Superheterodyna AM na układach scalonych i/lub tranzystorach

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Superheterodyna AM na układach scalonych i/lub tranzysto

Post autor: _idu »

Atlantis pisze: Zastanawiam się czy przypadkiem rewelacyjne osiągi nie są zasługą podejścia jakie zastosował autor w kwestii strojenia. Złożyłem parę odbiorników UKF na scalakach.
Bo demodulator iloczynowy z obwodem przesuwnika na jednej cewce jest banalny do zestrojenia. Filtry ceramiczne przy okazji ułatwiały zestrojenie na słuch - cala selektywność był uzyskiwana na tymże filtrze. Przesuwnik fazy z dwoma obwodami - trudniej z ttym drugim obwodem ale można sie wsłuchać na niewielka zmianę jakości odbioru gdy mamy zestrojony drugi obwód.
Atlantis pisze: Jestem ciekaw jak prezentowałyby się właściwości tego układu, gdybym go złożył i zestroił przy pomocy moich skromnych (wspomnianych wyżej) narzędzi. Straciłby on całą swoją przewagę?
Nie możesz nawet zrezygnować z podwójnego filtru w demodulatorze - przy obecnej kompresji dynamiki znieksztalcenia i tak będą mniejsze od tych wniesionych przez praktycznie przemodulowanie nadajnika. Możesz spróbować uzyć UL1245 - TBA120U jak dobrze pamiętam - zamiast filtru w demodulatorze filtr ceramiczny.
Atlantis pisze: Zastosowanie UL1242 ma jakieś uzasadnienie techniczne czy wynika po prostu z tego, że nie było wówczas w sprzedaży niczego lepszego, w rodzaju UL1200?
UL1200 to była wtedy względna nowość - choć okrojona wersja tegoż scalaka była montowana w naszych tunerach TSH113 oraz w Merkurym.
Zaletą jest nieco niższy próg ograniczania (25uV zamiast 60uV w przypadku UL1242). Wadą UL1242 było brak obwodów do wysterowania wskaźnika dostrojenie, przłęacznika mono stereo.
W sumie to możesz zrobić p.cz. na UL1200 i dekoder stereo na UL1621 - będziesz mógł zastosować płynne przejście mono-stereo.
Co jeszcze warto dodać hmmm mnie kiedyś rajcował eliminator zakłóceń impulsowych jaki był w radiach Wiraż (późniejsze wersji już go nie miały - wniosek racjonalizatorski....) - pod warunkiem ze zdobędziesz ten scalak jaki tam użyto...

Nie wiem czy w tym roczniku czy w roczniku '79 (ew. '80) był opis prototypu wieży ZM7000. Ciekawa była głowica UKF - dwustopniowy wzmacniacz w.cz. na MOSFET'ach dwubramkowych (ARW), filtr pasmowy pomiędzy stopniami w.cz., mieszacz zrównoważony na parze różnicowej z dwóch tranzystorów bipolarnych (BF241???), heterodyna i wzmacniacz separujący heterodynę od mieszacza - zwykłe FET'y.
Tor p.cz. na TDA1200. Dekoder stereo PLL.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

STUDI pisze:Bo demodulator iloczynowy z obwodem przesuwnika na jednej cewce jest banalny do zestrojenia. Filtry ceramiczne przy okazji ułatwiały zestrojenie na słuch - cala selektywność był uzyskiwana na tymże filtrze. Przesuwnik fazy z dwoma obwodami - trudniej z ttym drugim obwodem ale można sie wsłuchać na niewielka zmianę jakości odbioru gdy mamy zestrojony drugi obwód.
Takich układów z jedną cewką złożyłem już kilka. Faktycznie zestrojenie czegoś takiego jest banalne - co najwyżej najpierw trzeba zestroić ob wody LC w pośredniej (jeśli występują) do środkowej częstotliwości FCM, cewkę dyskryminatora generalnie można już potem zestroić z niezłym efektem na słuch, a i woltomierz bardzo ułatwia sprawę.
Za układy z dwoma cewkami, tudzież zewnętrzny detektor stosunkowy raczej nie warto się zabierać bez wobuloskopu?

