Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
Witam!
Wiem że temat był już poruszany na forum, nawet powstały działające konstrukcje.
Chciałbym zbudować head na bazie kanału lead soldano SLO jak w temacie. Ma on służyć do grania w domu, dlatego chciałbym połączyć ten preamp z końcówka o mocy do 5W. Uprzedzając stwierdzenia typu: po co, przecież jest sprawdzony gotowiec Atom 5W Marvela, dodam że tą konstrukcję mam już za sobą. Teraz chciałbym złożyć typowy czterostopniowy preamp high-gain w celach powiedzmy edukacyjnych i chęci porównania brzmienia końcowego. I teraz przejdę do pytań:
1. Czy połączenie tego preampu z końcówką SE pozwoli uzyskać dużo większą ilość przesteru w porównaniu do atomica?
2. Spotkałem się z opiniami (m.in. Painlusta) że napięcie jakie jest typowe dla wzmacniacza z końcówką SE powoduje że preamp ten strasznie muli i nie da się grać, dlatego chciałbym zasilić osobno końcówkę i preamp wykorzystując trafo z radia Stolica (które bez obciążenia daje napięcie na wtórnym 2x320V zmiennego), czy to dobry pomysł?
3. Jeżeli tak (pyt. 2) to czy można te napięcia wyregulować za pomocą odpowiednio dobranych rezystorów? (po wyprostowaniu szacuję że napięcie z każdego odczepu powinno mieć wartość ok. 450V "na luzie", co po obciążeniu w przypadku końcówki pewnie ulegnie obniżeniu ale i tak będę zbić to napięcie żeby uzyskać katalogowe 250V napięcia anody względem katody, zasilanie stopni preampu w oryginale są chyba w okolicach 350-375V?
4. I na koniec czy można wykorzystać w takim układzie triodę lampy mocy (bo będzie to najprawdopodobniej 6P14P) jako wtórnik katodowy(tak Painlust zrobił w swoim czterowatowcu), czy lepiej preamp zrobić na 3 podwójnych triodach 6N2P-EV i zostawić jedną triodę.
To chyba tyle na razie, czekam na odpowiedzi na moje pytania i ewentualne opinie na temat mojego projektu.
Pozdrawiam!
Wiem że temat był już poruszany na forum, nawet powstały działające konstrukcje.
Chciałbym zbudować head na bazie kanału lead soldano SLO jak w temacie. Ma on służyć do grania w domu, dlatego chciałbym połączyć ten preamp z końcówka o mocy do 5W. Uprzedzając stwierdzenia typu: po co, przecież jest sprawdzony gotowiec Atom 5W Marvela, dodam że tą konstrukcję mam już za sobą. Teraz chciałbym złożyć typowy czterostopniowy preamp high-gain w celach powiedzmy edukacyjnych i chęci porównania brzmienia końcowego. I teraz przejdę do pytań:
1. Czy połączenie tego preampu z końcówką SE pozwoli uzyskać dużo większą ilość przesteru w porównaniu do atomica?
2. Spotkałem się z opiniami (m.in. Painlusta) że napięcie jakie jest typowe dla wzmacniacza z końcówką SE powoduje że preamp ten strasznie muli i nie da się grać, dlatego chciałbym zasilić osobno końcówkę i preamp wykorzystując trafo z radia Stolica (które bez obciążenia daje napięcie na wtórnym 2x320V zmiennego), czy to dobry pomysł?
3. Jeżeli tak (pyt. 2) to czy można te napięcia wyregulować za pomocą odpowiednio dobranych rezystorów? (po wyprostowaniu szacuję że napięcie z każdego odczepu powinno mieć wartość ok. 450V "na luzie", co po obciążeniu w przypadku końcówki pewnie ulegnie obniżeniu ale i tak będę zbić to napięcie żeby uzyskać katalogowe 250V napięcia anody względem katody, zasilanie stopni preampu w oryginale są chyba w okolicach 350-375V?
4. I na koniec czy można wykorzystać w takim układzie triodę lampy mocy (bo będzie to najprawdopodobniej 6P14P) jako wtórnik katodowy(tak Painlust zrobił w swoim czterowatowcu), czy lepiej preamp zrobić na 3 podwójnych triodach 6N2P-EV i zostawić jedną triodę.
To chyba tyle na razie, czekam na odpowiedzi na moje pytania i ewentualne opinie na temat mojego projektu.
Pozdrawiam!
-
- 375...499 postów
Re: Kanał LEAD Soldano SLO + końcówka SE - kilka pytań.
W 6P14P nie ma triody, więc nie masz czego wykorzystywać. Za to E/PCL86 ma triodę podobną do ECC83.
Co do zasilania, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zasilanie przedwzmacniacza i końcówki mocy było oddzielne. Tak zrobiłem na przykład w 10-watowym piecyku w przedwzmacniaczem JCM800. Końcówka mocy na dwóch PCL82 ma zasilanie ok.250V, a przedwzmacniacz ma dodatkowe uzwojenie szeregowo z głównym anodowym i w sumie mam na przedwzmacniaczu tyle, ile w oryginale. Jedyny problem jest taki, że są dwa mostki, dwa filtry, a transformator nawinąłem sam
Jak chcesz grać na głośnościach znośnych w domu to rodzaj końcówki mocy raczej nie ma znaczenia, bo i tak cały przester pochodzi z przedwzmacniacza. Nie grałem na jednym ani na drugim, ale SLO napewno będzie miał większe wzmocnienie.
