Superheterodyna AM na układach scalonych i/lub tranzystorach

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Superheterodyna AM na układach scalonych i/lub tranzysto

Post autor: Atlantis »

traxman pisze:Tak to coś podobnego, kupowałem to cudo chyba w North lub Poltronic. Warto by dodać jakieś ARCz, bo nie są to zbyt stabilne głowice, i codziennie muszę się podstrajać do PRIII. W trakcie nagrzewania i pracy w ciągu 8 godzin nie ma problemu ze stabilnością, a pracuje to 3cm od płytki z 2xPCL86.
Stroję to potencjometrem wieloobrotowym więc obsługa jest w miarę wygodna, skala zrobiona jest z wskaźnika wychyłowego.
Ja przez jakiś czas używałem Glorii (wlutowana w kawałek płytki uniwersalnej razem z LM7808 i PR do ustawiania napięcia ARW) razem z tym radiem z MT 12/84. Większych problemów ze stabilnością nie zauważyłem, chociaż co jakiś czas (parę dni) trzeba było delikatnie podregulować dostrojenie. Ta nowa, własnoręcznie wykonana już bardzo ładnie trzyma częstotliwość i przez wiele dni z rzędu nic nie trzeba ruszać, a radio gra idealnie (też słucham głównie Trójki i rzadko je przestrajam na coś innego).
Tutaj ARCz byłoby lekkim anachronizmem - dorobienie jakiejś syntezy aż kusi. Ta głowica była projektowana z myślą o czymś takim.

Jakiego wskaźnika wychyłowego użyłeś w roli skali? Też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Mam już na potrzeby wyżej wspomnianego radia przygotowaną skrzynkę (prostopadłościan przywodzący na myśl lata dwudzieste) i szukam rozwiązania, które nie były skomplikowane technicznie a jednocześnie się z nią komponowało. Wyświetlanie częstotliwości heterodyny + 10,7 MHz na lampach Nixie to jednak lekkie przekombinowanie. LEDy nie pasują stylistycznie, a skala z linką to za dużo mechanicznej dłubaniny. ;)
traxman

Post autor: traxman »

Mały miliamperomierz z jakiegoś magnetofonu kasetowego podobny do tego:
http://allegro.pl/m-601-sd-marcin-wskaz ... 53294.html
tylko zastąpiłem skalę dB, na zwykła linijkę bez wartości, dzisiaj zrobiłbym może na DM70...
Miernik po prostu mierzy napięcie z suwaka potencjometru, warto by pobierał jak najmniejszy prąd.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak swoją drogą wracając do tematu miniaturowego odbiornika FM z RE 12/1986.
Złożyłem na razie część p.cz. i m.cz. Zastanawiam się czy głowicy UKF nie rozwiązać trochę inaczej - UL1042 to dosyć rzadki układ, poza tym w oryginale brak obwodów wejściowych.
Gdyby tak dać głowicę wedle projektu z tego tematu na elektrodzie? Sprawdzi się? Jak rozumiem wówczas nie potrzebuję wcale filtru 201 na wyjściu głowicy, wystarczy ceramiczny?
Zamiast kondensatora zmiennego mogę użyć diod pojemnościowych w obwodach wejściowych i heterodynie?

I jeszcze jedno pytanie: Co powinienem zmienić w obwodzie wzmacniacza m.cz. aby pracował z głośnikiem 8omów, a nie słuchawką np. W66? Teraz przy podpięciu głośnika się wzbudza.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Atlantis pisze: Zamiast kondensatora zmiennego mogę użyć diod pojemnościowych w obwodach wejściowych i heterodynie?
Możesz, ale należy zmienić cewki, bez tego trudno będzie ustalić współbieżność strojenia, ja próbowałem przerobić strojenie w głowicy od radia Śnieżka R-206, czułość i selektywność była mizerna.
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Post autor: _idu »

AZ12 pisze:
Atlantis pisze: Zamiast kondensatora zmiennego mogę użyć diod pojemnościowych w obwodach wejściowych i heterodynie?
Możesz, ale należy zmienić cewki, bez tego trudno będzie ustalić współbieżność strojenia, ja próbowałem przerobić strojenie w głowicy od radia Śnieżka R-206, czułość i selektywność była mizerna.