Nie możesz nawet zrezygnować z podwójnego filtru w demodulatorze - przy obecnej kompresji dynamiki znieksztalcenia i tak będą mniejsze od tych wniesionych przez praktycznie przemodulowanie nadajnika.
To znaczy mogę zrezygnować z podwójnego filtru czy nie mogę? Bo to zdanie brzmi trochę niejednoznacznie. ;)
Generalnie jak już wspominałem układów z pojedynczym filtrem w obwodzie demodulatora zrobiłem już kilka. ;)

Możesz spróbować uzyć UL1245 - TBA120U jak dobrze pamiętam - zamiast filtru w demodulatorze filtr ceramiczny.
Niesamowicie trudny do zdobycia. Udało mi się kiedyś nabyć jedną sztukę - tak się złożyło, że sprzedawca jeszcze miał w pozostałościach po CEMI. Ostatnią... Od tamtego czasu już go więcej w sklepach, na giełdzie czy Allegro nie widziałem. Poza tym wydaje mi się, że tam były jakieś wymagania co do typu filtrów - miał być inny na wejściu oraz inny w dyskryminatorze. Dobrze mi się wydaje?

W sumie to możesz zrobić p.cz. na UL1200 i dekoder stereo na UL1621 - będziesz mógł zastosować płynne przejście mono-stereo.
Generalnie to już kiedyś z nudów zacząłem składać tuner z MT. Rzecz jasna nie cały - "odciąłem" jedynie te 2/3 płytki z p.cz. i dekoderem stereo. Zasilacz z przetwornicą na UL1520 oraz programatorem nie był mi do niczego potrzebny. Zamiast głowicy z Zodiaka użyłem Glorii. Część radiowa "zagrała" bez większych problemów, a zespół wskaźników bardzo ułatwił zestrojenie. Pewne problemy pojawiły się podczas uruchamiania dekodera stereo, chociaż sprawdziłem kilka egzemplarzy UL1621. Niemniej nie miałem ostatnio czasu się tym bawić i projekt na chwilę poszedł w odstawkę. Zmontowałem jeszcze osobny dekooder na tym samym scalaku, także według opisu z MT - spróbuję go podpiąć do tego układu i zobaczę jak zadziała.

Co jeszcze warto dodać hmmm mnie kiedyś rajcował eliminator zakłóceń impulsowych jaki był w radiach Wiraż (późniejsze wersji już go nie miały - wniosek racjonalizatorski....) - pod warunkiem ze zdobędziesz ten scalak jaki tam użyto...
Pamiętasz może co to był za scalak? Bo na oldradia.pl nie widzę schematu. Pod względem "odsłuchu" jakieś istotne różnice wprowadzał?

Nie wiem czy w tym roczniku czy w roczniku '79 (ew. '80) był opis prototypu wieży ZM7000. Ciekawa była głowica UKF - dwustopniowy wzmacniacz w.cz. na MOSFET'ach dwubramkowych (ARW), filtr pasmowy pomiędzy stopniami w.cz., mieszacz zrównoważony na parze różnicowej z dwóch tranzystorów bipolarnych (BF241???), heterodyna i wzmacniacz separujący heterodynę od mieszacza - zwykłe FET'y.
Tego niestety nie pamiętam. Był też inny projekt całkiem zaawansowanego tunera UKF w RE ze stycznia i lutego 1984. Co prawda nie aż tak zaawansowany jak to udoskonalenie Amatora, ale także bardzo rozbudowany. Modułowa konstrukcja, głowica podobna do tej z tuningowanego Amatora, p.cz. na UL1200, wcześniej dwutranzystorowy przedwzmacniacz i trzy filtry ceramiczne. Demodulator na jednej cewce, dekoder stereo na MC1310. Poza tym cyfrowa skala częstotliwości i programator.
traxman

Post autor: traxman »

