Pomoc przy oscyloskopie C1-118A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tomasz6662
- 375...499 postów
Re: Pomoc przy oscyloskopie C1-118A
Najlepiej będzie jak dam zdjęcie z mojego kalibratora, a Ty napiszesz czy wygląda podobnie:
Obejrzałem jeszcze raz sinusoidę na wszystkich zakresach i jestem prawie pewien, że te nakładające się przebiegi to tak jak pisał kolega Docent widok powrotu. Jest taki jeden zakres gdzie sinusoida rysowana jest takim drobnym ruszającym się jak wąż zygzaczkiem, widać jak sinusoida przesuwa się z lewej strony w prawo i wraca na początek właśnie tym drugim przebiegiem.
pozdrawiam
Napisz też czy możesz zmniejszyć jasność tak, że nic nie widać, u mnie to co na zdjęciu to jest najciemniej jak się da.Obejrzałem jeszcze raz sinusoidę na wszystkich zakresach i jestem prawie pewien, że te nakładające się przebiegi to tak jak pisał kolega Docent widok powrotu. Jest taki jeden zakres gdzie sinusoida rysowana jest takim drobnym ruszającym się jak wąż zygzaczkiem, widać jak sinusoida przesuwa się z lewej strony w prawo i wraca na początek właśnie tym drugim przebiegiem.
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Pokaż zdjęcie tej ciekawie wyglądającej sinusoidy.
Może to wcale nie są powroty. Powrót wiązki jest szybki, zazwyczaj rysuje jakiś łuk albo kreskę. Przynajmniej w tych prostszych oscyloskopach, jak Mini.
P.S. Prostokąt wygląda super, chociaż widać lekko podniesione rogi - nie używasz sondy ?
Może to wcale nie są powroty. Powrót wiązki jest szybki, zazwyczaj rysuje jakiś łuk albo kreskę. Przynajmniej w tych prostszych oscyloskopach, jak Mini.
P.S. Prostokąt wygląda super, chociaż widać lekko podniesione rogi - nie używasz sondy ?
- tomasz6662
- 375...499 postów
Proszę bardzo: Zauważyłem, że te zygzaczki można uzyskać też na innych zakresach, wystarczy rozjaśnić lub przyciemnić obraz i sie pojawiają: Sondy używam, może te podniesione rogi to efekt braku skalibrowania sond (choć wydaje mi się, że 50Hz powinno dobrze wyglądać nawet na kawałku kabla od prodiża) lub oscyloskopu.Furman Zenobiusz pisze:Pokaż zdjęcie tej ciekawie wyglądającej sinusoidy.
pozdrawiam
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Z prostokątem to nie tak, przy braku kompensacji zawsze wylezą wady prostokąta - kwestia tylko tego jak bardzo powiększysz ten prostokąt żeby to zobaczyć.
Te linie to jednak chyba powrót. W takim razie układ wygaszania nie działa poprawnie; może to być powiązane z problemem z regulacją jasności. Zmierz napięcie na s1 przy maksymalnie ściemnionym ekranie [oczywiście względem katody].
Co to za schodki na sinusoidzie ?
Te linie to jednak chyba powrót. W takim razie układ wygaszania nie działa poprawnie; może to być powiązane z problemem z regulacją jasności. Zmierz napięcie na s1 przy maksymalnie ściemnionym ekranie [oczywiście względem katody].
Co to za schodki na sinusoidzie ?
- tomasz6662
- 375...499 postów
No właśnie to są te zygzaczki, generalnie wyświetlana sinusoida jest gładka ale jak się rozjaśni obraz (na każdym zakresie do innego poziomu) to się to pojawia.Furman Zenobiusz pisze: Co to za schodki na sinusoidzie ?
pozdrawiam
1-u mnie działa ściemnianie od zera.Pozostałe astygm. i ...też.
2-obrazek z kalibratora -w środku jest dobry a potem -na przykład w lewo powiększają sie proporcjonalnie róznice
w długości odcinków.Czyli piła odchylania jest nieliniowa -od lewej ku prawej .WIDOK Z PRZODU.