Co do współbieżności nasze diody były grupowane pojemnością oraz jej zmianą i oznaczane literką. Jedne dla heterodyny drugie dla obwodów w.cz. i wejściowego.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Hmm... Przypadkiem nie było też specjalnych diod pojemnościowych do ARCz?
To wyjaśniałoby pewne problemy, na które się natknąłem składając jeden projekt. Autor nie zaznaczył dokładnie jakie diody mają pracować w głowicy - była jedynie mowa o BB105 (bez literki). Wlutowałem więc BB105B - takie zostały mi po innym projekcie (w którym właśnie pracowała w ARCz). Zakres przestrajania okazał się być bardzo mały (wokół jednej stacji), użyłem więc BB105G i z łatwością pokryło pasmo. Jednak po włączeniu ARCz okazało się, że "bezwładność" jest za duża.
Jak rozumiem ta BB105B ma siedzieć w ARcz?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Uprzejmie donoszę, iż rysunki na papierze ciałem się stały. Stereodekoder na TA7343 i stereofoniczny wzmacniacz m.cz. na dwóch TBA820M zostały uruchomione. :D
Nie obyło się oczywiście bez niespodzianek w postaci uszkodzonego TBA820M, który miał problemy z górą pasma i ogólnie paskudnie zniekształcał.

Płytka pod TBA120S właśnie "dochodzi" w wytrawiaczu, a płytka głowicy (dwa BF195) jest gdzieś w połowie.
Całość zmieściła się na 4 małych płytkach wyciętych ze ścinków laminatu. Do tego dojdzie jeszcze mała płytka z dodatkowym filtrem ceramicznym i jakimś BF'em.

Głowica oparta będzie o projekt z MT '84. Pozbyłem się przestrajania indukcyjnościami, a płytkę zaprojektowałem tak, że pojemności przestrajające dolutowane będą od strony druku. Albo dwie sekcje agregatu z "Fausta", albo dwie BB105, obawiam się tylko o pokrycie pasma przy górnym napięciu ok. 7-8V.
A czy głowica w ogóle zadziała, przekonam się albo dziś w nocy, albo jutro... :)
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze:Płytka pod TBA120S właśnie "dochodzi" w wytrawiaczu, a płytka głowicy (dwa BF195) jest gdzieś w połowie.
Całość zmieściła się na 4 małych płytkach wyciętych ze ścinków laminatu. Do tego dojdzie jeszcze mała płytka z dodatkowym filtrem ceramicznym i jakimś BF'em.
Hmm... Mógłbyś podzielić się skanami albo zdjęciami rysunków płytek? ;)
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Wrzucę, ale jutro, bo dzisiaj już nie mam siły odgruzowywać komputera na którym mam te rysunki.

wzmacniacz m.cz - uruchomiony
dekoder stereo - uruchomiony
wzmacniacz p.cz - teoretycznie uruchomiony (specjalna, ładna płytka coś nie chce działać i straciłem do niej cierpliwość; obecnie używam prototypu sprzed 2 lat)
głowica - o dziwo, działa! :D co prawda na razie uruchomiłem dopiero sam mieszacz, ale na kulawo nawiniętej cewce ze zwykłego drutu Cu i kawałeczku przewodu dolutowanego do emitera całkiem zgrabnie odbiera silniejsze stacje.

Brakuje jeszcze jednego stopnia p.cz. z filtrem ceramicznym i przedwzmacniacza m.cz., bowiem okazało się, iż TA7343 chce nieco większego sygnału na wejściu niż to co wychodzi z demodulatora.

