Wspomnień czar !!!

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wspomnień czar !!!

Post autor: george6 »

Przy okazji obróbki rocznika 1952 natknąłem się na poniższy artykuł.........
Załączniki
24.jpg
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Wspomnień czar !!!

Post autor: cirrostrato »

W 1957 roku mieliśmy Wisełkę wiec to wydarzenie musiało być kilka lat wcześniej: z ojcem weszliśmy do PKiN-u głównym wejściem od strony Placu Defilad, potem w prawo i w małej salce stał TELEWIZOR, niewiele niestety pamiętam, ekran mały, ja mały, obraz czarno-biały, coś tam na ekranie latało...ale hipnotyzujące działanie czarno-białego, trochę rozmytego, ekranu TV działa na mnie do dziś.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Też lubię wspomnienia.W tym samym okresie mieszkałem (z rodzicami) na terenie Politechniki W. Pamiętam jak na świetlicę przywieziono TELEWIZOR,był to KWN albo Leningrad. Pudło jak przewrócona szafa a ekran jak pocztówka z kiosku Ruchu.Godzinę przed rozpoczęciem programu wypełniała się cała sala studentkami i rozpoczynano uruchamianie TELEWIZORA,z różnym skutkiem.Pamiętam że wtedy pierwszy raz w życiu udało mi się "naprawić" Telewizor.Po prostu jako mały i ciekawy chłopak wlazłem za telewizor żeby zobaczyć z tyłu kto tam gada i zauważyłem wyjęty przewód antenowy.W ten sposób zyskałem olbrzymie uznanie publiczności.Sam "program" w tamtym okresie był dozowany jak lekarstwo,nadawano parę razy w tygodniu i po parę godzin.Któreś dni były bez TV,podobnie jak parę lat później poniedziałki bezmięsne.Z programów najbardziej utkwił mi reportaż z PGR Manieczki oraz Miś z okienka.Nikomu nie śniło się wtedy o komputerach,TV kolor i podobnych wynalazkach. I może to miało swój urok?
kris
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kris »

TELEWIZOREK52 pisze:Nikomu nie śniło się wtedy o komputerach,TV kolor i podobnych wynalazkach. I może to miało swój urok?
Tak samo można powiedzieć o tych, którzy na początku XX wieku pierwszy raz słuchali radia. Im też się jeszcze nie śniło o telewizji czarno-białej, lampowych komputerach i innych tego typu wynalazkach. :)
To nam się tylko wydaje, ze obecny stan zaawansowania techniki osiągnął swój kres. Za 50 lat prawdopodobnie będzie można powiedzieć, że o niektórych rzeczach nam się obecnie nawet nie śniło.
Z moich wspomnień "telewizyjnych", w moim przypadku już z nieco późniejszego juz okresu, to pamiętam, jak w pierwszych latach mojej podstawówki tylko jeden kolega w klasie miał w domu telewizor kolorowy, oczywiście był to TV Rubin. Przychodzilismy do niego czasami oglądać "Teleranki" w kolorze...
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Najczęstszy zwrot używany przez mojego wujka (62 l.) podczas wspomnień o początkach telewizji: "prawie nic nie było widać". Ale zanim ujrzał pierwszy obraz na pierwszym telewizorze, o telewizji tylko słyszał i czytał. I kiedyś, będąc małym szkrabem, wpatrywał się w magiczne oko radioodbiornika stojącego na wystawie sklepowej, myśląc że to ekran nowego typu odbiornika, o którym tylko słyszał. Zapewne widział w tym oku odbicie swojej twarzy, a na drugim planie - przejeżdżającej furmanki...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zapomniałem dodać jak pod koniec lat 50tych chodziłem do Hali Kopińskiej na "kolorowa telewizję". Starsi koledzy wiedzą o co chodzi.Była to trójkolorowa szybka zaczepiana na troki (od kaleson?) do ekranu.Niebo zawsze było niebieskie,środek brązowy a ziemia zielona. A czy pamięta ktoś szklany baniak wypełniony wodą służący do powiększenia ekranu Wisły?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Pamięć cię zawodzi, Wisła nie miała takiego baniaka bo sama miała spory kineskop. Kolega miał, chyba coś klasy Leningrada , nalewaliśmy wodę, przegotowaną aby nie zieleniała, ale tam był kineskop wielkości pocztówki, baniak był płaski od strony ekranu, wypukły od strony telewidza, połączenie na obręcz z uszczelką wokół, stał na nóżkach (podgięte w stronę budy TV) i wysuwając całość do przodu można było nawet mieć mechaniczny zoom...zabawę datuję na ok. 1958r.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

cirrostrato pisze: Odpowiedz z cytatem
Pamięć cię zawodzi, Wisła nie miała takiego baniaka bo sama miała spory kineskop.
Cóż,pamięć jest zawodna co zawsze podkreślam.Nie twierdzę że był to oryginał od Wisły ale to co zapamiętałem to właśnie ktoś podczepiał to "coś" właśnie do Wisły i gdyby było to do Leningrada,nie miałoby to sensu.Może były produkowane te "baniaki" w paru wymiarach? Czyja była to produkcja? Nie wiem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Leningrad ..... a jeszcze nie tak dawno był na Allegro...
Najciekawsze w nim było to, że kineskop był zasłaniany przesuwnym parawanikiem z materiałem takim jak na głośniku.
Po zasłonięciu kineskopu wyglądał jak zwykłe DUŻE radio !!!
Po odsłonięciu, typowe " radio z lufcikiem" Wiecha !!!!
Ech ...łza się w oku kręci... Oglądałem na nim pierwsze programy i to tylko dla tego, że na nasze "podwórko" wprowadzili się "repatrianci zza Buga" i przywieźli ten wynalazek ze sobą !!!
Załączniki
fe2.jpg
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ten powyżej , to oczywiście Leningrad T2...
A był wcześniejszy , chyba z 1946 roku Leningrad T1.....
Załączniki
t1_leni.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

