Niezły żart, jeden zero dla Ciebie.painlust pisze:Ty to piszesz poważnie?Co to jest akord?
Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Re: Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
-
- 25...49 postów
Odświeżę nieco temat. Jako że kilku kolegów namawiało mnie, aby zbudować preamp na wzór Black Altara painlusta, nieco zagłębiłem się w temat i przeanalizowałem konstrukcje z fonaru, a także schemat z którego korzystał fireboy. Zdecydowałem że spróbuje zbudować wzmacniacz wg zamieszczonego poniżej schematu, stworzonego przeze mnie na bazie wymienianych wcześniej źródeł. Jest to na razie sam preamp, końcówka jak w temacie SE. Może ktoś zarzuci mi zbyt duży stopień trudności (dla początkującego w konstrukcjach lampowych) z powodu 3 kanałów, więc wyjaśnię, że w sumie gram na zbudowanym atomiku zarówno na cleanie (uzyskiwanym poprzez odpowiednie ustawienie gałek we wzmacniaczu i gitarze), jak i z większą ilością gainu, 3 kanał oparty na triodzie V1B to w zasadzie chęć wykorzystania wolnej triody w jednej lampie preampu, nie wiem nawet czy można to w taki sposób rozwiązać. Nie jest to schemat ostateczny, pewnie znajdą się w nim jakieś błędy, więc proszę osoby chętne o zgłaszanie ewentualnych uwag, jestem na razie na etapie gromadzenia części, a że nie mam w pobliżu dobrze zaopatrzonego sklepu i korzystam ze sklepów internetowych oraz alledrogo, więc od razu chcę kupić elementy na 3 kanały, choć nie oznacza to że je wszystkie zbuduje i połączę w jedną całość...
-
- 375...499 postów
Pierwszy błąd: wspólny rezystor antyparazytowy V1A i V4A.
Drugi błąd:siatka V1B wisi w powietrzu.
Więcej na razie nie chciało mi się szukać.
Drugi błąd:siatka V1B wisi w powietrzu.
Więcej na razie nie chciało mi się szukać.
Poprawiłem najbardziej widoczne błędy. Niestety zaznaczony w kółku switch jest umieszczony niefortunnie. Przemyśl jak to zmienić.
A mnie dziwi rezystor za V1B szeregowo z sygnałem - 2,2M (równolegle do niego jest 120pF). Czy to aby nie za dużo? Będzie tam dzielnik sygnału 2.2M : (2,2M||330k). Mi wychodzi 19dB tłumienia w tym miejscu.
Siatka V2A nadal wisi w powietrzu.
Przydałoby się numerowanie elementów (R1, R2...). Ułatwiłoby to wskazywanie ewentualnych błędów i byłaby pewność, że rozmawiamy o tym a nie o innym elemencie.
Siatka V2A nadal wisi w powietrzu.
Przydałoby się numerowanie elementów (R1, R2...). Ułatwiłoby to wskazywanie ewentualnych błędów i byłaby pewność, że rozmawiamy o tym a nie o innym elemencie.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Z tym dzielnikiem popełniłem błąd, ale wystarczy po drugiej stronie wstawić jakis kondensator i nie będzie problemu. Co do siatki, która niby wisi... jak tam widzę kondensator 1n, a wiec nie wisi.
-
- 25...49 postów
A na czym polega ta "niefortunność"? Bo na razie nie wiem gdzie mógłbym go przenieść...painlust pisze: Niestety zaznaczony w kółku switch jest umieszczony niefortunnie. Przemyśl jak to zmienić.
Naniosłem na schemat poprawki painlusta i ponumerowałem elementy:sppp pisze:Przydałoby się numerowanie elementów (R1, R2...). Ułatwiłoby to wskazywanie ewentualnych błędów i byłaby pewność, że rozmawiamy o tym a nie o innym elemencie.
painlust
A jak V2A będzie spolaryzowana jak SW2 będzie przestawiony na dół?
Druga sprawa - z tym dzielnikiem to w/g mnie błędu nie popełniłeś - podłączyłeś C18 do masy. Mnie chodzi o dość dużą wartość R28. O ile rozmawiamy o tym dzielniku.

Druga sprawa - z tym dzielnikiem to w/g mnie błędu nie popełniłeś - podłączyłeś C18 do masy. Mnie chodzi o dość dużą wartość R28. O ile rozmawiamy o tym dzielniku.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
No to rozmawiamy nie o tym
, ale tu też można dać kondensator pomiędzy tymi rezystorami aby dzielnika nie było.

Nie łapię. Jak kondensatorem zniwelować dzielnik na 2 rezystorach?
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 375...499 postów
Siatka V2A dalej wisi w powietrzu, a przynajmniej podczas przełączania.
W jaki sposób zniweluje to dzielnik? Przecież dla składowej zmiennej ten kondensator nie istnieje, a składowej stałej tam nie ma. Dla mnie w tym miejscu sygnał jest nadal tłumiony o 19dB.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
No to nie wiem, ja kiedyś wykonałem coś podobnego, ale zostawiłem wiszące siatki w powietrzu ( schemat w dziale DIY temat 17) i działało. Teraz może bez sensu kombinowałem i się zapetliłem... wybaczcie.
-
- 375...499 postów
Działać będzie, ale może stukać.
sppp
Pytanie pomocnicze: czym zastępuje się kondensator dla składowej zmiennej? Zwarciem czy przerwą?

Pytanie pomocnicze: czym zastępuje się kondensator dla składowej zmiennej? Zwarciem czy przerwą?