Nie wiem o które transile i o jakie napięcia chodzi, ale jak je wylutujesz i coś się zmieni, to znaczy, że blokowały.lukasz_t pisze:Jak sprawdzić, czy transile mi nie blokują napięcia ?
Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Dobra, chyba mam, wylutowane oba IRF740 i (to pewnie jeszcze nie koniec trupów w układzie), w ich miejscu zmierzone napięcia(przy włączonym zasilaniu miernika), w miejscu gdzie znajdowało się źródło (3 noga) Q2 IRF740 coś ponad 200v, i źródło Q6 = 0v, który pomiar jest prawidłowy ?
Cztery razy pomyśleć, raz zrobić, jak się nie sprawdzi, to dziesięć razy pomyśleć i raz zrobić -> liczba uszkodzeń podczas naprawy zamiast spadać - rośnie, może warto to przemyśleć i przeanalizować schemat, zamiast podawać napięcie na miernik i czekać co wystrzeli? Obstawiam, że przy jakimś zwarciu (pisałeś, że pali bezpieczniki) poleciała któraś z przelotek i znikło napięcie przed zasilaczami UA/Ug2 Chociaż im dłużej czytam, tym mniej rozumiem z tego co piszesz.
Napisz jeden post, z konkretami, po przemyśleniach, bo inaczej tylko zaśmiecasz wątek, chaotycznymi odkryciami które za chwilę są nieaktualne.
Zresztą większość uszkodzeń została już opisana, wraz ze sposobami usunięcia.
Napisz jeden post, z konkretami, po przemyśleniach, bo inaczej tylko zaśmiecasz wątek, chaotycznymi odkryciami które za chwilę są nieaktualne.
Zresztą większość uszkodzeń została już opisana, wraz ze sposobami usunięcia.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Wszystkie części (oprócz rezystorów - rzecz jasna) dałem nowe w torze UA i UG2, pochodziło raptem parę minut, przy kolejnym włączeniu, poszedł bezpiecznik, wcześniej zdążyłem zmierzyć spadek na drenie Q2 i Q6 i wynosił 1v względem napięcia na diodzie D6 (zdaję się że powinno być 2v), nie mam także uziemienia(jeśli to ma jakieś w ogóle znaczenie), jakieś pomysły ??
Małe szybkie pytanko:
Czy ograniczę sobie zakres mierzonych typów lamp dając trafo mające na wtórnym wg katalogu 230V/0,7A ??
Bez obciążenia jest 240, ale po obciążeniu siądzie.
A teraz pytanko do nawijaczy ( tylko proszę się nie obrażać ) :
na uzwojenie o wydajności 3A stosować drut fi 1,2 mm, czy może być cieńszy ??
Pozdrawiam.
Czy ograniczę sobie zakres mierzonych typów lamp dając trafo mające na wtórnym wg katalogu 230V/0,7A ??
Bez obciążenia jest 240, ale po obciążeniu siądzie.
A teraz pytanko do nawijaczy ( tylko proszę się nie obrażać ) :
na uzwojenie o wydajności 3A stosować drut fi 1,2 mm, czy może być cieńszy ??
Pozdrawiam.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli na kondensatorze za prostownikiem będzie przynajmniej 320V pod obciążeniem ~250mA, to za regulatorami A i G2 powinno dać się uzyskać zakładane 300V.
Tomek
Witam,
Mam jeszcze jedno pytanie - udało mi się w końcu zdobyć transformator zasilający, czy mogę śmiało podłączać trafo o napięciu wysokim podanym przez producenta jako 250V/0.3A (przy 350 woltowych zamiennikach MPS-ów?)
Pod obciążeniem powinno spaść do ~240V.
P.
Vip
Mam jeszcze jedno pytanie - udało mi się w końcu zdobyć transformator zasilający, czy mogę śmiało podłączać trafo o napięciu wysokim podanym przez producenta jako 250V/0.3A (przy 350 woltowych zamiennikach MPS-ów?)
Pod obciążeniem powinno spaść do ~240V.
P.
Vip
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Liczy się bardziej, że bez obciążenia będzie 350V lub nawet więcej, jeśli w sieci będzie ponad 230V. Zresztą prąd zerowy tych 350-woltowych odpowiedników szybko rośnie z napięciem. Poszukaj tranzystorów 400V lub (lepiej) zbij to napięcie transformatora.
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Kupiłem jakiś czas temu taki programator: STK500 v2, i wszystko byłoby w porządku, gdyby, nie to że nie wiem jak ustawić fusebity, aby zaprogramować atmege16 do miernika i w jakim programie najlepiej ?
//*************************************************************
// TESTER
// OCD JTAG SPI CK EE BOOT BOOT BOOT BOD BOD SU SU CK CK CK CK
// EN EN EN OPT SAVE SZ1 SZ0 RST LEVEL EN T1 T0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0
// 1 0 0 1 1 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 AVR Studio
// 1 0 0 0 1 0 0 1 1 1 1 0 1 1 1 1 ICCAVR
Program nieistotny, byle działał.
// TESTER
// OCD JTAG SPI CK EE BOOT BOOT BOOT BOD BOD SU SU CK CK CK CK
// EN EN EN OPT SAVE SZ1 SZ0 RST LEVEL EN T1 T0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0
// 1 0 0 1 1 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 1 AVR Studio
// 1 0 0 0 1 0 0 1 1 1 1 0 1 1 1 1 ICCAVR
Program nieistotny, byle działał.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Ja czasami tak na chłopski rozum...., bo rozchodzi się o to że na cd jest informacja że(cytat): W ATmega16 fuse-bity należy ustawić na 0x99ef. Pytanie: Jak to się ma do: // ICCAVR = 0x89ef.
Bo ICC inaczej traktuje ustawienie bitu niż AVR Studio (domyślny z górnej linii), to tak, żeby było bardziej zagmatwane.
Witam
Gdzie najszybciej i najpewniej kupić tranzystor MPSA94 PNP 400V/0,3A 0,625W do miernika lamp ??
Nigdzie nie ma
o ile MPSA44 można kupić to z MPSA94 jest problem.
MPSA94 = KSP94 0,6zł wsadzał ktoś ten zamiennik czy szkoda zawracać sobie głowy,byc może jak inne podróby nie wytrzyma 300V
MPSA94 TO-92 30 zł Electronic Serwis 4 X MPSA94 120 zł
chore ceny i zasady kupowania
MPSA94 ebay 10$ za sztukę ??? + wysyłka PeyPal
Gdzie najszybciej i najpewniej kupić tranzystor MPSA94 PNP 400V/0,3A 0,625W do miernika lamp ??
Nigdzie nie ma

MPSA94 = KSP94 0,6zł wsadzał ktoś ten zamiennik czy szkoda zawracać sobie głowy,byc może jak inne podróby nie wytrzyma 300V

MPSA94 TO-92 30 zł Electronic Serwis 4 X MPSA94 120 zł

MPSA94 ebay 10$ za sztukę ??? + wysyłka PeyPal
Ostatnio zmieniony wt, 14 grudnia 2010, 11:16 przez RCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, KSP94 to MPSA94.
Ja zastosowałem 2SA1625, dużo łatwiej można było go dostać w mojej okolicy i za grosze praktycznie. Wymaga tylko drobnej zamiany końcówek.
Ja zastosowałem 2SA1625, dużo łatwiej można było go dostać w mojej okolicy i za grosze praktycznie. Wymaga tylko drobnej zamiany końcówek.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin