Materiały: Sklejka brzozowa, coś sklejkopodobnego(na tył), 2x eminence Legend V12, narożniki i nóżki z Amptone, derma(eko-skóra)
Wymiary: szerokość 730mm; głębokość 300mm; wysokość 430mm
Koszty to około 650zł
Zaczynamy:
Sklejkę dociętą na miejscu w Obi musiałem odpowiednio obrobić - wycinając 'ząbki' zwiększające powierzchnię klejenia, poradziłem sobie z tym za pomocą wyrzynarki i dłuta(wyrzynarka krótsze boki, dłuto dłuższe), wszystko sklejone polimerowym klejem do drewna i zbite dla bezpieczeństwa małymi beleczkami:

Kolejny etap - wycinanie otworów na głośniki oraz bass-reflex, tu także musiałem poradzić sobie wyrzynarką - jakoś dałem radę, otwory bass-reflex już na szczęście specjalnymi wiertłami do drewna z hmm kołnierzem

Potem przyszła pora na siatkę maskującą, montaż za pomocą pinesek i kleju polimerowego do drewna(trzyma jak nic):

Po wyschnięciu wstawiłem na próbę środek(jeszcze bez siatki):

Kolejny weekend - szlifowanie/zaokrąglanie boków i kantów, tutaj poradziłem sobie szlifierką kątową ze specjalnym mocowaniem na rzep papieru ściernego, potem wyrównywane jeszcze ręcznie papierem ściernym o małej gradacji. Zaczopowane także zostały ubytki za pomocą sprytnego sposobu - mieszamy klej do drewna z wiórami i upychamy w szpary, wyrównuje wzorowo. Mam nadzieję, że coś na tym zdjęciu widać(także głośnik zamontowany na próbę):

Przyszła pora na płytę tylną, ta w całości została wycięta z płyty wiórowej za pomocą wyrzynarki, oraz dodany terminal, w tle widać także wnętrze dalej robionej kolumny - ramki na płytę przednią i tylną:

Kolejny i zarazem jeden z ostatnich etapów to obłożenie całej kolumny tapicerką - dermą lub jak kto lubi eko-skórą, do klejenia użyłem butaprenu i kleju polimerowego uniwersalnego. Nie powiem nie było to łatwe, ale wyniki są doskonałe i zaskakujące, naprawdę ładnie to wyszło i derma elegancko przylega, nie ma żadnych bąbli i jest estetycznie, mam w domu piec Peaveya i w porównaniu z jego tapicerką naprawdę nie ma różnicy, w każdym razie polecam dermę+butapren(oczywiście umiejętnie klejoną) jako tani substytut cholernie drogiego Tolexu (tutaj koszt to 30zł za dermę plus ok 20zł za klej). Po oklejeniu dodałem narożniki i nóżki oraz rączkę u góry. Wyniki mojej pracy przedstawiają zdjęcia poniższe. Tak jak widać nie zdążyłem jeszcze okleić tylko tyłu(zabrakło kleju).:

Na niektórych zdjęciach widać, że otwór bez głośnika jest zatkany(nie chciałem psuć efektu przy ogrywaniu kolumny).
Podsumowując, zdjęcia nie są zbyt doskonałe - mam kiepski aparat, wiele szczegółów może być niewidoczne, jest parę refleksów itd. Ale z moich wrażeń: Wykonanie tej kolumny przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania!

Udostępniając te zdjęcia proszę o oceny i konstruktywną krytykę, no i mam nadzieję, że choć po części pomogłem kolegom, którzy robią coś podobnego albo zamierzają zrobić

Aha no i miejscami może być jeszcze brudnawa pyłem ze szlifowanego drewna, ale to chyba tylko na jednym zdjęciu może być widoczne