Atlantis pisze: Tego niestety nie pamiętam. Był też inny projekt całkiem zaawansowanego tunera UKF w RE ze stycznia i lutego 1984. Co prawda nie aż tak zaawansowany jak to udoskonalenie Amatora, ale także bardzo rozbudowany. Modułowa konstrukcja, głowica podobna do tej z tuningowanego Amatora, p.cz. na UL1200, wcześniej dwutranzystorowy przedwzmacniacz i trzy filtry ceramiczne. Demodulator na jednej cewce, dekoder stereo na MC1310. Poza tym cyfrowa skala częstotliwości i programator.
Pprosty projekt był też w młodym techniku, wykorzystywał głowicę z amatora (o ile się nie mylę), UL1200, UL1621, najfajniejsza jednak była seria z Audio-Video w formacie mini, wzmacniacz 2x30W (był tez potwór 2x60W), korektor, przedwzmacniacz, tuner FM i tuner AM. Poskładałem tego dla wszystkich znajomych ze 20szt. Tuner FM miał wszystko na jednej płycie: UL1200 w p.cz, głowica przestrajana napięciowo, UL1621 z filtrem LC, poziom sygnału na UL1980, skala na UL1970, super projekt. Chętnie kupiłbym te numery z dokumentacją
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze: Pprosty projekt był też w młodym techniku
To właśnie ten o którym pisałem w moim poprzednim poście. ;)
wykorzystywał głowicę z amatora (o ile się nie mylę)
Zodiaka. W Amatorze była strojona kondensatorem zmiennym, w Zodiaku - napięciem. Stąd obecność przetwornicy na UL1520.

najfajniejsza jednak była seria z Audio-Video w formacie mini, wzmacniacz 2x30W (był tez potwór 2x60W), korektor, przedwzmacniacz, tuner FM i tuner AM. Poskładałem tego dla wszystkich znajomych ze 20szt. Tuner FM miał wszystko na jednej płycie: UL1200 w p.cz, głowica przestrajana napięciowo, UL1621 z filtrem LC, poziom sygnału na UL1980, skala na UL1970, super projekt. Chętnie kupiłbym te numery z dokumentacją
Słyszałem o tych projektach, nie miałem jednak okazji się im przyjrzeć. Gdy następnym razem będę na czytelni w Bibliotece Jagiellońskiej pozamawiam odpowiednie roczniki i zrobię zdjęcia lub ksero.
Projekt tunera AM mam w wersji zeskanowanej. Niestety - w artykule brakowało rysunku płytki od strony ścieżek - jedynie schemat montażowy. Wydaje mi się, że odpowiednie materiały można było dopiero zamówić. Podejrzewam, że z tunerem FM było tak samo?
Ktoś dysponuje może tymi materiałami? Bo odtworzenie tego na nowo na podstawie schematu ideowego i montażowego zajęłoby sporo czasu, a trudno wykonać taką płytkę inaczej jak foto lub termotransferem...
_idu

Atlantis pisze: Za układy z dwoma cewkami, tudzież zewnętrzny detektor stosunkowy raczej nie warto się zabierać bez wobuloskopu?
Można w przypadku przesuwnika z dwoma cewkami. Tylko czy warto?
A detektor stosunkowy-jak wykorzystasz nowsze cewki np.12x12albo 7x7to zestrojenie też będzie praktycznie banalne.

Atlantis pisze: To znaczy mogę zrezygnować z podwójnego filtru czy nie mogę? Bo to zdanie brzmi trochę niejednoznacznie. ;)
Generalnie jak już wspominałem układów z pojedynczym filtrem w obwodzie demodulatora zrobiłem już kilka. ;)
Możesz -bowiem zmniejszenia zniekształceń w praktyce nie usłyszysz. Tym bardziej obecnie w dobie przemodulowania i skundlenia MPEG'iem z miernym bitrate'm.
Atlantis pisze: Niesamowicie trudny do zdobycia. Udało mi się kiedyś nabyć jedną sztukę - tak się złożyło, że sprzedawca jeszcze miał w pozostałościach po CEMI. Ostatnią... Od tamtego czasu już go więcej w sklepach, na giełdzie czy Allegro nie widziałem. Poza tym wydaje mi się, że tam były jakieś wymagania co do typu filtrów - miał być inny na wejściu oraz inny w dyskryminatorze. Dobrze mi się wydaje?
Łatwiej znajdziesz jego pierwowzór TBA120Ujak dobrze pamiętam. Co do fitru - w tym scalaku wykorzystywano fitlr trójkońcówkowy - nie wiem czy inny niż typowy filtr - ale takowe są do zdobycia. W nowszych rozwiązania stosuje się ceramiczne dyskryminatory ale już były dwukońcówkowe.

