teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Na potencjometr dobra będzie wartość ok. 1k. Znacznie większa od dowolnego głośnika, a jeszcze sporo mniejsza niż najmniejsza sensowna wartość impedancji wejściowej sprzętu studyjnego.
Zapewne jeszcze logarytmiczny... Liniowe to nawet widziałem...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
A dlaczego ma być mniejsza od Rwe wzmacniacza?
Dzisiaj wrzuciłem na oscyloskop sam preamp z tego wzmacniacza aby się przekonać jaka jest dysproporcja pomiędzy sygnałami obu kanałów. Nigdy tego nie robiłem i jestem nieźle zszokowany. Z kanału przesterowanego wychodzi sygnał 100Vp-p a z czystego (to chyba nie możliwe) mniejszy niż na wejściu...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A gdzie ja coś takiego napisałem?Piotr pisze:A dlaczego ma być mniejsza od Rwe wzmacniacza?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Coś mi się pokiełbasiło 
W każdym razie spokojnie można by dać większy potencjometr, np. 10k-22k.
Nie...?

W każdym razie spokojnie można by dać większy potencjometr, np. 10k-22k.
Nie...?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie wiem. Słyszałem o sprzęcie studyjnym o Rwe=10k.
Nie mówmy tu o sprzęcie studyjnym. Ma to dobrze współpracować z końcówką z Vermony 1000H.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Teraz nie mówimy, ale w ogólności wyjście liniowe służy do połączenia ze sprzętem studyjnym, więc jak już robić to porządnie, a nuż kiedyś ktoś to wyjście tak wykorzysta.
Na razie to przyszłość. Na obciążeniu 8Om uzyskuję na wyjściu 4Vp-p na kanale przesterowanym. EF86 wypada bardzo blado w porównaniu do przesterowanego. Wydaje mi się, że nawet wymiana Ra na 330k nie wiele pomoże. Rezystor siatkowy 68k jednak bardzo tłumi sygnał.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
painlust pisze:Rezystor siatkowy 68k jednak bardzo tłumi sygnał.

W jaki sposób rezystor siatkowy może tłumić sygnał? EF86 powinna wyprodukowac na anodzie sygnał ok. 20-30V przy sygnale wejściowym rzędu 100mV. Jeśli nie produkuje to znaczy że coś skaszaniłeś, i nie jest to wina rezystora siatkowego.
Chyba że przez "siatkowy" rozumiesz upływowy, ale podejrzewam że jednak antyparazytowy.
Sprawdź co masz na Ug2, zbyt niskie wzmocnienie sugeruje dziwny punkt pracy, a za niego może być odpowiedzialny Rg2.
(chyba, że masz spięta w triodę).
(chyba, że masz spięta w triodę).
Chodzi o typowy rezystor 68k który jest na wejściu większości lampowych wzmacniaczy gitarowych. Jest on wspólny dla obu kanałów. Schemat układu jest zamieszczony w tym temacie. Ug2 jest pobierane przez rezystor 750k (jak w Matchlessie).
jestem wręcz przekonany, że to nie wina tego 68k. u mnie taki sam stopień działa jak ta lala (z małym ale - ma Rs2=1M). sprawdzałeś czy przypadkiem nie pochrzaniły Ci się gdzieś wartości elementów w tym stopniu? sprawdzałeś z inną EF86?painlust pisze:Chodzi o typowy rezystor 68k który jest na wejściu większości lampowych wzmacniaczy gitarowych. Jest on wspólny dla obu kanałów. Schemat układu jest zamieszczony w tym temacie.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Więc tak: Napięcie zasilania to około 260V, ale bezpośrednio na anodzie jest 57V a na siatce drugiej 112V (względem masy). No chyba, że mi się popieprzyły siatki... Wartości elementów poprawne, Inne EF86 także sprawdzane.