Kto to widział albo słyszał ????

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kto to widział albo słyszał ????

Post autor: george6 »

Kolejne gruszki na wierzbie ???? :D :D :D
Kto z Was posiada tranzystorową Szarotkę, i to w dodatku "na schematach drukowanych", albo teleradiolę "Światowid". składającą się z telewizora Belweder i radioodbiornika Podhale...O telewizor projekcyjny to nawet nie śmiem zapytać, bo jak sądzę jest w co drugiej kolekcji... :wink: :wink:
Załączniki
05.jpg
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Jasiu

Re: Kto to widział albo słyszał ????

Post autor: Jasiu »

Czołem.
george6 pisze:Kolejne gruszki na wierzbie ???? :D :D :D
Kto z Was posiada tranzystorową Szarotkę, i to w dodatku "na schematach drukowanych", albo teleradiolę "Światowid". składającą się z telewizora Belweder i radioodbiornika Podhale...O telewizor projekcyjny to nawet nie śmiem zapytać, bo jak sądzę jest w co drugiej kolekcji... :wink: :wink:
Myślę, że wersją rozwojową "Szarotki na tranzystorach i druku" jest po prostu Czar ;-) Szkoda, że ZRK przestał produkować radia, bo Czar i Guliwer robią dobre wrażenie.

Telewizor projekcyjny (taki do dużego ekranu) był znany już przed wojną - umieszczałem gdzieś na forum zdjęcia niemieckiego. Ciekawy jestem, czy poza Targami Poznańskimi ten polski był gdzieś eksploatowany - nie słyszeliście?.

Nastolatkiem będąc lubiłem Targi Poznańskie - trochę wielkim światem leciało... Santany w quadro można było posłuchać, a grało tak jakoś inaczej niż moje ZK140.

Pozdrawiam,
Jasiu
Załączniki
IMG_0067.jpg
Ostatnio zmieniony czw, 14 października 2010, 21:07 przez Jasiu, łącznie zmieniany 2 razy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Mój tata odwiedzający regularnie MTP już od młodego chłopaka opowiadał jak któregoś roku ujrzał w pawilonie japońskim cud - grał jakiś sprzęt muzyczny, gdy nagle zza przepierzenia wyszedł mały Japończyk, machnął jakimś pudełeczkiem i wszystko ucichło i zgasło. To był pilot zdalnego sterowania :idea: :shock: :lol:
Wiele lat później pierwsze odtwarzacze CD, ludzie stali w długiej kolejce, sprzęt obsługiwało dwóch facetów, jeden wkładał zszokowanym ludziom słuchawki na głowę, drugi mierzył czas - pół minuty i następny proszę. Ci którym zszarpnięto słuchawki z uszu odchodzili na wacianych nogach i z obłędem w oczach. :P
_
Jasiu

fugasi pisze:To był pilot zdalnego sterowania :idea: :shock: :lol:
Przeczuł, że kto ma pilota, ten ma władzę? W załączeniu pierwszy - rok 1956.

Pozdrawiam,
Jasiu
Załączniki
pilot.jpg
pilot.jpg (18.62 KiB) Przejrzano 168 razy
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zapewne to takie brzdękadełko działające jak żyletka trzymana jednym palcem na krawędzi stołu a szarpana drugim, tyle że na ultradźwięki.
_
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:Przeczuł, że kto ma pilota, ten ma władzę? W załączeniu pierwszy - rok 1956.
Pierwszy był prawie 20 lat starszy - pierwsze radio ze zdalnym sterowaniem wprowadziła firma Philco w 1938 roku. Szukajcie pod hasłem 'Philco mystery control'. Pilot pozwalał na strojenie, zmianę głośności i wyłączenie radia.
Jasiu

Czołem.
tszczesn pisze: Pierwszy był prawie 20 lat starszy - pierwsze radio ze zdalnym sterowaniem wprowadziła firma Philco w 1938 roku. Szukajcie pod hasłem 'Philco mystery control'. Pilot pozwalał na strojenie, zmianę głośności i wyłączenie radia.
Fajny. Nie słyszałem o nim. Pewnie był drogi, w końcu to jednak cała radiostacja?

BTW: jaką wielkość maiły ówczesne najmniejsze radia lampowe? Skrzynka pilota nie była od nich większa?