Atlantis pisze: Pamiętasz może co to był za scalak? Bo na oldradia.pl nie widzę schematu. Pod względem "odsłuchu" jakieś istotne różnice wprowadzał?
Symbol zaczynał się chyba od literki K. Był pomiędzy p.cz.FM a dekoderem stereo.
Wycinał zakłócenia typu trzaski. Przy okazji przy sporym poziomie szumów zawężał pasmo co powodowało zmniejszenie separacji kanałów i przejście do odbioru mono.
Atlantis pisze: Tego niestety nie pamiętam. Był też inny projekt całkiem zaawansowanego tunera UKF w RE ze stycznia i lutego 1984. Co prawda nie aż tak zaawansowany jak to udoskonalenie Amatora, ale także bardzo rozbudowany. Modułowa konstrukcja, głowica podobna do tej z tuningowanego Amatora, p.cz. na UL1200, wcześniej dwutranzystorowy przedwzmacniacz i trzy filtry ceramiczne. Demodulator na jednej cewce, dekoder stereo na MC1310. Poza tym cyfrowa skala częstotliwości i programator.

No ale osiągi już tego z 1984 roku były gorsze. Majstersztyk projektu ZM7000 to jednak głowica. Reszta nie była już tak krytyczna. Dwustopniowy przedwzmacniacz przed TDA1200 to już zupełna przesada (po co ograniczać sygnał na poziomie szumy przeciętnej głowicy)
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Ten układ na "K" to zapewne KB4436. Reflektuje ktoś na schemat Wiraża w wersji RPS-601 ? Wykopałem Re 2/83 jest schemat radia i opis.
TBA120T jest dostępny praktycznie od ręki, a z tą niedostępnością UL1245 nie przesadzajcie, bo zaraz wszystkie wykupię i będę sprzedawał 2x drożej :twisted:
_idu

Moje konstrukcje odbiorników superheterodynowych UKF.

Używałem różnych polskich głowic samochodowych strojonych warikapami w FET'em na wejściu typu 2SK41.
Wersja z FET'em o wspólnej bramce jak i wersja w z FET'em o wspólnym źródle. Oraz wariant głowicy z przełączanymi zakresami OIRT i CCIR. Te głowice były naprawdę niezłe. Symbole głowic - jedna to chyba GFS22 czy coś w tym stylu.
P.cz. to BF214, filtr ceramiczny, UL1242. Dekoder stereo UL1621 lub M1310. Czułość rewelacyjna - w parterowym domu na północy Łodzi na metrowym kawałku drutu odbierałem nadajnik katowicki programu PR wciśnięty pomiędzy łódzką i warszawską czwórkę.

Inne radio UKF - głowica UKF z radia turystycznego, filtr ceramiczny UL1201N, dwa filtry ceramiczne i UL1242N. Nawet słabiutkie stacje nagle i zdecydowanie wypływały z silnego szumu (poziom szumów głowicy przekraczał próg ograniczania), tor p.cz. był tak czuły ze wystarczyło w pobliżu postawić inne radio z UKF'em i można było odebrać sygnał p.cz. z tegoż radia.

Tunerek mono z głowicy płytki p.cz. z radia Jowita.

Radio z wykorzystaniem obudowy (lubiłem tę obudowę oraz genialny pojemnik na baterie) podzespołów Jowity i PS742 - zamiast płytki zakreśow AM - własna samoróba - zakresy długie średnie - cewki i kondesatory zamontowane na przełączniku Isostat (montaż przestrzenny) - reszta to płytki z OR Jowita i PS742. Pierwsza wersja to tylko sam zakres UKF.

Małe radio - głowica od radia Izabela, tor p.cz. na UL1242, wzmacniacz m.cz. na TBA790. Całkiem nieźle działało. Obudowa od zasilacz magnetofonu MK125.

Głowica od radia Izabela, moduł p.cz. FM z Radmora dekoder stereo na MC1310.

Małe radio stereo - głowica na UL1024, p.cz. na UL1242, dekoder stereo na UL1601 (cewki dekodera z radia Akropol - importowane), dwa UL1490 jao wzmacniacze m.cz.