Stanąłem na niezwykle niewdzięcznym zadaniu upchania tego paskudztwa, 2 potencjometrów i 6 ogniw R6 do obudowy KM35 :| Niektóre płytki wyszły delikatnie za duże, by je wygodnie postawić w obudowie i przykleić. Pozostaje również pożenienie warikapów z głowicą... Dostępny czas - kawałek 1 dnia. :lol:
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Wszystkie rysunki to widok od strony elementów; wymiary płytek (drugi wymiar z proporcji):
-głowica - w pionie 55mm
-wzmacniacz p.cz. - w pionie 40mm
-stereodekoder - w poziomie 25mm
-wzmacniacz m.cz. - w pionie 55mm

Jako że skończył mi się dostępny czas i za kilkanaście godzin wyjeżdżam, projekt został niedokończony. Pojawiły się problemy z poprawną pracą głowicy oraz obwodami przestrajania. Agregat z "Fausta" pokrywał całe pasmo ale był rozklekotany mechanicznie, natomiast warikapy wydłubane ze zwłok głowicy odbiornika sat. sprzed 20 lat wykazywały stanowczo za małe zmiany pojemności przy zmianie napięcia 2-9V. Ogólnie mieszacz był dość kapryśny w pracy (C w emiterze do masy 15pF), a strojenie obwodu LC wzmacniacza przestrajało głowicę... Tak więc teraz już zupełnie zniechęciłem się do głowic w układzie mieszacza samodrgającego.

Doszedłem również do wniosku, iż konstrukcje miniaturowe powinno się upychać na jednej płytce drukowanej dopasowanej pod konkretny typ obudowy. Konstrukcja modułowa urządzenia "miniaturowego" na "małych" płytkach o przypadkowych wymiarach mija się z celem.

Na płytce wzm. p.cz jest miejsce na rezystor regulacji wzmocnienia m.cz. w praktyce można go wykorzystać do dobrania poziomu sygnału na wejściu stereodekodera (+ wzmacniacz o niezbyt dużym wzmocnieniu na jednym tranzystorze).
Jedna z końcówek PR na płytce stereodekodera ma obciętą końcówkę, a wyjścia wzmacniaczy m.cz. (dławiki) i wejście głowicy (jedna z końcówek cewki na + zas.) przystosowane są do wykorzystania przewodu słuchawek jako anteny... Takie przynajmniej było założenie. Być może po powrocie do kraju uda mi się ogarnąć ten wynalazek.

W miarę możliwości i czasu postaram się dodać schematy do płytek.
Załączniki
plytki.rar
(632.56 KiB) Pobrany 94 razy
Wisława S.
_idu

Post autor: _idu »

zjawisko pisze:natomiast warikapy wydłubane ze zwłok głowicy odbiornika sat. sprzed 20 lat wykazywały stanowczo za małe zmiany pojemności przy zmianie napięcia 2-9V.
Owszem te diody starej generacji wymagały sporego zakresu zmian napięcia - 3 - 25V. Problemem było zejście do niższych napięci zaporowych. Pojawiało się wtedy zbyt silne tłumienie obwodów LC. Nowoczesne diody nie mają z tym problemu (BB809, BB204) - niestety bardzo szybko zaprzestano produkcji typów do montażu przewlekanego. W dalekowschodnich głowicach do odbiorników samochodowych zastosowano diody dla których wystarcza zmiana napięcie 1.5 - 7V a nawet czasem jeszcze miejsza (również diody na zakresy AM).
zjawisko pisze: Ogólnie mieszacz był dość kapryśny w pracy (C w emiterze do masy 15pF), a strojenie obwodu LC wzmacniacza przestrajało głowicę... Tak więc teraz już zupełnie zniechęciłem się do głowic w układzie mieszacza samodrgającego.
Ale to nie zależy od tego że mieszacz jest samodrgający. Po prostu zmiany pojemności na wejściu mieszacza przestrajają heterodynę. To samo zjawisko można spotkać nawet w bardziej rozbudowanych głowicach. Aby zminimalizować to zjawisko stosowano sprzężenie wzmacniacz w.cz. z mieszaczem przez kondesator o małej pojemności.
ODPOWIEDZ