Kolumna 2(1)x12 -by Recon - fotorelacja

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Kolumna 2(1)x12 -by Recon - fotorelacja

Post autor: Recon »

Witam, chciałbym się pochwalić moją najnowszą konstrukcją - kolumną 240W 2x12 na głośnik(u)ach Eminence Legend V12. Konstrukcja jest ukończona w ok 95% gdyż zostało obłożenie tyłu i wstawienie drugiego głośnika który jest w drodze.

Materiały: Sklejka brzozowa, coś sklejkopodobnego(na tył), 2x eminence Legend V12, narożniki i nóżki z Amptone, derma(eko-skóra)
Wymiary: szerokość 730mm; głębokość 300mm; wysokość 430mm
Koszty to około 650zł

Zaczynamy:

Sklejkę dociętą na miejscu w Obi musiałem odpowiednio obrobić - wycinając 'ząbki' zwiększające powierzchnię klejenia, poradziłem sobie z tym za pomocą wyrzynarki i dłuta(wyrzynarka krótsze boki, dłuto dłuższe), wszystko sklejone polimerowym klejem do drewna i zbite dla bezpieczeństwa małymi beleczkami:

Obrazek

Kolejny etap - wycinanie otworów na głośniki oraz bass-reflex, tu także musiałem poradzić sobie wyrzynarką - jakoś dałem radę, otwory bass-reflex już na szczęście specjalnymi wiertłami do drewna z hmm kołnierzem :wink: Całość spryskałem sprayem, ale kolor okazał się być zbyt jasny, dlatego poprawiłem normalną farbą do drewna i metalu(na zdjęciu się świeci bo świerzutko pomalowane, tak naprawdę to mat):

Obrazek

Potem przyszła pora na siatkę maskującą, montaż za pomocą pinesek i kleju polimerowego do drewna(trzyma jak nic):

Obrazek

Po wyschnięciu wstawiłem na próbę środek(jeszcze bez siatki):

Obrazek

Kolejny weekend - szlifowanie/zaokrąglanie boków i kantów, tutaj poradziłem sobie szlifierką kątową ze specjalnym mocowaniem na rzep papieru ściernego, potem wyrównywane jeszcze ręcznie papierem ściernym o małej gradacji. Zaczopowane także zostały ubytki za pomocą sprytnego sposobu - mieszamy klej do drewna z wiórami i upychamy w szpary, wyrównuje wzorowo. Mam nadzieję, że coś na tym zdjęciu widać(także głośnik zamontowany na próbę):

Obrazek

Przyszła pora na płytę tylną, ta w całości została wycięta z płyty wiórowej za pomocą wyrzynarki, oraz dodany terminal, w tle widać także wnętrze dalej robionej kolumny - ramki na płytę przednią i tylną:

Obrazek

Kolejny i zarazem jeden z ostatnich etapów to obłożenie całej kolumny tapicerką - dermą lub jak kto lubi eko-skórą, do klejenia użyłem butaprenu i kleju polimerowego uniwersalnego. Nie powiem nie było to łatwe, ale wyniki są doskonałe i zaskakujące, naprawdę ładnie to wyszło i derma elegancko przylega, nie ma żadnych bąbli i jest estetycznie, mam w domu piec Peaveya i w porównaniu z jego tapicerką naprawdę nie ma różnicy, w każdym razie polecam dermę+butapren(oczywiście umiejętnie klejoną) jako tani substytut cholernie drogiego Tolexu (tutaj koszt to 30zł za dermę plus ok 20zł za klej). Po oklejeniu dodałem narożniki i nóżki oraz rączkę u góry. Wyniki mojej pracy przedstawiają zdjęcia poniższe. Tak jak widać nie zdążyłem jeszcze okleić tylko tyłu(zabrakło kleju).:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na niektórych zdjęciach widać, że otwór bez głośnika jest zatkany(nie chciałem psuć efektu przy ogrywaniu kolumny).

Podsumowując, zdjęcia nie są zbyt doskonałe - mam kiepski aparat, wiele szczegółów może być niewidoczne, jest parę refleksów itd. Ale z moich wrażeń: Wykonanie tej kolumny przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania! :wink: To tylko moja opinia, ale mógłbym ją bez wstydu postawić w sklepie albo na estradzie obok innych kolumn nie czując żadnego wstydu, do dla mnie wygląda jak ze sklepu :mrgreen: Jedyne do czego musiał bym się przyczepić to narożniki, chyba dwa mi lekko źle wyszły, ale to do naprawy :wink:

Udostępniając te zdjęcia proszę o oceny i konstruktywną krytykę, no i mam nadzieję, że choć po części pomogłem kolegom, którzy robią coś podobnego albo zamierzają zrobić :D

