Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć.
Witam,
mam problem który mnie dość mocno ogranicza , mianowicie brak bolca uziemiającego w instalacji domowej.
Jak sobie poradzić z masą na obudowie i uziemieniem ukladu? Jest jakiś sposób dla biedaków bez tego cudownego kabla w ścianie?
mam problem który mnie dość mocno ogranicza , mianowicie brak bolca uziemiającego w instalacji domowej.
Jak sobie poradzić z masą na obudowie i uziemieniem ukladu? Jest jakiś sposób dla biedaków bez tego cudownego kabla w ścianie?
- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć.
Wezwać elektryka jeśli nie chcesz zobaczyć światłości wiekuistej.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 250...374 postów
Re: Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć. Bezpieczeństwo.
No coś czuję że analogicznie do Twojego nicka , to może być disaster , ale to by się wiązało z przekuciem całej instalacji w domu. Można obudowy nie maślić , nie wiem obkleić taśmą ... albo jeszcze inna cholera wie co....
W ogóle np użyć "minusa" zza prostownika czy coś ... nie wiem sam . Sekcję sieciową odizolować ble ble ....
Bo do wieczności , no wolał bym odejść w spokoju. NIE WIEM NIE ZNAM SIĘ NA TYM - JA CHCĘ ŻYĆ!
To jest dla mnie bardzo drażliwy temat , żeby się potem nie okazało że gitarzysta gra a tu nagle 200+V na mostku gitary...
Da się to jakoś obejść?
Jakie możliwe zabezpieczenia mam do wyboru? Ogólnie - Co zrobić żeby się nie dać pokopać podczas pracy. Co powinienem zainstalować? Różnicówkę ... co jeszcze? Sam nie wiem jak zorganizować tę ochronkę . Boję się tego teraz (agrh)..
W ogóle np użyć "minusa" zza prostownika czy coś ... nie wiem sam . Sekcję sieciową odizolować ble ble ....
Bo do wieczności , no wolał bym odejść w spokoju. NIE WIEM NIE ZNAM SIĘ NA TYM - JA CHCĘ ŻYĆ!

To jest dla mnie bardzo drażliwy temat , żeby się potem nie okazało że gitarzysta gra a tu nagle 200+V na mostku gitary...
Da się to jakoś obejść?
Jakie możliwe zabezpieczenia mam do wyboru? Ogólnie - Co zrobić żeby się nie dać pokopać podczas pracy. Co powinienem zainstalować? Różnicówkę ... co jeszcze? Sam nie wiem jak zorganizować tę ochronkę . Boję się tego teraz (agrh)..
- kciuq
- 1250...1874 posty
Różnicówkę ? hmmm przecież mówiłeś że nie masz gniazdek z bolcem, czyli prawdopodobnie masz instalacje 2-żyłową. Wiec bez rycia ścian różnicówka nic ci nie da.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Re: Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć. Bezpieczeństwo.
Jak chcesz żyć i się nie znasz, to może lepiej nie zaczynaj budowyMacck pisze:NIE WIEM NIE ZNAM SIĘ NA TYM - JA CHCĘ ŻYĆ!

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Czy za czasów głębokiego PRL-u (Gomułka powiedzmy), kiedy to różnicówka a nawet gniazda z bolcem były równie rozpowszechnione co telefony komórkowe z ekranem dotykowym a obudowy metalowe nawet jeszcze częściej spotykane, trup pośród gitarzystów i radioamatorów słał się znacząco gęściej niż w czasach współczesnych?
_
Jeżeli chcesz żyć, to bez zmiany instalacji na "trójprzewodową", pozostaje używanie urządzenia zwanego transformatorem separacyjnym...Macck pisze:NIE WIEM NIE ZNAM SIĘ NA TYM - JA CHCĘ ŻYĆ!
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Albo zwykłym transformatorem sieciowym który tez przeciez separuje od sieci...
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Zaapewne chodziło o separację galwaniczną juz przy samej gitarze.
Ale czy separuje urządzenie, w którym znajduje się ten transformator sieciowy?Brencik pisze:Albo zwykłym transformatorem sieciowym który tez przeciez separuje od sieci...
Ja mam tylko zerowanie w gniazdku co likwiduje brumy we wzmacniaczu. pamiętać trzeba jednak aby raczej podczas gry sie nie uziemić
Warto neonówką sprawdzać czy masa nie świeci.

Zerowanie? Fuj
Z tego co mi wiadomo, to obecnie już nie można wykonywać zerowania... Wymagana jest modernizacja instalacji.

Z tego co mi wiadomo, to obecnie już nie można wykonywać zerowania... Wymagana jest modernizacja instalacji.
Separuje elektronikę od sieci.ufoglonojad pisze:Ale czy separuje urządzenie, w którym znajduje się ten transformator sieciowy?Brencik pisze:Albo zwykłym transformatorem sieciowym który tez przeciez separuje od sieci...
Nie ma sensu zerować urządzenia w II klasie ochronności, nawet nie wolno.
Zerowanie wcale nie zmniejsza brumów, jeśli tak to coś jest nie tak z elektroniką (masy itp). Zerowanie (teraz przewód ochronny) jest tylko po to żeby zapewnić bezpieczeństwo, nic więcej.
Jakoś nigdzie nie widzę, żeby ktoś wspominał o urządzeniu w II klasie ochronnościBrencik pisze: Nie ma sensu zerować urządzenia w II klasie ochronności, nawet nie wolno.

-
- 250...374 postów
Zaraz , ja się boję napięcia anodowego na chasiss . Nie sieciowego , bo to można odizolować dokładnie od obudowy. Więc transformator separacyjny? No nie wiem. Jak mam możliwie zabezpieczyć to wszystko?