Pomoc w przygotowaniu pracy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Pomoc w przygotowaniu pracy
Witam panowie mam przygotować pracę na wos ( sam napisałem ) taki temat czyli : tranzystor krzemowy czyli rozwój elektroniki w Polsce
Czy ktoś dysponuje materiałami co mogłby mi dać trochę kopa na rozpęd pisania ?

- disaster
- 1250...1874 posty
Re: Pomoc w przygotowaniu pracy
Nie moja rzecz Cię zniechęcać kolego, ale sformułowanie tematu wskazuje, że będzie Ci raczej dość trudno.
Krzem to dość świeża sprawa i tak de facto jest to koniec rozwoju elektroniki w Polsce.
Od II wojny do połowy lat siedemdziesiątych królowały lampy, potem german, a potem krótko krzem.
To co się działo potem nazywa się importem
Zacznij od przejrzenia strony Jasia
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... /TG3A.html
Krzem to dość świeża sprawa i tak de facto jest to koniec rozwoju elektroniki w Polsce.
Od II wojny do połowy lat siedemdziesiątych królowały lampy, potem german, a potem krótko krzem.
To co się działo potem nazywa się importem

Zacznij od przejrzenia strony Jasia
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
No dobra coś więcej
mało mało

Czołem.
W dziedzinie tranzystorów krzemowych nasz przemysł był opóźniony ogromnie. Pierwsze tranzystory (BF504-506, MESA) powstały w technologii, która była już zupełnie przestarzała. Licencja na epitaksjalne (pochodzenia francuskiego) BC107-109, BD254-255, BC211, BC313 itp. została zakupiona "na szaro" w zasadzie w 1968, a w pełni uruchomiona na początku lat 70. Problemy z tranzystorami mocy były takie, że jeszcze w latach 70 powszechnie stosowano TG70.
Tytuł Twojej pracy powinien w zasadzie brzmieć "Tranzystory krzemowe a zapaść polskiej elektroniki".
Pozdrawiam,
Jasiu
Trochę pisałem tu:biohack pisze:No dobra coś więcejmało mało
W dziedzinie tranzystorów krzemowych nasz przemysł był opóźniony ogromnie. Pierwsze tranzystory (BF504-506, MESA) powstały w technologii, która była już zupełnie przestarzała. Licencja na epitaksjalne (pochodzenia francuskiego) BC107-109, BD254-255, BC211, BC313 itp. została zakupiona "na szaro" w zasadzie w 1968, a w pełni uruchomiona na początku lat 70. Problemy z tranzystorami mocy były takie, że jeszcze w latach 70 powszechnie stosowano TG70.
Tytuł Twojej pracy powinien w zasadzie brzmieć "Tranzystory krzemowe a zapaść polskiej elektroniki".
Pozdrawiam,
Jasiu
No dobra
ale nie cofajmy tak Polskę 

Lekki off topic - właściwie w jakiej technologii są wykonywane współczesne, te najbardziej popularne tranzystory m.cz.? Nadal są epitaksjalne? Próbowałem na szybko przeczesać googlami sieć za pomocą słów transistor, technology ale niczego się nie dowiedziałem...Jasiu pisze:Licencja na epitaksjalne (pochodzenia francuskiego) BC107-109 (...)
_
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Przecie zaś wystarczy otworzyć byle jaki PDF i na pierwszej stronie zazwyczaj podana jest technologia wykonania.
Faktycznie, BC547 "NPN Epitaxial Silicon Transistor". Chyba że są jakieś nowsze generacje tranzystorów o zastosowaniu takim jak BC547 - nie wiem, nie znam się.
_
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Tak. Istnieją oczywiście różne warianty (i nazwy) metody epitaksjalno-planarnej, ale główna zasada nadal pozostała.fugasi pisze: Nadal są epitaksjalne?
Pozdrawiam,
Jasiu
Pospolite tranzystory (i układy scalone) tłucze się od lat 70 w zasadzie takimi samymi metodami. Zmieniają się detale technologiczne. Oczywiście powstają też metody nowe: heteroepitaksja - na przykład german na krzemie, różne metody epitaksji dla związków chemicznych (inaczej nie da się wyprodukować porządnych kryształów). Metody litografii i domieszkowania też cały czas ewoluują.fugasi pisze:Faktycznie, BC547 "NPN Epitaxial Silicon Transistor". Chyba że są jakieś nowsze generacje tranzystorów o zastosowaniu takim jak BC547 - nie wiem, nie znam się.
Zwiększyła się dramatycznie powierzchnia "wafelka" - to ma duży wpływ na cenę gotowych wyrobów. Aktualny standard to średnica 30cm, a w planach dochodzi już do prawie pół metra (http://www.eetimes.com/electronics-news ... r-standard). Małe wymiary naszych wafelków były jednym z gwoździ do trumny polskiego przemysłu półprzewodnikowego - dziesięć razy większa powierzchnia, to dziesięć razy większa liczba struktur przy tym samym przebiegu procesów technologicznych i co za tym idzie dużo niższa cena.
Pozdrawiam,
Jasiu
Ok, jasne, dziękuję. Koniec off topica bo się założyciel rozdrażni. 

_
Warto jeszcze wspomnieć, że po 1989 wybroniła się "Lamina" i nadal robi przyrządy półprzewodnikowe mocy (diody i tyrystory). Chyba była w łatwiejszej sytuacji niż TEWA, bo jej produkcja to jednak nie jest masówka. Na razie nie ma tranzystorów MOS ani IGBT, elementów na SiC, ale zdaje się, że idą prace nad wprowadzeniem tego i owego. Warto Laminie (i współpracującym ITME, PŁ, PW...) kibicować!
Pozdrawiam,
Jasiu
Pozdrawiam,
Jasiu
No tak, ale czy istnieją takie zapiski dawnych pracowników? Nie chce się kłócić, bo nie ma o co; w necie mało jest o Polsce.
- disaster
- 1250...1874 posty
Kolego, masz w zasadzie opracowany temat w linkach, które otrzymałeś.
Kwestia wykazania pewnej własnej inicjatywy i złożenia tego do kupy.
Jak coś napiszesz, możesz załączyć na forum, wtedy na pewno wielu z nas naniesie jakieś poprawki.
Kwestia wykazania pewnej własnej inicjatywy i złożenia tego do kupy.
Jak coś napiszesz, możesz załączyć na forum, wtedy na pewno wielu z nas naniesie jakieś poprawki.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.