Co do zasilania, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zasilanie przedwzmacniacza i końcówki mocy było oddzielne. Tak zrobiłem na przykład w 10-watowym piecyku w przedwzmacniaczem JCM800. Końcówka mocy na dwóch PCL82 ma zasilanie ok.250V, a przedwzmacniacz ma dodatkowe uzwojenie szeregowo z głównym anodowym i w sumie mam na przedwzmacniaczu tyle, ile w oryginale. Jedyny problem jest taki, że są dwa mostki, dwa filtry, a transformator nawinąłem sam

Jak chcesz grać na głośnościach znośnych w domu to rodzaj końcówki mocy raczej nie ma znaczenia, bo i tak cały przester pochodzi z przedwzmacniacza. Nie grałem na jednym ani na drugim, ale SLO napewno będzie miał większe wzmocnienie.
-
- 25...49 postów
Z powodu późnej pory pisania posta zapomniałem dodać, że oprócz 6P14P w końcówce rozważam zastosowanie ECL86 która została mi z Bambina, stad pomysł z triodą jako wtórnik. Moc wtedy by była mniejsza, tylko nie wiem jakie byłyby różnice w brzmieniu (końcówka 5W atomica z trafem TG2,5 napędzając głośnik Legend V12 gra głośno, myślałem nawet o końcówce 1-2W z Firefly, żeby mocno żony nie drażnić:)).
Co do podwójnej liczby mostków i filtrów sprawa, chyba jeżeli dobrze rozumuje, nie jest aż taką przeszkodą, bo będą to to w sumie 4 diody i kilka elektrolitów 47u/400-450V? Bardziej martwię się o zmniejszenie napięcia jakie uzyskam po wyprostowaniu bo będą to rezystory (chyba) o mocy ok 10W i nie wiem jaki to będzie miało wpływ na brumy i inne zakłócenia.
Co do podwójnej liczby mostków i filtrów sprawa, chyba jeżeli dobrze rozumuje, nie jest aż taką przeszkodą, bo będą to to w sumie 4 diody i kilka elektrolitów 47u/400-450V? Bardziej martwię się o zmniejszenie napięcia jakie uzyskam po wyprostowaniu bo będą to rezystory (chyba) o mocy ok 10W i nie wiem jaki to będzie miało wpływ na brumy i inne zakłócenia.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A pokaż schemat zasilacza, bo nie za bardzo rozumiem co chcesz tam zbijać za napięcie.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wtónik można pominąć. Niejeden fabryczny highgain go nie ma i działa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Lub użyć IRF`a.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 25...49 postów
Z tego co znalazłem na forum zasilacz powinien wyglądać chyba tak (transformator zasilający z radia Stolica, 2x320V mierzone multimetrem bez obciążenia):
I co to da ciekawego?
-
- 25...49 postów
Moim celem jest próba zasilenia preampu Soldano SLO za pomocą posiadanego przeze mnie transformatora. Ponieważ moja przygoda z konstrukcjami lampowymi w zasadzie zaczęła się niedawno, to chciałem zasięgnąć porady czy używając tego transformatora uda mi się uzyskać odpowiednie napięcia do zasilenia układu (czyli wyższe niż np. te jakimi zasilam preamp mojego atomika trafem z bambina), a jeżeli tak to jak optymalnie połączyć ten transformator z układem preampu SLO i końcówką SE. A jako że jest to kącik dla początkujących to myślę że zadawanie takich pytań nie jest tutaj wielkim nietaktem:)painlust pisze:I co to da ciekawego?
-
- 375...499 postów
Ale oba zasilacze dadzą jednakowe napięcie....
-
- 25...49 postów
Więc pozwoli to chyba zasilić preamp napięciem wyższym niż miało by to miejsce, gdybym zastosował standardowy układ jaki jest na schematach wzmacniaczy z końcówką SE. A w zasadzie zwiększenie napięcia jakie podam na ten preamp powinno poprawić jego brzmienie?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A skąd weźmiesz to niby wyższe napięcie? Ja widze na rysunku jedno i to samo napięcie, tylko oddzielne prostowniki...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
W takim układzie w szeregu pomiędzy prostownikiem i preampem nie będzie rezystora Rg2 i można zastosować mniejszy rezystor filtrujący, wiec chyba spadek napięcia będzie niższy. Nie wiem jeszcze jakie napięcie anodowe będzie z tego transformatora. Teoretycznie to po wyprostowaniu napięcia wtórnego powinienem dostać napięcie stałe 1,4 raza większe, tylko nie wiem czy to ma dla transformatora tego typu zastosowanie. Z danych tego trafa jakie znalazłem na forum powinno ono dać ponad 300V zmiennego.
Teoretycznie.Jakub Wędrowycz pisze:Teoretycznie to po wyprostowaniu napięcia wtórnego powinienem dostać napięcie stałe 1,4 raza większe, tylko nie wiem czy to ma dla transformatora tego typu zastosowanie.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Większym sensem byłoby wykorzystanie jako prostownika dla końcówki jakiejś AZ1 czy EZ80, ale równie dobrze można preamp zasilać z za filtru wstepnego wykorzystujac tylko jeden prostownik. Wystarczy zamiast typowego SLO zrobić preamp modyfikowanej Mesy DR i zasilać go z niskiego napięcia i nie rzeźbić w gównie. Jeśli wydaje ci się że jak dasz preamp z SLO, zasilisz go wyższym napięciem to otrzymasz brzmienie SLO tylko z mocą 5W to masz racje - wydaje ci się.