Bo demodulator iloczynowy z obwodem przesuwnika na jednej cewce jest banalny do zestrojenia. Filtry ceramiczne przy okazji ułatwiały zestrojenie na słuch - cala selektywność był uzyskiwana na tymże filtrze. Przesuwnik fazy z dwoma obwodami - trudniej z ttym drugim obwodem ale można sie wsłuchać na niewielka zmianę jakości odbioru gdy mamy zestrojony drugi obwód.Atlantis pisze: Zastanawiam się czy przypadkiem rewelacyjne osiągi nie są zasługą podejścia jakie zastosował autor w kwestii strojenia. Złożyłem parę odbiorników UKF na scalakach.
Nie możesz nawet zrezygnować z podwójnego filtru w demodulatorze - przy obecnej kompresji dynamiki znieksztalcenia i tak będą mniejsze od tych wniesionych przez praktycznie przemodulowanie nadajnika. Możesz spróbować uzyć UL1245 - TBA120U jak dobrze pamiętam - zamiast filtru w demodulatorze filtr ceramiczny.Atlantis pisze: Jestem ciekaw jak prezentowałyby się właściwości tego układu, gdybym go złożył i zestroił przy pomocy moich skromnych (wspomnianych wyżej) narzędzi. Straciłby on całą swoją przewagę?
UL1200 to była wtedy względna nowość - choć okrojona wersja tegoż scalaka była montowana w naszych tunerach TSH113 oraz w Merkurym.Atlantis pisze: Zastosowanie UL1242 ma jakieś uzasadnienie techniczne czy wynika po prostu z tego, że nie było wówczas w sprzedaży niczego lepszego, w rodzaju UL1200?
Zaletą jest nieco niższy próg ograniczania (25uV zamiast 60uV w przypadku UL1242). Wadą UL1242 było brak obwodów do wysterowania wskaźnika dostrojenie, przłęacznika mono stereo.
W sumie to możesz zrobić p.cz. na UL1200 i dekoder stereo na UL1621 - będziesz mógł zastosować płynne przejście mono-stereo.
Co jeszcze warto dodać hmmm mnie kiedyś rajcował eliminator zakłóceń impulsowych jaki był w radiach Wiraż (późniejsze wersji już go nie miały - wniosek racjonalizatorski....) - pod warunkiem ze zdobędziesz ten scalak jaki tam użyto...
Nie wiem czy w tym roczniku czy w roczniku '79 (ew. '80) był opis prototypu wieży ZM7000. Ciekawa była głowica UKF - dwustopniowy wzmacniacz w.cz. na MOSFET'ach dwubramkowych (ARW), filtr pasmowy pomiędzy stopniami w.cz., mieszacz zrównoważony na parze różnicowej z dwóch tranzystorów bipolarnych (BF241???), heterodyna i wzmacniacz separujący heterodynę od mieszacza - zwykłe FET'y.
Tor p.cz. na TDA1200. Dekoder stereo PLL.