A jak we wnętrzu lamp. osc. jest kreślony obraz?
2-obrazek z kalibratora -w środku jest dobry a potem -na przykład w lewo powiększają sie proporcjonalnie róznice
w długości odcinków.Czyli piła odchylania jest nieliniowa -od lewej ku prawej .WIDOK Z PRZODU.
- tomasz6662
- 375...499 postów
Kurcze przyglądam się temu prostokątowi i nie widzę tych powiększających się proporcji w długości odcinków.KaW pisze:1-u mnie działa ściemnianie od zera.Pozostałe astygm. i ...też.
Proszę napisz o co chodzi z tym kreśleniem obrazu we wnętrzu lampy oscyloskopowej.
edit: Sprawdzałem ten prostokąt jeszcze raz i na pewno po lewej stronie ekranu proporcje prostokąta są takie same jak po prawej stronie i w środku.
Pomiędzy katoda, a modulatorem są 48,5V.Furman Zenobiusz pisze:Zmierz napięcie na s1 przy maksymalnie ściemnionym ekranie [oczywiście względem katody].
pozdrawiam
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jak rozumiem, -48V ? Nie wiem czy to aby nie ciut za mało, nie potrafię co prawda odczytać notki katalogowej, ale duże ruskie lampy zatykają się raczej bliżej -100V.
Zobacz przy użyciu Mini4 i wejścia 1:10 czy masz na s1 impulsy gaszące (oczywiście pomiar nadal względem katody), podczas powrotu wiązki powinien wskakiwać duży impuls praktycznie zatykający całkowicie lampę.
Tak czy siak należałoby w tym momencie uzbroić jakiś lepszej klasy miernik w sondę WN i pomierzyć napięcia na lampie w skrajnych położeniach regulatorów. Wszystkie powinny z grubsza zgadzać się z notką katalogową, to jest razem powiązane, jedno nieprawidłowe napięcie będzie rzutować na sprawność działania całego obwodu lampy.
Zobacz przy użyciu Mini4 i wejścia 1:10 czy masz na s1 impulsy gaszące (oczywiście pomiar nadal względem katody), podczas powrotu wiązki powinien wskakiwać duży impuls praktycznie zatykający całkowicie lampę.
Tak czy siak należałoby w tym momencie uzbroić jakiś lepszej klasy miernik w sondę WN i pomierzyć napięcia na lampie w skrajnych położeniach regulatorów. Wszystkie powinny z grubsza zgadzać się z notką katalogową, to jest razem powiązane, jedno nieprawidłowe napięcie będzie rzutować na sprawność działania całego obwodu lampy.
- tomasz6662
- 375...499 postów
Tak -48,5V. Na wejściu 1:20 nie widać żadnych impulsów (różne ustawienia wzmocnienia Y i X) , generalnie linia prosta. Zaryzykowałem i sprawdziłem na wejściu 1:1 i przy największym wzmocnieniu Mini4 jest sinusoida o amplitudzie 2,5 działki czyli pewnie będzie tego z 0,5V. Wygląda, że brak jest impulsów gaszących.Furman Zenobiusz pisze:Jak rozumiem, -48V ? Nie wiem czy to aby nie ciut za mało, nie potrafię co prawda odczytać notki katalogowej, ale duże ruskie lampy zatykają się raczej bliżej -100V.
pozdrawiam
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Z tego co widzę, napięcie ujemne dla cylindra powielane jest prosto z trafa przetwornicy. Kluczowe znaczenie mogą mieć wartości elementów, ale także to czym mierzysz napięcie siatki, zauważ że jest to obwód o dość wysokiej rezystancji, a cylinder lampy z punktu widzenia prądu stałego ma nieskończoną rezystancję, dołączając miernik zawsze trochę zmniejszysz napięcie, pytanie tylko jak bardzo. Sprawdź te 5 tranzystorów na lewo od powielacza, tam prawdopodobnie jest układ gaszący lampę - niestety rozkminienie jak dokładnie działa przerasta moją wiedzę o działaniu oscyloskopów.
