teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Mam dwie rzeczy do przemyślenia. Chciałbym poznać wasze zdanie.
A. Jeśli hi-gain na 4 stopniach a jednocześnie na dwóch duotriodach to:
a) korektor typu mesa + wtórnik na IRF czy
b) korektor typu fender bez wtórnika?
B. Jaka końcówka na ECC82 do tego układu?
a) z firefly'a zaraz za Masterem czy
b) typowa SE na pełnej ECC82 także zaraz za masterem.
Co byście wybrali?
rozważania <- rozwaga
A. Jeśli hi-gain na 4 stopniach a jednocześnie na dwóch duotriodach to:
B. Jaka końcówka na ECC82 do tego układu?
Co byście wybrali?
rozważania <- rozwaga
Re: teoretyczne rozwarzania na temat końcówki i korektora
Nikt nie robi ani a) ani b). Zrób korektor typu Marshall za ostatnim stopniem, napędzany z anody.painlust pisze:A. Jeśli hi-gain na 4 stopniach a jednocześnie na dwóch duotriodach to:
Jak najbardziej końcówka jak w FF. Przy SE miałbyś niewykorzystaną jedną triodę?painlust pisze:B. Jaka końcówka na ECC82 do tego układu?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Chyba triody w ECC82 polaczone rownolegle.
Aleksander Niemand
Można spróbować zasilania korektora prosto z anody ostatniego, czwartego stopnia, podobnie jak ma to miejsce w Englach (na dostępnych schematach widać, że slope resistor ma zróżnicowane wartości: od 47k do 100k) . Zamiast ew. IRF-a jako wtórnika źródłowego, można zastosować opamp w układzie wtórnika, poprzedzony odpowiednim dzielnikiem R/R, podobnie jak w Marshallu, a na wyjście wtórnika dowolny układ korektora. Voilla!
Warto pamiętać, że wtórnik odgrywa istotną rolę w generowaniu "przesteru". Pewnym "zamiennikiem" (przy jego braku) jest obciążenie mocno przesterowanej anody czwartego stopnia stosunkowo małą impedancją korektora.
Warto pamiętać, że wtórnik odgrywa istotną rolę w generowaniu "przesteru". Pewnym "zamiennikiem" (przy jego braku) jest obciążenie mocno przesterowanej anody czwartego stopnia stosunkowo małą impedancją korektora.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Widzę, że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł
, choć z drugiej strony to chyba dobrze, bo może niegłupi
To właśnie o nim nie chciałem pisać w innym wątku (offtop nt. TG2-20), ale skoro nie zabłysnę oryginalną koncepcją...
Moja koncepcja jest taka: preamp high-gain na dwóch ECC83/6N2P-EW, wtórnik na 1/2 ECC82, korektor, końcówka na 1/2 ECC82.

Moja koncepcja jest taka: preamp high-gain na dwóch ECC83/6N2P-EW, wtórnik na 1/2 ECC82, korektor, końcówka na 1/2 ECC82.
Ostatnio zmieniony wt, 27 października 2009, 22:05 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Czyli proponujecie typowy Marshallowski (w Mesie akurat taki jest) do współpracy ze stopniem? A dlaczego nie Fenderowski? Topologia w sumie ta sama... tylko elementy inne. Jakoś przyzwyczaiłem się że ze stopniem powinien współpracować korektor z dużym rezystorem czyli 82k-100k... Czy dać wiekszy w typowo Marshallowskim?
Tak nie można bo mam tylko jeden TG2-20 i zarezerwowałem go do EL861. Mam za to całą masę innych TG2 dających Ra=10k dla 8R więc w gre wchodzi równoległe połączenie obu triod albo układ z FF.Thereminator pisze:Widzę, że nie tylko ja wpadłem na ten pomysł, choć z drugiej strony to chyba dobrze, bo może niegłupi
To właśnie o nim nie chciałem pisać w innym wątku (offtop nt. TG2-20), ale skoro nie zabłysnę oryginalną koncepcją...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jeśli tak to chyba tylko układ PSE - o ile kojarzę żaden TG2 nie ma odczepów na pierwotnym, chyba że ci nie szkoda TG2,5 - wtedy może być końcówka z FF.
A nie nie, do końcówki FF mam inne trafo.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
No to nie ma co się bawić w lampowego purystę: preamp highgain+wtórnik na IRFie+korektor+końcówka (FFlub PSE)...
Ostatnio zmieniony wt, 27 października 2009, 22:55 przez Thereminator, łącznie zmieniany 2 razy.
No ale jaka jest przewaga wykorzystania IRFa? Co tym zyskam a co stracę? Końcówka musi być na ECC82.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przewaga użycia IRFa? Zależy od punktu widzenia - albo nieobciążanie 4 stopnia preampu zmienną impedancją korektora albo zaoszczędzenie na dodatkowej lampie jako wtórniku.
Ja bym dał Marshalla z rezystorem 100-120k (zresztą planuję coś takiego).painlust pisze:Jakoś przyzwyczaiłem się że ze stopniem powinien współpracować korektor z dużym rezystorem czyli 82k-100k... Czy dać wiekszy w typowo Marshallowskim?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Wyjdzie pewnie na to, że sprawdzę oba rozwiązania...
Hey!
W jakimś wzmacniaczu było podobne rozwiązanie, tyle że zamiast IRF były dwa wtórniki na ECC83. Przepraszam za niechlujny, rysowany na szybko schemat. R6 i R7 to LDR'y, ich połączenie to wyjście układu. (choć równie dobrze może to być zwykły przełącznik, przekaźnik). Upraszcza się zmiana regulatora barwy w zależności od wybranego kanału realizowanego na tych samych ECC83 - nie trzeba "przepinać" przed wejściem regulatora.
W jakimś wzmacniaczu było podobne rozwiązanie, tyle że zamiast IRF były dwa wtórniki na ECC83. Przepraszam za niechlujny, rysowany na szybko schemat. R6 i R7 to LDR'y, ich połączenie to wyjście układu. (choć równie dobrze może to być zwykły przełącznik, przekaźnik). Upraszcza się zmiana regulatora barwy w zależności od wybranego kanału realizowanego na tych samych ECC83 - nie trzeba "przepinać" przed wejściem regulatora.