george6 pisze:Ten powyżej , to oczywiście Leningrad T2...
A był wcześniejszy , chyba z 1946 roku Leningrad T1.....
Jak mnie skleroza nie myli to na jakiejś ruskiej stronie czytałem, że pozostało ich AFAIR 2 kompletne egzemplarze. A T2 jest dość duzz, ale trzeba po nie za wschodnią granicę jechać.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jakieś dwa lata temu nazad na Wolumenie, w trakcie dyskusji o telewizorach z jakimś sprzedawcą różności, zaczepił mnie starszy gość mówiąc, że ma do oddania Leningrada ,,ale panie on ma taki mały ekranik i chcę go wyrzucić na śmietnik'', gościa z rozpędu olałem...pomroczność jasna nie boli...
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

cirrostrato pisze:Jakieś dwa lata temu nazad na Wolumenie, w trakcie dyskusji o telewizorach z jakimś sprzedawcą różności, zaczepił mnie starszy gość mówiąc, że ma do oddania Leningrada ,,ale panie on ma taki mały ekranik i chcę go wyrzucić na śmietnik'', gościa z rozpędu olałem...pomroczność jasna nie boli...
Ano Panie tak bywa z pomrocznością .... a ten na Allegro poszedł chyba za 1500 zł...
Ale co tu dużo gadać , mimo że "ruski" to chciałbym mieć takiego T2 w swojej kolekcji !!
No bo to "radio z lufcikiem" ( niestety napisać z takim "akcentem" jak to mówił Stefan Wiechecki nie potrafię)
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Szukałem "tego" jako mp3 w wykonaniu autora, ale bezskutecznie...

Pozostaje tekst....

Radio z lufcikiem

—A właściwie, powiedz mnie pan, co to jest ta telewizja?
— Radio z lufcikiem.
— To znaczy, jak to?
—Zwyczajnie, w tem miejscu, gdzie masz panna Michcia na aparacie kawałek rypsu
czy innej franeli, lufcik będzie zrobiony.
— W jakiem celu?
— Żeby było widać, co się w środku dzieje, i dalszem kantom zapobiec.
— Jakiem kantom?
—Czarowaniu publiki za pomocą tak zwanego złudzenia ludzkiego ucha, czyli akustyki.
— Co proszę?
—Mniejsza o to. Nie połapiesz się, panna Michcia. To są sprawy naukowe. Jednem
słowem, teraz siedziem przed radiem jak ciemniaki i na słowo musiem wierzyć w każdy
bajer, jaki nam derekcja radia zakłada. Słyszemy, dajmy na to, tak zwany reportaż
z pustyni i puszczy. Noc ciemna jak wielkie nieszczęście, tylko blady księżyc oświetla
Beduina, któren pędzi co koń wyskoczy, za niem z fatalnem rykiem zapycha tygrys. . .
A jak jest naprawdę? W biały dzień, w ciepłym pokoju w derekcji na Myśliwieckiej
ulicy siedzi dwóch facetów. Jeden za pomocą blatu od wiedeńskiego krzesła i dwóch
połówek włoskiego orzecha odstawia tak zwany tętent konia, drugi trzyma na kolanach
kota i ściska go w międzyczasie za ogon. Kot ryczy jak trzech tygrysów.
A teraz weźmiem na przykład taką operę „Halkie”. Kiedy my, spłakane jak dzieciaki,
siedziem przy głośnikach i serce nam się ściska, bo nieszczęsna Halka skacze jak raz
do Morskiego Oka i własnoręcznie słyszemy plusk wody, ona w tem samem czasie siedzi
w trajlebusie „54” i posuwa na kawę do „Marca” na plac Trzech Krzyży, bo topienie
odstawia za nią reżyser za pomocą miednicy z ciepłą wodą i trzepaczki do bicia piany.
Przy telewizji tego już nie będzie. Nie będzie już w dziecinnej audycji Czerwonego
Kapturka sto dwadzieścia kilo żywej wagi i trzy metry obwodu w talii. Nie będzie faceta
z brodą, któren piskliwem głosem udziela porad dla karmiących matek jako „ciocia
Jagusia”. Wszystko naocznie i na żywca.
Ale najwięcej się cieszę, że przyszła czarna godzina na tego lebiegie, co o szóstej
rano gimnastykie uskuteczniać nas zmusza w desusach na dywaniku, a sam pod kordłą
leży, jedną ręką walczyka na fortepianie podgrywa i jeszcze sztorcuje, żeby się uwijać:
„I raz, i dwa, i trzy, i przysiad”.
Przysiad, owszem, ale razem. Wyłaź pan spod kordły i na dywanik!. . . I raz, i dwa,
i trzy, ale razem z nami, bo radiosłuchacze w lufcik patrzą!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Później tego typu teksty Wiecha były drukowane przez lata na ostatniej stronie Expresu Wieczornego.
ODPOWIEDZ