Pomoc w przygotowaniu pracy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Pomoc w przygotowaniu pracy

Post autor: biohack »

Witam panowie mam przygotować pracę na wos ( sam napisałem ) taki temat czyli : tranzystor krzemowy czyli rozwój elektroniki w Polsce :) Czy ktoś dysponuje materiałami co mogłby mi dać trochę kopa na rozpęd pisania ?
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Pomoc w przygotowaniu pracy

Post autor: disaster »

Nie moja rzecz Cię zniechęcać kolego, ale sformułowanie tematu wskazuje, że będzie Ci raczej dość trudno.
Krzem to dość świeża sprawa i tak de facto jest to koniec rozwoju elektroniki w Polsce.
Od II wojny do połowy lat siedemdziesiątych królowały lampy, potem german, a potem krótko krzem.
To co się działo potem nazywa się importem :)

Zacznij od przejrzenia strony Jasia
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... /TG3A.html
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

No dobra coś więcej :) mało mało
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
biohack pisze:No dobra coś więcej :) mało mało
Trochę pisałem tu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... /TG3A.html
W dziedzinie tranzystorów krzemowych nasz przemysł był opóźniony ogromnie. Pierwsze tranzystory (BF504-506, MESA) powstały w technologii, która była już zupełnie przestarzała. Licencja na epitaksjalne (pochodzenia francuskiego) BC107-109, BD254-255, BC211, BC313 itp. została zakupiona "na szaro" w zasadzie w 1968, a w pełni uruchomiona na początku lat 70. Problemy z tranzystorami mocy były takie, że jeszcze w latach 70 powszechnie stosowano TG70.

Tytuł Twojej pracy powinien w zasadzie brzmieć "Tranzystory krzemowe a zapaść polskiej elektroniki".

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

No dobra :) ale nie cofajmy tak Polskę :)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jasiu pisze:Licencja na epitaksjalne (pochodzenia francuskiego) BC107-109 (...)
Lekki off topic - właściwie w jakiej technologii są wykonywane współczesne, te najbardziej popularne tranzystory m.cz.? Nadal są epitaksjalne? Próbowałem na szybko przeczesać googlami sieć za pomocą słów transistor, technology ale niczego się nie dowiedziałem...
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Przecie zaś wystarczy otworzyć byle jaki PDF i na pierwszej stronie zazwyczaj podana jest technologia wykonania.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Faktycznie, BC547 "NPN Epitaxial Silicon Transistor". Chyba że są jakieś nowsze generacje tranzystorów o zastosowaniu takim jak BC547 - nie wiem, nie znam się.
_
Jasiu

Czołem.
fugasi pisze: Nadal są epitaksjalne?
Tak. Istnieją oczywiście różne warianty (i nazwy) metody epitaksjalno-planarnej, ale główna zasada nadal pozostała.

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

fugasi pisze:Faktycznie, BC547 "NPN Epitaxial Silicon Transistor". Chyba że są jakieś nowsze generacje tranzystorów o zastosowaniu takim jak BC547 - nie wiem, nie znam się.
Pospolite tranzystory (i układy scalone) tłucze się od lat 70 w zasadzie takimi samymi metodami. Zmieniają się detale technologiczne. Oczywiście powstają też metody nowe: heteroepitaksja - na przykład german na krzemie, różne metody epitaksji dla związków chemicznych (inaczej nie da się wyprodukować porządnych kryształów). Metody litografii i domieszkowania też cały czas ewoluują.

Zwiększyła się dramatycznie powierzchnia "wafelka" - to ma duży wpływ na cenę gotowych wyrobów. Aktualny standard to średnica 30cm, a w planach dochodzi już do prawie pół metra (http://www.eetimes.com/electronics-news ... r-standard). Małe wymiary naszych wafelków były jednym z gwoździ do trumny polskiego przemysłu półprzewodnikowego - dziesięć razy większa powierzchnia, to dziesięć razy większa liczba struktur przy tym samym przebiegu procesów technologicznych i co za tym idzie dużo niższa cena.

Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ok, jasne, dziękuję. Koniec off topica bo się założyciel rozdrażni. :P
_
Jasiu

Warto jeszcze wspomnieć, że po 1989 wybroniła się "Lamina" i nadal robi przyrządy półprzewodnikowe mocy (diody i tyrystory). Chyba była w łatwiejszej sytuacji niż TEWA, bo jej produkcja to jednak nie jest masówka. Na razie nie ma tranzystorów MOS ani IGBT, elementów na SiC, ale zdaje się, że idą prace nad wprowadzeniem tego i owego. Warto Laminie (i współpracującym ITME, PŁ, PW...) kibicować!

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

No tak, ale czy istnieją takie zapiski dawnych pracowników? Nie chce się kłócić, bo nie ma o co; w necie mało jest o Polsce.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Kolego, masz w zasadzie opracowany temat w linkach, które otrzymałeś.
Kwestia wykazania pewnej własnej inicjatywy i złożenia tego do kupy.
Jak coś napiszesz, możesz załączyć na forum, wtedy na pewno wielu z nas naniesie jakieś poprawki.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
ODPOWIEDZ