Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Wylutowałem większość tranzystorów w układzie UA i G2 zostawiając tylko BD139, po włączeniu z napięcia 350v zostaję tylko 4v, gdzie ginie pytam ?
Witam,
Ukończyłem właśnie swój miernik, zostało tylko trafo, ale utknąłem, bo nigdzie nie mogę znaleźć trafa o wymaganych parametrach (240V/0.3A, 13.3V/3A). Czy jedyna opcja to kupić na zamówienie ?
Gdzie najtaniej dostanę taki toroid ?
P.
Vip
Ukończyłem właśnie swój miernik, zostało tylko trafo, ale utknąłem, bo nigdzie nie mogę znaleźć trafa o wymaganych parametrach (240V/0.3A, 13.3V/3A). Czy jedyna opcja to kupić na zamówienie ?
Gdzie najtaniej dostanę taki toroid ?
P.
Vip
Akurat to, że takiego trafa nie ma w każdym sklepie elektronicznym, nie wydaje mi się dziwne.
Możesz zamówić w toroidy.pl albo kupić od ręki (też będę kupował, więc się spiesz, bo pewnie zbyt wielu egzemplarzy nie mają od ręki...)
http://telto.nazwa.pl/sklep/product_inf ... ts_id=3848
Możesz zamówić w toroidy.pl albo kupić od ręki (też będę kupował, więc się spiesz, bo pewnie zbyt wielu egzemplarzy nie mają od ręki...)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zaczyna mi się nudzić zgadywanie co włączasz, gdzie mierzysz i gdzie jest to 350V a gdzie 4V.lukasz_t pisze:po włączeniu z napięcia 350v zostaję tylko 4v, gdzie ginie pytam ?
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Przepraszam, Pomiar wykonany bez bezpiecznika na kondensatorze CE4 jest 350v, z bezpiecznikiem ten sam pomiar wykonany względem masy jest 4v, przy czym z tranzystorów w układzie A i G2 mam tylko bd139.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Na drodze od transformatora do kondensatora masz tylko złącze, 4 diody i trochę ścieżek.
Tomek
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Diody są sprawne. Kondensatora nie sprawdzałem, ... bo nie wiem jak, miernik mój tylko do 100uF.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy ja gdzieś pisałem o sprawdzaniu kondensatora? Po prostu przy włączonym zasilaniu, gdy na kondensatorze nie ma napięcia sprawdź, w którym miejscu to napięcie spada.
Tomek
Hmm, dość drogi. Nie wyrobię się wtedy z całym miernikiem nawet w 400zł.Marvel pisze:Akurat to, że takiego trafa nie ma w każdym sklepie elektronicznym, nie wydaje mi się dziwne.
Chyba nawinę go samemu na rdzeniu EI, pytanie - napięcia 13.3V oraz 240V mają być przed, czy po wyprostowaniu ?
Jaka tolerancja napięć jest dopuszczalna ?
Nie było by większego problemu z uyciem dwóch traf - 250V + 13.3V ?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Niskie napięcie po wyprostowaniu (diody Schottky!) nie powinno przekraczać 18V w stanie jałowym. Nawet chwilowy wzrost ponad 20V może uszkodzić TC4426.
Z kolei wysokie napięcie po wyprostowaniu nie powinno przekraczać 350V, zwłaszcza jeśli masz 350-woltowe zamienniki tranzystorów MPSA94/44 a pod obciążeniem nie powinno spadać poniżej 320V.
Z kolei wysokie napięcie po wyprostowaniu nie powinno przekraczać 350V, zwłaszcza jeśli masz 350-woltowe zamienniki tranzystorów MPSA94/44 a pod obciążeniem nie powinno spadać poniżej 320V.
Tomek
Ok, dzięki za informacje, spróbuję się zmierzyć z wyzwaniem nawinięcia takiego trafa...rdzeń już chyba znalazłem 

- lukasz_t
- 625...1249 postów
Jeszcze nic nie robiłem, ale znalazłem taką rzecz, myślę ciekawą do przeanalizowania, która pomaga ocenić stan używanej lampy, jej kondycję, mimo dobrych pomiarów emisji.
Myślę, że nie wyrobisz się z całym miernikiem nawet w 800PLN.... na początku jest zestawienie elementów, można wrzucić współczesne ceny, a przy zamówieniach jednostkowych same przesyłki wyjdą z 80PLN.vip pisze:Hmm, dość drogi. Nie wyrobię się wtedy z całym miernikiem nawet w 400zł.
Napięcia transformatora podane są na uzwojeniach.vip pisze:Chyba nawinę go samemu na rdzeniu EI, pytanie - napięcia 13.3V oraz 240V mają być przed, czy po wyprostowaniu ?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Dobra. Może inaczej. Myślę doprowadzić do ładu tylko jeden układ(np Ua) i jak posprawdzać części w układzie, lub wlutowywać, je po koleji, za każdym razem po wlutowaniu sprawdzając je. Czy tak się da ?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Jak sprawdzić, czy transile mi nie blokują napięcia ?