Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Miernik lamp DIY - sonda
-program źródłowy (pod kompilator ICCAVR 6.31 Pro);
-plik hex do zaprogramowania pamięci FLASH;
-plik eep do zaprogramowania pamięci EEPROM;
-instrukcja obsługi miernika z katalogiem lamp;
-historia zmian w programie.
Pełna dokumentacja miernika znajduje się w Elektronice Praktycznej 4 i 5/2010 i płycie CD dołączonej do EP 6/2010.
Proszę przed zadaniem pytania przeczytać wątek, są w nim praktycznie wszystkie odpowiedzi, cała dokumentacja umieszczona jest w wątku, nic więcej nie będzie udostępniane.
Zalecam jako diody DZ4, DZ9 zamiast transili BZW-10V, stosowanie diod zenera 1.3W - C15V.
UWAGA:
W układzie występują wysokie temperatury oraz niebezpieczne dla życia napięcia (także po wyłączeniu zasilania). Podczas montażu, uruchamiania i eksploatacji należy pracować ze szczególną ostrożnością. Podczas pomiaru, na stykach niewykorzystanych podstawek występują napięcia niebezpieczne dla życia - do 300VDC. Manipulowanie lampami, przewodami połączeniowymi do zewnętrznych adapterów, gdy miernik jest podłączony do sieci jest niedopuszczalne. Bezwzględnie należy połączyć wszystkie metalowe elementy obudowy (front, tył, opaski podstawek, itp) z bolcem przewodu ochronnego gniazda zasilania oraz zasilać miernik z gniazda instalacji elektrycznej wyposażonego w bolec ochronny.
Po zmontowaniu płytki i sprawdzeniu poprawności lutowań, należy ją bezwzględnie oczyścić ze śladów topników - ze względu na wysokie napięcia i niewielkie prądy, pozostałości topników i brud, mogą wpływać na prawidłową prace miernika.
Rozmieszczenie elementów płytki nowej wersji, zestawienie elementów i instrukcja V115 (24.10.09): Rozpiska okablowania podstawek:
J_H2__H1___K_______G1___G2__A2__A1
A__7___2___1,8______5____4___-___3
B__5___4___3________2____9___-___7
C__5___4___3,8______7____2,9_-___1,6
D__7___2___3,5______4____6___-___8
E__5___4___2,3,7,8__9____1___-___6
F__4___3___2________1,7__6___-___5
G__5___4___3,8______2,7__-___6___1
H__5___4___9________2,7__-___-___1,3,6,8
I__8___7___3,6______1,4__-___5___2
G3 i Ekrany połączyłem z K.
Podłączenie LCD, transformatora, enkodera, przycisku i podstawek:
Rozpiski wyprowadzeń, pierwszy pin jest prostokątny, okablowanie zespołu gniazda i wyłącznika jest oczywiste
Zasilanie płytki miernika->transformator
J1-1: 13VAC
J1-2: 13VAC
J1-3: puste - wyciągnąć kołek z gniazda dla zwiększenia odstępu izolacynego
J1-4: 240VAC
J1-5: puste - wyciągnąć kołek z gniazda dla zwiększenia odstępu izolacynego
J1-6: 240VAC
Złącze wyświetlacza LCD
J2-1: GND (masa) -> LDC PIN 1,5,16
J2-2: +5V (zasilanie LCD) -> LCD PIN 2
J2-3: VLCD (kontast) -> LCD PIN 3
J2-4: RS (wybór rejestru wyświetlacza) -> LCD PIN 4
J2-5: E (wybór wyświetlacza) -> LCD PIN 6
J2-6: D4 (dane bit 4) -> LCD PIN 11
J2-7: D5 (dane bit 5) -> LCD PIN 12
J2-8: D6 (dane bit 6) -> LCD PIN 13
J2-9: D7 (dane bit 7) -> LCD PIN 14
J2-10: anoda podświetlania -> LCD PIN 15
przewody możliwie krótkie.
Złącze enkodera i przycisku:
J3-1: NO, przycisk SET/START
J3-2: PIN3 enkoder "+"
J3-3: PIN1 enkoder "-"
J3-4: PIN2 enkoder oraz COM przycisk SET/START
Złącze lamp:
J4-1: A2 - anoda drugiego systemu podwójnej triody (piny o wyższych numerach w podstawce)
J4-2: A1 - anoda pentody i pierwszego systemu podwójnej triody (piny o niższych numerach w podstawce)
J4-3: G2 - siatka druga pentody
J4-4: GND/SCR - ekran przewodu doprowadzającego napięcie do S1
J4-5: S1 - pierwsza siatka pentod/triod
J4-6: K - katoda pentod/triod
J4-7: H1 - żarzenie pentod/triod
J4-8: H2 - żarzenie pentod/triod
Połączenia podstawek są równoległe, czyli wszystkie elektrody o tym samym potencjale połączone są razem.
W przypadku triody novalowej ECC/6n żarzenie podłączamy tylko do pinów 4 i 5 pin 9 pozostaje niepodłączony. Wybór żarzenia jest w katalogu 12,6V/6.3V.
Dokumentacja montażu płytki do starej wersji V10, konieczne jest wprowadzenie zmian opisanych w wątku (zabezpieczenia) inaczej wersje oprogramowania wyższe niż 1.0 nie będa działały poprawnie (zakładam, ze nikt tak starej wersji nie używa)
*****************************************************************************************
Jako że powoli kończą się prace nad charakterografem, a dużymi krokami zbliża się zima i dużo siedzenia w domu, mam pytanie.
Czy jesteście zainteresowani konstrukcją miernika najpopularniejszych lamp audio. Założenie układu jest najniższa możliwa cena, pomiar lamp typowych - dla danego punktu pracy Ia, Ig2, wersja stacjonarna z wyświetlaczem LCD, zasilanie z sieci 230V, w skrajnym przypadku bez izolacji, brak elementów nietypowych.
Z mojej listy lamp musiały by być testowane:
Triody:
ECC81/82/83/88
6N1P/2P/6P/23P/30P
Pentody:
6P1P/EL84/90/95/EL34/6V6/6L6/KT66/KT88
Takie założenia umożliwiają uproszczenie układu do:
zasilacza żarzenia 6,3V/2A
zasilacza Ug1: 1,5V do 24V co 1.5V z możliwością dodania +1V dla pomiarów nachylenia,
zasilacza Ug2: 180/210/230/250/280/300V 20mA
zasilacza Ua: 90/120/150/180/210/230/250/265/280/300V/0.2A
Układ pomiaru prądów:
Ia 0-20mA/0-200mA
Ig2 0-20mA
czy macie jeszcze jakieś lampy, które były by potrzebne, a nie skomplikowały by nadmiernie układu.
Pytanie też do Tomka, czy ma jeszcze cierpliwość i czas do pisania programu dla uPC. W przeciwnym wypadku, odpadnie pomiar Ig2 oraz możliwość pomiaru nachylenia - trzeba będzie przeliczać na piechotę.
Ostatnio zmieniony ndz, 9 listopada 2008, 22:18 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Ja jak najbardziej jestem na TAKtraxman pisze:Czy jesteście zainteresowani konstrukcją miernika najpopularniejszych lamp audio.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Dobrze było by ją mierzyć, ale te 14V jest mi nie po drodze, może jakiś adapter z przetwornicą?
Ale jak mus to mus.
Ale jak mus to mus.
Ja nie uważam, że mus. W końcu to lampa śmieciowatraxman pisze:Dobrze było by ją mierzyć, ale te 14V jest mi nie po drodze, może jakiś adapter z przetwornicą?
Ale jak mus to mus.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
dodaj kawalek zarzenia 0,35A do 25V 
3A sie przyda do 6N13S