Radio stereo - gotowa płytka sprzedawana na bazarach w latach 80-tych jako zestaw do montażu - połączenie radia Asia z dekoderem stereo na UL1601.

Radio ze śmieciowych komponentów - płytka radia UKF z radiomagnetofonu Maja, dekoder stereo z przystawki PS742. Plus dwa kanały na dwóch UL1490. Mały ale ktoś do kogo trafił - sobie go chwalił jako tuner.

TDA7000, filtr na tranzystorze i TA7343A. Stereo nieco na siłę - mała separacja. W celu sprawdzenie czy TDA7000 może zapewnić odbiór stereo (TDA7021 miał dodatkowy filtr aktywny podbijający składowe MPX).

Proste radio na scalaczku CXA1238. Całkiem niezła czułość.

Ostatnio jako test:
głowica japońska z odbiorników samochodowych (prosta - dwa tranzystory), tor p.cz. na 3 lampach 1Ż29B. Cewki 12x12. filtr pasmowy, jeden obwód LC i filtr detektora stosunkowego. Czułość przyzwoita. Spróbowałem mieszacza na 1Ż29B zamiast głowicy - niestety pojedyńczy obwód p.cz. na wyjściu mieszacza powodował wysoką podatność do wzbudzenia się.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze:Łatwiej znajdziesz jego pierwowzór TBA120Ujak dobrze pamiętam.
Będę musiał poszukać w sklepach Internetowych. Mówię tylko, że do tej pory ani na giełdzie, ani w okolicznych sklepach ani na Allegro tego układu nie widziałem (poza jedną, ostatnią sztuką wersji UL1245, którą udało mi się kupić jakiś czas temu).

Co do fitru - w tym scalaku wykorzystywano fitlr trójkońcówkowy - nie wiem czy inny niż typowy filtr - ale takowe są do zdobycia. W nowszych rozwiązania stosuje się ceramiczne dyskryminatory ale już były dwukońcówkowe.
Aplikacja z karty katalogowej podaje, iż na wejściu ma pracować SFE 6.0 MB lub SFE 5.5 MB. W dyskryminatorze CDA 6.0 MC lub CDA 5.5 MC. Pomijając kwestię częstotliwości (tutaj praca w torze fonii TV) zastanawia mnie to wyszczególnienie: SFE i CDA.
Karta katalogowa UL1245 nie czyni już takiego rozróżnienia - w jednym i drugim przypadku mamy FC 6,5MHz. Dysponuję jedynie takimi filterkami. Będą się nadawały do pracy z tym scalakiem, również w dyskryminatorze?
Inne radio UKF - głowica UKF z radia turystycznego, filtr ceramiczny UL1201N, dwa filtry ceramiczne i UL1242N. Nawet słabiutkie stacje nagle i zdecydowanie wypływały z silnego szumu (poziom szumów głowicy przekraczał próg ograniczania), tor p.cz. był tak czuły ze wystarczyło w pobliżu postawić inne radio z UKF'em i można było odebrać sygnał p.cz. z tegoż radia.
Zaprojektowałeś jakąś płytkę na potrzeby tego projektu czy montaż był "improwizowany"? W tym pierwszym przypadku, gdyby materiały tegotypu wciąż istniały, chętnie bym się z nimi zapoznał. Mam obydwa scalaki. Można by spróbować jakby to działało z głowicą Gloria. Za UL1201 można dać inny wzmacniacz p.cz. z demodulatorem FM (UL1200 UL1244, UL1245) czy wskazane jest stosowanie właśnie UL1242?
Radio z wykorzystaniem obudowy (lubiłem tę obudowę oraz genialny pojemnik na baterie) podzespołów Jowity i PS742 - zamiast płytki zakreśow AM - własna samoróba - zakresy długie średnie - cewki i kondesatory zamontowane na przełączniku Isostat (montaż przestrzenny) - reszta to płytki z OR Jowita i PS742. Pierwsza wersja to tylko sam zakres UKF.
Jowita (2 IC) leży u mnie w domu - faktycznie bardzo fajny odbiornik. Będę musiał się kiedyś wziąć za przestrojenie głowicy na CCIR. ;)