-> fugasi - ten Zenith był "zwyczajny", na podczerwień.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Szukam szukam i znaleźć nie mogę ale chyba Trzczsen wklejał artykuł bodajże ze starego MT o "telewizorach których nie było". Była tam wzmianka o TV Karat przenośnym oraz o TV dzielonym na tuner i kineskop który można było sobie powiesić w rogu pokoju. Tyle pamiętam z tego artykułu, nie mogę go odszukać :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jeśli chodzi o Szarotkę z tranzystorowym torem, miałem taką w ręku. Pokazywał mi ją kolekcjoner takich odbiorników, miała numer seryjny bodajże 0004 (w każdym razie bardzo niski), poziome szczebelki przy głośniku. Tranzystory były w przetwornicy napięcia anodowego i w stopniach m.cz. Właściciel twierdził, iż jest to wyrób fabryczny i oryginalny, miał ją wtedy rozebraną i próbował uruchomić tę tranzystorową przetwornicę.
Ostatnio zmieniony pt, 15 października 2010, 14:09 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:
tszczesn pisze: Pierwszy był prawie 20 lat starszy - pierwsze radio ze zdalnym sterowaniem wprowadziła firma Philco w 1938 roku. Szukajcie pod hasłem 'Philco mystery control'. Pilot pozwalał na strojenie, zmianę głośności i wyłączenie radia.
Fajny. Nie słyszałem o nim. Pewnie był drogi, w końcu to jednak cała radiostacja?
Był drogi, w końcu stosowano go w radiach z najwyższej półki. A pilot to był jednolampowy nadajniczek (na lampie bodajże '30') nadający sygnał ciągły lub impulsowy, na co reagowały w odbiorniku odpowiednie silniki, jeden krokowy do zmiany 'pamięci', drugi liniowy do głośności. Sam odbiornik zdalnego sterowania miał pięc lamp :)
Jasiu pisze:BTW: jaką wielkość maiły ówczesne najmniejsze radia lampowe? Skrzynka pilota nie była od nich większa?
Te co znam - tak z 2/3 naszego Pioniera.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Jasiu pisze:
-> fugasi - ten Zenith był "zwyczajny", na podczerwień
Z foto w załączonej ulotce wygląda jakby pilot był mechaniczny... Konstrukcja przycisków typowa dla młoteczków....i ultradźwięków.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Angielska wikipedia (za przeproszeniem), oraz The Washington post (- http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 02102.html ) piszą, że pilot był na ultradźwięki.

"In 1956 Robert Adler developed "Zenith Space Command", a wireless remote.[4] It was mechanical and used ultrasound to change the channel and volume. When the user pushed a button on the remote control it clicked and struck a bar, hence the term "clicker". Each bar emitted a different frequency and circuits in the television detected this noise."

Również na pokazanej przez Jasia reklamie jest napisane:

"ONLY ZENITH HAS SPACE COMMAND, THE REMOTE CONTROL UNIT THAT TUNES TV BY SILENT SOUND"

( http://www.electronichouse.com/images/s ... ommand.jpg )

Również space commander 600 z 1970 roku (kolorowy otv!) wygląda na mechaniczny http://www.youtube.com/watch?v=WE9eCGjMPE0

BTW nazwa jest miażdżąca - "space commander"...
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jasiu

Czołem.

:oops: nie doczytałem...
Ktoś mi podał ten link jako przykład zastosowania podczerwieni i zasugerowałem się nie sprawdzając.

Swoją drogą też fajny pomysł :-)

Bardzo lubię takie inżynierskie "majstersztyki". Pozdrawiam,
Jasiu
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A swoją drogą gdyby był na podczerwień, to jaki wtedy (1956) mógłby wykorzystywać promiennik IR? Żaróweczka z filtrem?
_
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Jeszcze w połowie lat 70. większość pilotów zdalnego sterowania wykorzystywała ultradźwięki. Pamiętam krążące wówczas przestrogi, nie wiem czy słuszne, by nie kierować wyjścia przetwornika ultradźwiękowego na wzrok, gdyż przy małej odległości może to spowodować odklejenie się siatkówki oka. Pamiętam też, że mój pies zupełnie nie reagował na pracującego pilota, za to bardzo przeszkadzał on kotu ;).
Gdy pilota z odległości kilkunastu cm skierowało się na śpiącego kota, to po naciśnięciu przycisku kot potrafił gwałtownie i z przeraźliwym sykiem wyskoczyć na kilkadziesiąt centymetrów do góry, jak poparzony, a następnie zaszyć się w jakimś zakamarku pokoju.
Pierwsze LED-y wprowadzono do masowej produkcji bodajże na początku lat 60. i były to diody o czerwonym kolorze świecenia i bardzo małej jasności. Daty wprowadzenia do produkcji odpowiednio jasnych diod IR niestety nie pamiętam, ale prawdopodobnie miało to miejsce co najmniej 10 lat później (muszę poszperać w starych książkach).

EDIT:
Z tego co udało mi się wyszperać, to pierwszy pilot wykorzystujący promieniowanie podczerwone został zaprezentowany w roku 1975 przez firmę Ruwido.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