Sposoby na łączność z dzieciństwa i młodości

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Sposoby na łączność z dzieciństwa i młodości

Post autor: Marcin K. »

Podłącz antenę to ujemnego bieguna baterii i po sprawie :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Może chodziło o przeciwwagę do anteny?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Prawdopodobnie to właśnie kwestia przeciwwagi. Można ją zrobić poprzez dołączenie do masy nadajnika kawałka drutu. Inna możliwość to kiepskie dopasowanie anteny do wyjścia nadajnika. Można dobrać inne położenie odczepu, lub dobrać C2.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Albo długość samej anteny? W sumie to ja tu nie mam wiele do gadania, niech wypowiedzą się spece od radia :roll:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Antenkę to ja zastosowałem chyba zbyt krótką, niecałe 30 cm przewodu 0,5mm. Niestety teraz jestem poza domem i eksperymentować nie mogę. Kondensator sprzęgający być może za duży, właściwie tam powinno chyba być kilka pico?
_
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Raczej powinno być kilka pF, ponieważ przez tak dużą pojemność (300pF) antena ma spory wpływ na obwód rezonansowy (mimo podłączenia anteny na odczep). Zbliżenie ręki do anteny pewnie mocno odstraja obwód. Może zapomniałeś o pojemności odsprzęgającej zasilanie ? Wówczas dotknięcie palcem do + zasilania, lub masy zwiększa powierzchnię anteny i mocno odstraja obwód rezonansowy generatora. Antenę możesz zrobić półfalową, lub raczej ćwierćfalową ze względu na wymiary geometryczne. To też poprawi odbiór. Niby prosty nadajnik, a nie taki prosty... Całe piękno elektroniki.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Atlantis pisze: Wiem, że ludzie (przeważnie krótkofalowcy) od dawna prowadzili takie eksperymenty. Oni jednak używali poważniejszego sprzętu (m.in. fotopowielaczy). Sam Alexander Graham Bell opatentował urządzenie korzystające z odblaskowej membrany modulującej odbijane światło oraz komórki selenowej po stronie odbiornika, zarzucił jednak te próby w związku z ograniczeniami ówczesnej technologii (niedługo potem zresztą pojawiło się radio). Wermacht podczas drugiej wojny światowej korzystał z urządzenia o nazwie Lichtsprecher pozwalającego na krótkodystansową komunikację głosową za pomocą światła (czy nawet podczerwieni) w sytuacji konieczności zachowania ciszy radiowej.

http://www.modulatedlight.org/Modulated ... eur79.html
http://www.fieldgear.org/lichtsprechgerat.htm

Nie mówię więc, że coś takiego nie było możliwe jeszcze dekady temu. Zastanawiam się na ile funkcjonalne i użyteczne w praktyce były te proste konstrukcje dla początkujących amatorów.
Sprzęt ten nazywał się dokładnie Lichtsprechgerät 80/80 (LiSpr80). Jest to nota bene urządzenie lampowe, siedzą tam RV2P800. Tu szerszy artykuł http://www.laud.no/ww2/lispr/index.htm
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

Hmm... A wiecie coś może o jakichś bardziej złożonych amatorskich sieciach telefonicznych?
Z jakąś automatyką, która pozwalałaby na zestawianie połączeń z konkretnym rozmówcą?
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Zaraz tam automatyka!

A ciocię do pulpitu posadzić nie łaska? Ot akurat mam takie mniej więcej cudo :twisted:

EDIT:

Zdjęcie pożyczyłem z Elektrody, autorowi dziękuję i przepraszam. Moja jest zawalona gratami...
Załączniki
cb-10.jpg
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Chętnie przyjmę taką centralkę :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Ciągle mam nadzieję, że zrobię z niej barek. Wykręcasz "3" i Wyborowa, "9" Tequila... :mrgreen: A "0" na miasto i do Service Taxi po uzupełnienia.

Wiesz ile to waży? Przesyłka Cię zrujnuje a i darmo nie oddam. No ale do pogadania.
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Atlantis pisze:Hmm... A wiecie coś może o jakichś bardziej złożonych amatorskich sieciach telefonicznych?
Z jakąś automatyką, która pozwalałaby na zestawianie połączeń z konkretnym rozmówcą?
Ja miałem "centralkę" obsługującą 4 1-cyfrowe numery, oprócz połączeń telefonicznych za darmo* dostęp "wdzwaniany" do Internetu, w czasach gdy to stało niesamowity rarytas - podział łącza na kilka osób rozproszonych po mieście.

* - przewody były wynajęte, opłata miesięczna za parę była dość rozsądna (kilka złotych).
ODPOWIEDZ