Generalnie moje doświadczenia są nieco skromniejsze:

1) Słynny projekt odbiornika z MT 12/84 (część p.cz.) + głowica na NE602 z RE około 2000 roku (pierwsze testy i strojenie pośredniej w oparciu o "Glorię"). Najpierw trzymałem się oryginalnego projektu tak mocno, jak to tylko możliwe - cewki nawinięte na karkasach Libry, ekrany z mosiężnej blachy itp. Potem zacząłem eksperymentować, gdyż tak wykonana cewka dyskryminatora sprawiała problemy. Włożyłem tam 7x7 201. Następnym krokiem było delikatne przeprojektowanie płytki pośredniej (podwójny filtr 12x12 w obwodach wejściowych p.cz., 7x7 w dyskryminatorze, usunięcie obwodu zasilania głowicy --> zmniejszenie rozmiarów PCB). Mam już gotową prostą, drewnianą skrzynkę w której radio zostanie zabudowane. ;)
2) Tuner z MT 1986 na UL1200 i UL1621. Zamiast głowicy Zodiaka użyłem Glorii, wyrzuciłem oryginalny obwód zasilacza i programatora. Część radiowa ruszyła bez problemu, dekoder stereo trzeba uruchomić - w tej chwili brakuje mi na to czasu.
3) W RE chyba z 1991 roku był projekt odbiornika za automatycznym, cyfrowym przestrajaniem (część cyfrowa na CMOS). Wykonałem część analogową i to nawet w dwóch egzemplarzach - po wytrawieniu i zmontowaniu tak do 1/3 pierwszej płytki zauważyłem, że zapomniałem o jednej ścieżce. Poza tym niestabilność uA723 zmusiła mnie do wymienienia go na LM7808. Gdy nowa (bardziej elegancka) płytka już się trawiła udało mi się dość elegancko uporać z problemem za pomocą zworek. Mając drugą płytkę i komplet elementów zbudowałem z nudów drugi egzemplarz. ;) Od strony elektronicznej jest to: wzmacniacz w.cz. na BF245, mieszacz i oscylator na UL1042, przedwzmacniacz p.cz. na BC107, dwa filtry ceramiczne, UL1200 i TDA2030.
4) Zacząłem budować prosty, kieszonkowy odbiornik z RE 1986 (UL1042, UL1242, UL1490). Zmontowałem część m.cz. i p.cz., przetestowałem za pomocą Glorii i jak na razie płytka leży w pudełku. Rewelacyjnych parametrów to nie będzie miało (brak filtrów pasmowych w oryginalnym projekcie) a UL1042 jest dość rzadko już dzisiaj spotykanym scalakiem. Może w wolnej chwili go skończę, stosując wprowadzając pewne zmiany do części w.cz.
Ostatnio zmieniony czw, 9 września 2010, 13:08 przez Atlantis, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Moje osiągnięcie w budowie odbiorników FM na półprzewodnikach.

Prosty odbiornik superheterodynowy FM. Głowica UKF od chińskiego radia stereofonicznego strojona agregatem pojemnościowym, dwutranzystorowy wzmacniacz pośredniej częstotliwości z hybrydowym filtrem (filtr LC i filtr z falą powierzchniową), TBA120S, UL1480. Odbiornik jest tak czuły, że odbiera niektóre silne stacje bez anteny. Filtr demodulatora 10,7MHz jest nawijany na karkasie filtru 12x12, kondensator 180pF.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Filtry SFE mają zastosowanie jako międzystopniowe a CDA - jako elementy demodulatorów. Różnią się charakterystykami. Od biedy SFE można użyć w demodulatorze ale jakość dźwięku może być kiepska (niewłaściwa charakterystyka).
traxman

Post autor: traxman »

