Leonowa Dioda LA01

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Leonowa Dioda LA01

Post autor: Leon »

Witam wszystkich :)

Eksperymenty Alka dały mi motywacje do wykonania ich we własnym laboratorium. Postanowiłem też stworzyć diodę ale nieco inaczej. Moje pomysły i wyniki mojego doświadczenia może wykorzystać każdy, ktu uzna je za wartościowe, bo mi się troche wydają szalone :) Niekórzy czytając ten post mogę pękać ze śmiechu :) ale Einstein powiedział: "My wiemy, że to nie będzie działać. Ale ktoś o tym nie wie i tak powstają wynalazki" ;)

Tak to było:

Nie mam palnika, więc otwarcie i zamknięcie żarówki, jak to robi Alek nie wchodzi w rachubę, czyli trzeba było zastosować słoik po dżemie :) Początkowo żarnikiem miał być grot od lutownicy transformatorowej, ale w obawie przed za niską temperaturą postanowiłem zastosować żarówkę 20W (fotka 1). Przymocowałem do niej nóżki z miedzianego drutu "na ścisk", gdyż użycie cyny mija się z celem. Żarówka podczas pracy tak się nagrzewa, że cyna gotuje się z rozumu. Taki żarnik miał dwie wielkie zalety - nie spalił się w atmosferze tlenowej i był odizolowany od katody. Tak więc powstał grzejnik 20W (a nawet więcej, bo użyłem lepszego transformatora)

Katodą został ekran z kabla koncentrycznego (fotka 2). Trzeba było go jeszcze nawęglić :) W tym celu udałem się do papierniczego pod domem po rysik o średnicy 0,5cm, który potem zmieliłem. Do grafitu dodane jednak były jakieś substancje które parowały w cieple, więc wypaliłem je na balkonie (śmierdziało jak zaraza, fotka 3). Prażony węgiel wrzuciłem do wody, a powstała zawiesina osiadła na katodzie. (fotka 4)

Anoda była kawałkiem folii aluminiowej na papierowym stelażu. (fotka 5) Następnym razem zrobie metalowy.

Jak wcześniej wspomniałe, bańką lampy był słoik, a cokołem zakrętka z dziurkami (fotka 6). Po poskładaniu wszystkiego przystąpiłem do kolejnego parowania sybstancji przy włączonym grzejniku. Poskładałem wszyto jeszcze raz, a otwory zalepiłem klejem. Najbardziej pomysłowa chyba jest metoda otrzymania próżni. Co prawda nie oczekiwałem by ten stwór był szczelny, ale kto wie. Na zasadzie bańki lekarskiej - gorące potwietrze miało być zamknięte w słoiku, a tam by ochłonęło i ciśnienie teżby spadło. Nie oczekiwałem rewelacyjnej próżni, w zasadzie to była próżnia "symboliczna" :). Teraz do akcji miał wejść getter by wyłapać resztki, ale takowego nie udało mi się zmajstrować. Myślałem nad magnezem ale nie upolowałem go.

No to jedziemy - zrobiłem jak napisałem, ale nie przewidziałem, że żarówka aż tak się nagrzeje. Śmiem twierdzić, że w środku było 1000'C jak nie więcej. Wszystki tworzywa sztuczne, które znalazły się w środku i na powierzchni wyparowały, druciki przy żarówce wygięły się, papier się zwęglił. Mimo krótkiego życia mojego wynalazku z triumfem ogłaszam, że to działało. Przy odwróceniu polaryzacji diody rezystancja zmieniała się, a po pewnym czasie stała się ujemna. Nie miałem czasu na wykonanie więcej testów, bo cała misterna konstrukcja zaczęła się topić.

Tyle z tego zostało (fotka 7) Eksperymenty napewno wznowię we wakacje, ale tym razem poważniej (20 dni roboczych do końca roku!!!) :)

Wnioski:
- stosować można tylko szkło i metal
- żarówka to dobry grzejnik (aż za :) )
- lampę może zrobić każdy

Utworzyłem nowy temat o tworzeniu własnych lamp bo ostatnio pojawiają się jak grzyby po deszczu i nie wiedziałem w którym zapisać.
Załączniki
Anoda z folii
Anoda z folii
5anoda.jpg (43.97 KiB) Przejrzano 225 razy
grafitowanie
grafitowanie
4grafitowanie.jpg (56.73 KiB) Przejrzano 223 razy
3wypalanie.jpg
3wypalanie.jpg (51.04 KiB) Przejrzano 235 razy
Żarnik z katodą
Żarnik z katodą
2kondom.jpg (58.55 KiB) Przejrzano 236 razy
żarówka w roli żarnika
żarówka w roli żarnika
1zarowka.jpg (66.71 KiB) Przejrzano 231 razy
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Leon »

I następne zdjęcia
Załączniki
I tyle z tego zostało
I tyle z tego zostało
7ludzkitrudipracawgownosieobraca.jpg (50.92 KiB) Przejrzano 232 razy
6banka.jpg
6banka.jpg (72.9 KiB) Przejrzano 227 razy
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Alek

Post autor: Alek »

cytuję:

"Przy odwróceniu polaryzacji diody rezystancja zmieniała się, a po pewnym czasie stała się ujemna."
:o :shock: :o :shock: :o :shock: Niestety, coś jest nie tak.
Muszę jednak stwierdzić, że doceniam eksperymenty, które wykonałeś :) .
ODPOWIEDZ