3A sie przyda do 6N13S
Od takich zakresów jest charakterograf, ten miernik ma być "dla każdego". A dodawanie każdej rzeczy, która będzie użyta raz lub wcale podraża tylko konstrukcję.
w sumie to masz racjetraxman pisze:Od takich zakresów jest charakterograf, ten miernik ma być "dla każdego". A dodawanie każdej rzeczy, która będzie użyta raz lub wcale podraża tylko konstrukcję.

dolozyc trafko 10W z LM317 zawsze mozna

brak w spisie niektorych oktalowych odpowiednikow (6N8S itp.)
pomiar pentody i anody ECL86 mozna po prostu rozdzielic
Zapomniałem dopisać dobrze, że zauważyłeś:
Triody:
6SN7/6SL7
Pentoda:
EF86/6SJ7
Triody:
6SN7/6SL7
Pentoda:
EF86/6SJ7
-
- 625...1249 postów
A diabełków nie da rady
Właśnie ostatnio dają mi popalić

Jeszcze 6H7C, 6H8C, 6H9C
djably zra za duzo wszystkiego (Ia, Iz)nuncjusz1 pisze:A diabełków nie da radyWłaśnie ostatnio dają mi popalić

juz sa wymienione wyzej, no poza 6N7S (nie wiem, czy warto...)megabit pisze:Jeszcze 6H7C, 6H8C, 6H9C
Wlasnie w sumie jak dla mnie to 6H7C można pominąćefekt02 pisze:juz sa wymienione wyzej, no poza 6N7S (nie wiem, czy warto...)megabit pisze:Jeszcze 6H7C, 6H8C, 6H9C

Do diabłów to w zasadzie potrzebny jest osobny miernik
.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dla uC - tak, PC - nie potrafię.traxman pisze:Pytanie też do Tomka, czy ma jeszcze cierpliwość i czas do pisania programu dla uPC. W przeciwnym wypadku, odpadnie pomiar Ig2 oraz możliwość pomiaru nachylenia - trzeba będzie przeliczać na piechotę.

Tomek