STUDI pisze: 4) Zacząłem budować prosty, kieszonkowy odbiornik z RE 1986 (UL1042, UL1242, UL1490). Zmontowałem część m.cz. i p.cz., przetestowałem za pomocą Glorii i jak na razie płytka leży w pudełku. Rewelacyjnych parametrów to nie będzie miało (brak filtrów pasmowych w oryginalnym projekcie) a UL1042 jest dość rzadko już dzisiaj spotykanym scalakiem. Może w wolnej chwili
Te radyjko umilało mi dojazd z Chorzowa do Gliwic na zajęcia.... powstało też kilka egzemplarzy, bo o Walkmanie z radiem nikt nawet nie marzył. Zasilało się to z akumulatorka 7,2V przywleczonego z NRD. TDA7000 tez powstało w kilku wersjach.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

marekb pisze:Filtry SFE mają zastosowanie jako międzystopniowe a CDA - jako elementy demodulatorów. Różnią się charakterystykami. Od biedy SFE można użyć w demodulatorze ale jakość dźwięku może być kiepska (niewłaściwa charakterystyka).
A mógłby mi ktoś może polecić jakiś dobry, wiarygodny (i najlepiej nie za drogi) sklep internetowy, w którym mógłbym się zaopatrzyć w takie filtry CDA do dyskryminatorów? Mam jedynie takie, jak na aukcji, do której linka podałem nieco wyżej i których z powodzeniem używałem jako międzystopniowych. Byłoby idealnie, gdyby ów sklep miał w ofercie również TBA120U/UL1245 - zaoszczędziłbym na przesyłce.
Niestety zwykle dobrze zaopatrzony AVT nie ma w ofercie żadnej z tych rzeczy... :/

[quote="traxman]Te radyjko umilało mi dojazd z Chorzowa do Gliwic na zajęcia.... powstało też kilka egzemplarzy, bo o Walkmanie z radiem nikt nawet nie marzył. Zasilało się to z akumulatorka 7,2V przywleczonego z NRD. TDA7000 tez powstało w kilku wersjach.[/quote]

Używałeś go ze słuchawką ~200 omów (jak w opisie) czy jakimś małym głośniczkiem/słuchawkami niskoomowymi? Bo jak sądzę układ wzmacniacza m.cz. w tej kwestii nie był uniwersalny - gdy podpiąłem słuchawki niskoomowe lub głośniczek (zamiast W66) zaczął się wzbudzać.
_idu

Atlantis pisze: Aplikacja z karty katalogowej podaje, iż na wejściu ma pracować SFE 6.0 MB lub SFE 5.5 MB. W dyskryminatorze CDA 6.0 MC lub CDA 5.5 MC. Pomijając kwestię częstotliwości (tutaj praca w torze fonii TV) zastanawia mnie to wyszczególnienie: SFE i CDA.
Karta katalogowa UL1245 nie czyni już takiego rozróżnienia - w jednym i drugim przypadku mamy FC 6,5MHz. Dysponuję jedynie takimi filterkami. Będą się nadawały do pracy z tym scalakiem, również w dyskryminatorze?
Prawdopodobnie wersje oznaczane jao CDA mialay bardzij wyrównane ch-ki. W wersjach oznaczanych jako SFE zafalowania amplitudy i fazy w paśmie przenoszeni nie były krytyczne. Warto sprawdzić. Bardzo szybko z rezygnowano z dyskryminatorów trójkońcówkowych wprowadzając dwukońcówkowe. Takie łatwiej zdobędziesz ale wymaga to innych scalaków do odbiornika. Zresztą nawet obecne dekodery stereo PLL nie mają już regulacji potencjometrem bo generator jest zrobiony na filtrze piezo 456kHz (po podzieleniu przez 12 mamy 38kHz).
Elementy w sumie śmieciowe - szczególnie przy 6.5MHz... można sprawdzić i ocenić.
Atlantis pisze: Zaprojektowałeś jakąś płytkę na potrzeby tego projektu czy montaż był "improwizowany"? W tym pierwszym przypadku, gdyby materiały tegotypu wciąż istniały, chętnie bym się z nimi zapoznał. Mam obydwa scalaki. Można by spróbować jakby to działało z głowicą Gloria. Za UL1201 można dać inny wzmacniacz p.cz. z demodulatorem FM (UL1200 UL1244, UL1245) czy wskazane jest stosowanie właśnie UL1242?
Zaprojektowałem uzywając ołowka, długopisu i papieru milimetrowego. Layout płytki naprawdę prosty. A potem wiercenie otworów w laminacie z naklejonym narysowany projektem. Co potem, grafion i werniks. Rysowało się rewelacyjnie nawet bardzo cienkie ścieżki.
Co do scala - po prostu UL1242 był najtańszym scalakiem z demodulatorem iloczynowym. W jednym ze sklepów leżały "tony" TBA120S. Miały mniejszy pobór mocy niż nasze UL1242.
Przy okazji podam prosty sposób na wyciszanie szumów pomiędzy stacjami bez pomiaru napięcia w.cz. Detektor podłączony do wyjścia m.cz. demodulatora. mierzący sygnały powyżej 12kHz (tak na oko). Ba miałem oczko DM70 i przetworniczkę z radia Akropol. Ten sam fakt - czyli silne szumy pomiędzy stacjami wykorzystałem do wskaźnika dostrojenia. Stosując zacznie mniejszą stała czasową deemfazy na wyjściu demodulatora mogłem uzyskiwać piękne minimum na oczku przy dokładnym dostrojeniu do stacji. Proste i skuteczne. Polecam. Silne szumy pomiędzy stacjami można wykorzystać do czegoś jak widać.

