Wzmacniacz modułowy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Oloorin
250...374 postów
250...374 postów

Re: Wzmacniacz modułowy

Post autor: Oloorin »

Możesz dać każdemu modułaowi możliwość preacy z każdą z lamp, wyprowadzając ich wszystkie elektrody do modułu, a gdy będziesz chciał używać np. tylko dwóch lamp, to reszta będzie bypassowana w module.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kelly »

W przypadku wszystkich lamp w "jednostce centralnej" istnieje też problem ich żarzenia, tzn. np. 10-12 lamp przedwzmacniaczy, które chcesz tam trzymać musiałoby być stale żarzone. Chyba, że zastosujesz jakiś układ (np. cyfrowy), który w zależności od ilości podłączonych modułów i ich rodzajów będzie załączał żarzenie na potrzebne lampy.

Np.
Masz dostępne 12 lamp - czyli, przykładowo, po trzy na moduł. Montujesz jeden moduł Fendera (potrzebuje 1 lampy), jednego Marshalla (dwie lampy) i coś grubszego, co potrzebuje 3 lamp. Czyli faktycznie będziesz wykorzystywał tych lamp 6. W takim przypadku układ odcina żarzenie od sześciu nie używanych w tej konfiguracji.

Ale to takie kombinowanie, trochę na siłę.

W ten sposób uda Ci się oszczędzić na lampach ;)
Ale druga sprawa, ile tych modułów faktycznie chcesz wykonać?

Edit

Albo pociągniesz żarzenie przez moduły, żeby wsunięcie ich w slot łączyło żarniki lamp z zasilaniem.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A ja na waszym miejscu zwrócił bym się do Pitera (PzP) jako według mnie eksperta od przekombinowanych pomysłów aby zabrał głos w sprawie tego pomysłu. Zapewne wyłuszczy wszystkie za i przeciw waszych koncepcji.
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Powiem krótko, bo aktualnie jestem zarobiony po uszy.
Jak dla mnie to idea jest jednak przekombinowana, skoro wzmacniacz ma służyć aktywnie na próbach/koncertach to taka modułowa konstrukcja i ilość złącz, które są potencjalnymi źródłami usterek za bardzo do mnie nie przemawia.
Ilość pracy i kasy, jaką trzeba będzie włożyć w taki wzmacniacz nie jest adekwatna do jego poźniejszych wartości użytkowych, bo zamiast grać to będzie się kręcić gałkami, przepinać moduły i naprawiać ;)
Ale może kiedyś to odszczekam, zobaczymy ;)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

I konkretna odpowiedź. lepszym pomysłem według mnie jest coś a'la H&K TriAmp który formalnie jest trzykanałowy ale tak naprawdę sześcio (kazdy kanał ma dwie opcje brzmieniowe) dodając do tego sterowanie syfrowe można mieć taką game brzmień, że więcej nie trzeba.
pudl
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: pudl »

Właśnie nie chce czegoś ala triamp bo takie cuda można praktycznie tylko na pcb zbudować, czasem i dwustronnym jak dochodzi sterowanie procesorem i potem przerób tam cokolwiek albo zmień topologie preampu.. Cały wzmacniacz trzeba rozmontować, przywieźć z sali prób do domu.. No nie ma opcji. Chcę sobie zmontować coś takiego mega elastycznego i mega łatwego do przeróbek i takie rozwiązanie jest moim zdaniem idealne.. (Modułów planuje zrobić 5, taki jeden mieć dodatkowo na różne przeróbki.)
Co do postu Pitera to myślałem już wcześniej o wszystkim - złącza modułów będą na pewno bardzo solidne, połączenia w nich będą dublowane (nawet jak jakiś pin padnie to będzie drugi połączony równolegle), w obudowie będzie wentylator także nie będzie się złącze grzało = zużywało od zmian temperatur, gałami kręcić lubię ale nie poświęcam też temu zbyt wiele czasu - jak trzeba grać to gram :) a co do kasy i pracy to też na luzie bo obudowę zrobię sobie w zakładzie pracy praktycznie za free, (technolog mi do tego pomoże ją opracować zeby miała rędce i nogi i była solidna). Nigdzie mi się też z tym nie spieszy także mogę to dłubać kilka miesięcy, płytki drukowane będą w zasadzie tylko dwie - jedna we wzmaku a do każdego modułu będzie taki sam wzór pcb (będzie taka pseudo uniwersalna, różnić się będą tym co w niej będzie wlutowane) także koszta produkcji też nie będą spore. Do tego większość części mam z zapasów, brakuje tylko lamp, podstawek i trafa zasilającego.. Biorąc to pod uwagę to pomysł chyba ma sens ;)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja proponuję, by zrobić wzmacniacz w formie subracka: http://www.directindustry.com/prod/vero ... 00768.html
Odpowiednią ilość modułów, czyli szerokość na panelu, przeznaczamy na zasilacz [żeby zajmował mniej miejsca - można przykręcić pionowo toroid] oraz końcówkę mocy, a reszta na preamp. Można z tyłu każdego modułu założyć złącze wielostykowe, np. Tuchel. Żeby się nie pomylić i nie zamontować stopnia preampu w miejsce końcówki itd., można niestandardowo pozakładać złącza - montaż na różnej wysokości, odwracanie gniazd do góry nogami itd. Potem okablować ramę i mamy :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
pudl
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Też to rozważałem jednak mając naprawdę nieograniczone możliwości jeśli chodzi o kształt obudowy zrobię sobie to po mojemu :)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Kazimierz pisze:Zastanawiam się nad podobną konstrukcją, głównie zainspirowany modułami Randalla.
http://www.tube-tech.com/rm8-rack-22.html
Załączniki
Module.jpg
zoom_module.jpg
zoom_module.jpg (26.63 KiB) Przejrzano 682 razy
randall_amp.jpg
randall1.jpg
pudl
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Rozwinąłem rysunek o rozmieszczenie bebechów w środku obudowy. Zerknijcie co o tym sądzicie. Waham sie między sposobem zamontowania lamp mocy, inwertera i zasilacza, czy dać je na pionowo montowanej płytce łączącej moduły, czy może na osobnej poziomej płytce..
Załączniki
Visio-3U f.pdf
(17.42 KiB) Pobrany 272 razy
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Lepiej daj na oddzielnej płytce - przy wkładaniu i wyciąganiu modułów zawsze będą powstawać jakieś naprężenia.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
pudl
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Też mi bardziej pasuje ta opcja z osobną płytką. Poza kwestią naprężeń dochodzi mniejsze skomplikowanie płytek drukowanych, oddzielnie płytka 'magistrali' i oddzielnie końcówka da więcej luzu na upchanie wszystkich elementów. Do tego nie będzie trzeba stosować jakiś podpórek dla leżących lamp mocy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Podpórek? Sprężynki są do kupienia w Amptone. Na allegro zresztą też.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Dla przypomnienia tematu

http://dhost.info/jschem/t7/
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Myślę że warto zwrócić uwagę na moduł reverbu z linku powyżej, kilka osób na forum pracuje wlasnie nad beztrafowym reverbem, a ta opcja wydaje się być ciekawa.
ODPOWIEDZ