Jakiś czas temu kupiłem sobie dość mocny transformator 2x300V 2x0,15A, 4V 2A, 6,3V 3A. Początkowo chciałem zrobić jakiś wzmacniacz do domu stereo PP na EL84, ale jednak nie zdecydowałem się ze względu na koszt transformatorów głośnikowych.
Przez kilka tygodni trafo kurzyło się na półce i w końcu przyszedł mi pomysł zrobienie zasilacza, czegoś czego zawsze mi brakowało. Dodatkowo muszę się odreagować za kilka ostatnio nie działających konstrukcji bo mimo pięknie brzmiącego gitarowca nie poprawiło mi to morali

Przeszukałem sporo stron i schematów poszukując takiego, w którym mógłbym użyć tylko tych lamp które posiadam.
Wypatrzony przeze mnie schemat dodaję na dole postu.
Tylko mam co do niego jedno zastrzeżenie. Transformator powinien dawać 340V a to po wyprostowaniu da 480V a mimo to jest tam kondensator filtrujący na napięcie 450V oraz brak rezystora rozładowującego tenże kondensator... I chciałem, żebyście dokładnie sprawdzili ten schemat pod względem błędów czy możliwych modyfikacji. Bardzo mi zależy na dodaniu prostownika lampowego z posiadanej przeze mnie 5C3S (NOS) To uzwojenie 4V dowinąłem do 5V dla żarzenia 5C3S i mimo rzekomej wydajności 2A przy 3A nic się nie grzeje. Żarzenie PL504 dam z dowiniętego transformatora 2x12V z którego przy okazji zrobię również retro zasilacz symetryczny 12V na diodzie zenera i BC211/313. Czy zbytnio nie przekombinowałem?
Pozdrawiam