Dodam też że eksperymentowałem z DM160 podłączonym pod TDA7000. Można też dorobić wskaźnik dokładnego dostrojenia się do stacji (wskaźnik zero FM) do TDA7000.

Jeszcze pomyślę nad pożenieniem TDA7000 z lampami subminiaturowymi. Wzmacniacz w.cz na nuwistorze, TDA7000, a potem wzmacniacz m.cz. lampowy.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI pisze:wprowadzając dwukońcówkowe. Takie łatwiej zdobędziesz ale wymaga to innych scalaków do odbiornika.
A jakie to scalaki?
Już w sklepach internetowych zauważyłem filtry CDA i odpowiedniki UL1245. Spróbuję zamówić i przetestować. :)
Zaprojektowałem uzywając ołowka, długopisu i papieru milimetrowego. Layout płytki naprawdę prosty. A potem wiercenie otworów w laminacie z naklejonym narysowany projektem. Co potem, grafion i werniks. Rysowało się rewelacyjnie nawet bardzo cienkie ścieżki.
Dysponujesz może jeszcze tymi materiałami? Jakiś rysunek płytki lub jej zdjęcie od strony ścieżek? Schemat był w 100% w oparciu o karty katalogowe czy z jakimiś modyfikacjami?
_idu

Atlantis pisze: A jakie to scalaki?
Japoński łatwy do nabycia CXA1238, nota katalgowoga niestety japońskie krzaczki ale schemat apliakcyjny jest.
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 070_DS.pdf

Nowsza jego wersja CXA1538 (w cywilizowanym języku):
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 802149.pdf

TDA7222:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 735_DS.pdf

Jak coś innego namierzę to dopiszę.
Atlantis pisze: Dysponujesz może jeszcze tymi materiałami? Jakiś rysunek płytki lub jej zdjęcie od strony ścieżek? Schemat był w 100% w oparciu o karty katalogowe czy z jakimiś modyfikacjami?
To były lata 1980 - 1986....
Noty katalogowe - sorry - jedynie Radioelektronik , jakieś książki były źródłem wiedzy o różnych scalakach, Czasem się zrysowywało schemat (miałem w ręku radio w słuchawkach - TDA7220, TA7343P, TDA2822 a głowica UKF chyba TDA7211.

P.S.
Zgodnie z obietnicą
TEA5591:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... EA5591.pdf

TEA5592:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... EA5592.pdf

TEA5594:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... EA5594.pdf

TEA5710:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... EA5710.pdf

TEA5711:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 72trcy.pdf

TEA5712:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... A5712T.pdf

TEA5757 i TEA5759:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... hpp5fy.pdf

TEA5762:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... hpp5fy.pdf

TA2003:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... TA2003.pdf

TA2132:
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/toshiba/9.pdf

Inne ciekawe:
TEA6820T i TEA6822T:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... A6822T.pdf
TEA6823T i TEA6825T
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 825T_1.pdf
TEA6824:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... A6824T.pdf
Podwójna przemiana dla FM (72.2MHz i 10.7MHz) i AM (10.7MHz i 450kHz)!!! uproszczone obwody wejściowe dzięki temu.
ODPOWIEDZ