Ja przez jakiś czas używałem Glorii (wlutowana w kawałek płytki uniwersalnej razem z LM7808 i PR do ustawiania napięcia ARW) razem z tym radiem z MT 12/84. Większych problemów ze stabilnością nie zauważyłem, chociaż co jakiś czas (parę dni) trzeba było delikatnie podregulować dostrojenie. Ta nowa, własnoręcznie wykonana już bardzo ładnie trzyma częstotliwość i przez wiele dni z rzędu nic nie trzeba ruszać, a radio gra idealnie (też słucham głównie Trójki i rzadko je przestrajam na coś innego).traxman pisze:Tak to coś podobnego, kupowałem to cudo chyba w North lub Poltronic. Warto by dodać jakieś ARCz, bo nie są to zbyt stabilne głowice, i codziennie muszę się podstrajać do PRIII. W trakcie nagrzewania i pracy w ciągu 8 godzin nie ma problemu ze stabilnością, a pracuje to 3cm od płytki z 2xPCL86.
Stroję to potencjometrem wieloobrotowym więc obsługa jest w miarę wygodna, skala zrobiona jest z wskaźnika wychyłowego.
Tutaj ARCz byłoby lekkim anachronizmem - dorobienie jakiejś syntezy aż kusi. Ta głowica była projektowana z myślą o czymś takim.
Jakiego wskaźnika wychyłowego użyłeś w roli skali? Też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Mam już na potrzeby wyżej wspomnianego radia przygotowaną skrzynkę (prostopadłościan przywodzący na myśl lata dwudzieste) i szukam rozwiązania, które nie były skomplikowane technicznie a jednocześnie się z nią komponowało. Wyświetlanie częstotliwości heterodyny + 10,7 MHz na lampach Nixie to jednak lekkie przekombinowanie. LEDy nie pasują stylistycznie, a skala z linką to za dużo mechanicznej dłubaniny.