Aha no i miejscami może być jeszcze brudnawa pyłem ze szlifowanego drewna, ale to chyba tylko na jednym zdjęciu może być widoczne :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pn, 21 marca 2011, 00:11 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Paweł K.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kolumna 2(1)x12 -by Recon - fotorelacja

Post autor: Kazimierz »

Uszczknij rąbka wiedzy na temat otworów BR w kolumnie gitarowej zbudowanej na Eminence Legend V12.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

W zasadzie BR to nazwać do końca nie można, bo powinna być 'trąbka' ale po prostu pomyślałem, że z racji iż jest w 100% zamknięta to wyeksponuję trochę niskich częstotliwości, grałem z i bez, wyszło, że z jest ciekawiej, i zdecydowanie cieplej no i nie muli tak jakoś :) Takie rozwiązanie zastosował Bob Bradshaw w jego kolumnach, a nie ukrywam że on jest moim idolem odnośnie nagłośnienia gitarowego. W każdym razie zastosowanie tych otworów nie jest podparte żadną teorią i obliczeniami, tylko uchem.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Piękna kolumna.

Ale czy widziałeś kiedykolwiek głośniki w kolumnie 240W przykręcone wkrętami do drewna? :shock: Chociaż w sumie kolumna jest zamknięta, więc daleko nie polecą... :?
Recon pisze:Takie rozwiązanie zastosował Bob Bradshaw w jego kolumnach, a nie ukrywam że on jest moim idolem odnośnie nagłośnienia gitarowego.
Może z zewnątrz tego nie widać, ale w kolumnach Custom Audio Amplifiers są tuby w każdym z czterech otworów BR.
Ostatnio zmieniony ndz, 20 marca 2011, 23:46 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Ał... :oops: Czyli znaczący błąd konstrukcyjny... Myślałem, że 8 drewnowkrętów nie nawali, no ale skoro tak mówisz, czym w takim razie powinienem ze zamocować? Być może jeszcze da się odratować :?

Z drugiej strony to na ponad połowę mocy rozkręciłem i nic się nie działo, no ale proces wypadania może się rozłożyć w czasie po prostu...

Nie pisałem jeszcze o wrażeniach odsłuchowych, dużo kolumn nie słyszałem, ale cały zestaw jaki wykonałem na przestrzeni roku(przynajmniej mnie) wbija w ziemię i z całą pewnością stwierdzam, że jeszcze na niczym tak potężnym i pięknym nie grałem. A coś tam już ogrywałem Parę marshalli lampowych, Peaveya lampowego i Engla.
Ostatnio zmieniony ndz, 20 marca 2011, 23:50 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Bez zdzierania tkaniny z frontu nie poprawisz tego raczej. W Amptone są nakrętki "T-nuts". W Castoramie i NOMI zresztą też.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Uwazaj bo Randall Smith ma patent na uzywanie slowa "engineering" w nazwie wzmacniaczy gitarowych. Pojdziesz w bankruty....Obrazek
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

No nie... Na razie nie przewiduje poważniejszego grania, dlatego poczekam pogram i popatrzę co się będzie z tym działo, jak śruby się będą obluzowywały to po prostu zrobię to od nowa nie ma wyboru, albo pobawię się z benzyna/acetonem.

Co do Engineering to nie zamierzam w najbliższym czasie otwierać biznesu, to tylko do użytku własnego :wink:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Hmmm bez zdzierania tkaniny moze by i dalo te T-Nuts zastosowac...

Ja bym po prostu sprobowal przewiercic 'na wylot' i 'wsadzic' nakretke przez otwor po glosniku tak, by lekko tylko zabki weszly w drewno i nie wypadly. Do tak 'przygotowanych' nakretek zaczal powoli wkrecac sruby. Powinno sie udac.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Witam wszystkich!

Dawno nie zabierałem głosu na naszym wspaniałym forum, ale po tym co nam dziś kolega Recon pokazał nie mogłem się powstrzymać. Paweł (wybacz, jeśli pomyliłem Twoje imię, bo dawno się nie widzieliśmy, o ile mnie kojarzysz) widzę, że się rozwijasz (w przeciwieństwie do mnie), czego Ci gratuluję, trzymaj tak dalej, niech Radom rośnie w siłę :D

Kolumna rzeczywiście jest bardzo ładna. Widać, że się przyłożyłeś. Mocowanie głośników na drewnowkręty faktycznie nie jest zbyt trafnym rozwiązaniem, ale człowiek się uczy całe życie. Jakbyś zajrzał do mojej pierwszej kolumny, to byś się załamał. Wygląda jakby była wydłubana gwoździem z drewnianego kloca :D

Kombinuj i ucz się póki masz czas. Ja niestety musiałem sobie odpuścić zarówno granie, jak i budowę wzmacniaczy czy kolumn na jakiś czas, ale mam nadzieję, że niedługo też coś ciekawego Wam zaprezentuję.