- tomasz6662
- 375...499 postów
Po wymianie VT5 (VT4 był już wymieniony wcześniej bo też był padnięty) mamy:
Pozdrawiam i bardzo dziękuje za dotychczasową pomoc, na upartego oscyloskop jest w stanie używalnym.
Schody przy odpowiednim rozkręceniu jasności (notabene jasność po wymianie VT5 też można regulować w całym zakresie) jednak pojawiają się dalej. Planuję posprawdzać resztę z tych 5 tranzystorów, skoro 2 były walnięte istnieje prawdopodobieństwo, że z resztą też nie jest do końca ok.
Pewnie jestem marudny ale nie podoba mi się jeszcze grubość linii (jest jakby lekko rozmazana) czy może to być efektem tego, że sinusoida jest z komputera ? Może ewentualnie da się to skorygować perkami, których jest kilka.Pozdrawiam i bardzo dziękuje za dotychczasową pomoc, na upartego oscyloskop jest w stanie używalnym.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Grubość można by spróbować jeszcze poprawić - zlokalizowałbym elektrodę ogniskującą lampy i sprawdził tam napięcie, porównał z katalogiem (powinien być podany zakres, ewentualnie napięcie w typowym punkcie) i spróbował poprawić.
Na grubość kreski składają się w zasadzie 3 rzeczy: ogniskowanie lampy, szumy i tętnienia w samym oscyloskopie i zbierane przez niego zakłócenia o niewielkich amplitudach.
Schodki na sinusoidzie to prawdopodobnie tętnienia na którymś z napięć zasilających, należałoby dla każdego z napięć osobno porównywać jakie są tętnienia przy braku schodków a jakie ze schodkami.
Na grubość kreski składają się w zasadzie 3 rzeczy: ogniskowanie lampy, szumy i tętnienia w samym oscyloskopie i zbierane przez niego zakłócenia o niewielkich amplitudach.
Schodki na sinusoidzie to prawdopodobnie tętnienia na którymś z napięć zasilających, należałoby dla każdego z napięć osobno porównywać jakie są tętnienia przy braku schodków a jakie ze schodkami.
Biorąc pod uwage przebieg z kalibratora -konkretnie -od osi symetrii pionowej. Przebieg w lewo ma wartość -2działki minus 2/5 działki .
Natomiast w prawo jest 2działki plus 1/5 działki -czyli łacznie to jest mniej niż 20msek. Suma wyniesie: 1dz.+3/5 +2dz.+1/5=3 pełne działki i 4/5 działki.
W sumie mniej niz 20ms.
Natomiast w prawo jest 2działki plus 1/5 działki -czyli łacznie to jest mniej niż 20msek. Suma wyniesie: 1dz.+3/5 +2dz.+1/5=3 pełne działki i 4/5 działki.
W sumie mniej niz 20ms.
Witajcie !
Dorwałem wczoraj taki oscyloskop ...
I tu pytanie znalazł by sie ktoś kto by mi go "wykalibrował i zrobił przegląd" ?
pozdrawiam
Marcin
I tu pytanie znalazł by sie ktoś kto by mi go "wykalibrował i zrobił przegląd" ?
pozdrawiam
Marcin
- tomasz6662
- 375...499 postów
Proponuję napisać do kolegi rubensa z elektrody.stryker pisze:Witajcie !
pozdrawiam
Marcin
Ale pomyśl czy jest sens bo naprawdę możesz zrobić to sam (to tylko kilka peerków), większość masz w tym wątku, kolega KaW w którymś z postów zaczął tłumaczenie na polski procedury kalibracji. A poza tym pytać, pytać, pytać - jest kilku kolegów, którzy wspomogą swoją wiedzą techniczną oraz umiejętnościami lingwistycznymi.
pozdrawiam