic.
Zdjęcia niestety wyszły bardzo słabe (aktualnie mam tylko kodaka 2MPx), postaram się wkrótce pożyczyć jakiś dobry aparat.
Macie jeszcze jakieś pomysły co może być nie tak ?
Na razie jeszcze nie podlutowałem podstawek i wyświetlacza, jedynie mierzę na złączu na płytce.

Pozdrawiam;
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Podaj np. dla kanału A napięcia względem masy na wejściach i wyjściach wzmacniacza operacyjnego dla kilku napięć na suwaku potencjometru.
Tomek
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Udało mi się już rozwiązać problem z napięciami na A2 i G1 regulowanymi potencjometrem, problem tkwił o dziwo w felernym potencjometrze, który nie łączył na złączach. Pierwszy raz spotkałem się z takim potencjometrem btw.
Niestety mam teraz problem z zaprogramowaniem procesora.
Wkładam do podstawki programującej i próbuję zaprogramować tak jak zawsze za pomocą STK200 na 74hc244 i PonyProg'a. Zaprogramowałem już tym zestawem kilkanaście procków i nigdy nie było problemów, a tą atmegę 16 w prawdzie widzi i czyta jak i erase'uje, ale gdy ładuję .hexa i przystępuje do zapisywania wszystko ładnie i pięknie idzie, a na końcu komunikat...Write Failed. Wszystkie linie przewodzą (sprawdzałem), napięcie 5V podciągam z USB (jak dotychczas nie było problemów).
Druga sprawa to fusebity :
traxman pisze://*************************************************************
// TESTER
//*************************************************************
// OCD JTAG SPI CK EE BOOT BOOT BOOT BOD BOD SU SU CK CK CK CK
// EN EN EN OPT SAVE SZ1 SZ0 RST LEVEL EN T1 T0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0
// 1 0 0 1 1 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 AVR Studio
// 1 0 0 0 1 0 0 1 1 1 1 0 1 1 1 1 ICCAVR
//*************************************************************

Program nieistotny, byle działał.
W PonyProg'u jak ustawiać ? Tak jak dla AVR Studio, czy ICCAVR ?
Nie rozumiem w ogóle skąd ta rozbierzność.

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

DaKKi pisze:W PonyProg'u jak ustawiać ? Tak jak dla AVR Studio, czy ICCAVR ?
Nie rozumiem w ogóle skąd ta rozbierzność.
W pierwszej linii zwykle piszę sobie fabryczne fuse-bity dla danego procesora. W drugiej linii jest wartość, którą należy wpisać używając programatora wbudowanego w środowisko ICCAVR. Te same liczby (ale poszczególnymi bajtami) wpisuje się w AVR Studio. PonyProg używa zanegowanych wartości - porównaj z wątkiem: viewtopic.php?f=25&t=15963
Tomek
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Nadal niewiele z tego rozumiem, nie widzę żadnej zależności pomiędzy ustawieniem dla PonyProga, a AVR Studio, czy ICCAVR.
W PonyProgu zaznacza się kratki przy fusebitach, zaznaczona oznacza 0, pusta 1.
Tylko wciąż nie mogę dojść jaka konfiguracja fusebitów jest wymagana w tym wypadku...
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Nie mam tu zainstalowanego PonyProga, więc nie pomogę.
Możesz przygotować sobie skrypt (plik o rozszerzeniu e2s), którego przykłąd znajdziesz we wspomnianym wątku o generatorze - musisz sobie tylko pozmieniać nazwy plików i fuse-bity.
Możesz też w AVR Studio wpisać podane bajty.
Przy użyciu "ptaszków"i, "haczyków", "kwadracików", itp. łatwo zrobić błąd a trudno je opisywać.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Wyłącz interfejs JTAG i OCD, u mnie był problemem podczas programowania ISP, po wyłączeniu spokój.
Bity JTAGEN i OCDEN
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

A ja mam takie pytanie nieco nie na temat:-) Jak nazywają się te gniazda (i wtyczki do nich) J1 i J5 w na płytce miernika? Szukam takich w TME i nie mogę znaleźć...
traxman

Post autor: traxman »

MLAS156, niestety wycofany z oferty....
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Czy chodzi o te zasilające? Mam np. woreczek z napisem MX-3069-06. Podobne są chyba MX-2139. Ogólnie ten standard to KK3.96 (dla mniejszych KK2.54).
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Tak, chodzi o te zasilające:-) Dzięki za podpowiedź. Poszukam:-)
ODPOWIEDZ