Jeszcze raz gratuluję starannie wykonanej kolumny!
Pozdrawiam, Jarek ;)
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Dobrze wygląda :) gratulacje .
Recon a powiedz czym frezowałeś krawędzie jakim frezem.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

kciuq pisze:Recon a powiedz czym frezowałeś krawędzie jakim frezem.
Szanuj kolegów - czytaj, a nie tylko oglądaj obrazki... :? Nie używał frezarki tylko zaokrąglał innymi narzędziami.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Bardzo ładna, nie znam się na pracy w drewnie więc nie wiem co jest nie tak, ale chciałbym taką mieć :D
Widzę że ostatnio jest bardzo aktywny, jak znajdujesz czas na granie, majsterkowanie i szkołę/uczelnię/pracę ? Bo mi czasu właśnie brakuje :(
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pcat »

Kawał dobrej samodzielnej roboty - gratulacje.
Każdy samodzielnie zbudowany zestaw kolumn potrafi być niepowtarzalny. :D

ps.
Czym sie kierowałeś wybierając materiał na kolumnę - sklejka brzozowa ?
Sam mam niemiłe doświadczenia ze sklejką jako obudowa zestawu - przy większych mocach wpadało to w rezonanse które nie były zamierzonym efektem :P , Kolejne zestawy robiłem już z wykorzystaniem płyt wiórowych.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Hmmm bez zdzierania tkaniny moze by i dalo te T-Nuts zastosowac...

Ja bym po prostu sprobowal przewiercic 'na wylot' i 'wsadzic' nakretke przez otwor po glosniku tak, by lekko tylko zabki weszly w drewno i nie wypadly. Do tak 'przygotowanych' nakretek zaczal powoli wkrecac sruby. Powinno sie udac.
To bardzo dobry i prosty sposób, dzięki, na pewno zastosuje :D

Paweł (wybacz, jeśli pomyliłem Twoje imię, bo dawno się nie widzieliśmy, o ile mnie kojarzysz) widzę, że się rozwijasz (w przeciwieństwie do mnie), czego Ci gratuluję, trzymaj tak dalej, niech Radom rośnie w siłę
Dokładnie dokładnie Paweł :) jeszcze pamiętam Cię za czasów Kopernika i Resursy :mrgreen:

Widzę że ostatnio jest bardzo aktywny, jak znajdujesz czas na granie, majsterkowanie i szkołę/uczelnię/pracę ? Bo mi czasu właśnie brakuje
Łatwe to nie jest, ale po prostu polega to na tym, że w Warszawie przykładam się i uczę tak by w weekendy był luz, no i w każdy weekend wracam do Radomia i tam w piątek wieczorem i całą sobotę strugam sobie :) W Warszawie jak są okresy, że politechnika mnie nie pociśnie to też coś tam zlutuje/zaprojektuje, aktualnie kończę projektować zestaw płytek do mojego 'kustomowego heada' xD Studia ciężkie, do tego muszę też znaleźć czas dla mojej dziewczyny, ale jak to się mówi: 'Dla chcącego nic trudnego'. A na granie zawsze musi być czas, ja najbardziej np lubię trening krótki, ale po parę razy dziennie, jakoś tak dla mnie wtedy szybciej się uczę i wprawiam dalej rękę.
Może z zewnątrz tego nie widać, ale w kolumnach Custom Audio Amplifiers są tuby w każdym z czterech otworów BR.
Wiem wiem o tym, czytałem na jakimś audio forum, dlatego napisałem, że to takie nie doszłe BR, dodatkowo tam jest 6 a nie 2 otwory :wink: Ale może, jak mi się zachcę to kupie te tuby i sprawdzę jak to będzie grało :wink:
Czym sie kierowałeś wybierając materiał na kolumnę - sklejka brzozowa ?
Sam mam niemiłe doświadczenia ze sklejką jako obudowa zestawu - przy większych mocach wpadało to w rezonanse które nie były zamierzonym efektem , Kolejne zestawy robiłem już z wykorzystaniem płyt wiórowych.
Radami kolegów z triody, komfortem obróbki i czytaniem danych o innych kolumnach. Nie zaobserwowałem aby wpadały w jakikolwiek rezonans :wink: Być może to kwestia dodatkowych ramek i umocnień jakie zastosowałem, no i sporawych gumowych nóżek. :D

Dziękuje wszystkim za pozytywne komentarze i za rady :) chciałbym nagrać próbki by wam pokazać jak to działa, ale czekam do zakupu SM57 do domowego studyjka.
Pozdrawiam

Paweł K.
ODPOWIEDZ