Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

velsper
125...249 postów
125...249 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: velsper »

vip pisze:Witam,
Mam problem z dostaniem DZ2, DZ7 - BZW06-6,8 do tego miernika - Czy taka dioda w ogóle istnieje ?
Zamierzam zamówić zamiast niej P6KE6.8A (jednokierunkowa), P6KE6.8CA (dwukierunkowa), nie wiem tylko czy to dobry zamiennik no i którą wziąć.
P6KE6.8A, jednokierunkowe.
vip pisze:Druga sprawa - w TME nie mają pojedynczych dławików 1mH/>2.5A, czy mogę wziąć taki:
http://www.tme.eu/katalog_pics/a/9/4/a9 ... 02u-1a.jpg
I wykorzystać tylko jedno uzwojenie, tj rozmieścić je na całym rdzeniu ?
Dławik zamówisz w Ferysterze ( http://www.feryster.pl ), nawiną na zamówienie taki jak trzeba.
Pozdrawiam
Marcin
traxman

Post autor: traxman »

mak222 pisze:Na więcej nie bardzo mogę sobie czasowo pozwolić. Trochę zawaliłem swojej roboty, ale nie ukrywam że ten projekt mnie wciągnął :D Marek
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: u nas było to samo.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

mak222 pisze:[...] kosztem nieczytelnych opisów na osi X. (obrazek vt13)
Może da się je "spionizować", ale to szczegół. Program już w obecnej postaci będzie bardzo użyteczny. A co dopiero jak zrobisz parowanie?! :twisted:
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

vip pisze:Druga sprawa - w TME nie mają pojedynczych dławików 1mH/>2.5A
DTP-20/1,0mH/2,8A to standardowy typ z Ferysteru, ale możesz wypróbować DPT470A3 z TME.
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Tomasz Gumny pisze: Program już w obecnej postaci będzie bardzo użyteczny. A co dopiero jak zrobisz parowanie?! :twisted:
Mam pomysł jak to zrobić, również kilka następnych. Rozbudowa będzie jak poskładam i uruchomię swój miernik. Czyli raczej w zimie.

Najbardziej korci mnie całkowite zautomatyzowanie pomiarów - sterowanie miernikiem z poziomu programu. To wymaga chęci i przede wszystkim czasu u wszystkich zaangażowanych, no ale może kiedyś się uda. Ja w każdym razie deklaruję swój udział.

Marek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

mak222 pisze:Najbardziej korci mnie całkowite zautomatyzowanie pomiarów - sterowanie miernikiem z poziomu programu.
Tak było w charakteryzatorze - on nawet nie miał wyświetlacza, ale tam zasilacze wytrzymywały długotrwałe obciążenia. Zasilacz anodowy (i siatki drugiej) w mierniku mogą się przegrzewać przy pracy ciągłej.
W zasadzie specjalnie do włączania czegoś takiego zostawiłem pozycję w katalogu nemerze 1 - "ForFutUse", ale to już faktycznie w zimie...
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Mam pytanie do osób które składały miernik.
Składaliście go od razu całego czy jakimiś blokami uruchamiali?

Dla mnie jest to najbardziej skomplikowana konstrukcja jaką budowałem i mam sporo wątpliwości.

Marek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Pierwszy egzemplarz odpaliłem cały od razu bez problemu. Gorzej było z kolejnymi.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Polutować najlepiej całość, sprawdzić, jeszcze raz sprawdzić, potem osobno uruchomić część sterującą i wysokonapięciową (opis jest gdzieś na początku wątku oraz w EP). Powinno być dobrze. :) Pamiętaj tylko, że kondensatory dość długo trzymają napięcie... :twisted:
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Tomasz Gumny pisze: Pamiętaj tylko, że kondensatory dość długo trzymają napięcie... :twisted:
Myślę że będę pamiętał, swoje już odcierpiałem mając lat naście wiele razy zdarzyło się włożyć rękę nie tam gdzie trzeba. Niechlubnym szczytem osiągnięć było ściąganie zębami izolacji z przewodu przylutowanego drugim końcem do kondensatora filtru zasilacza. Żyję, ale wylądowałem na ścianie pokoju.

Syn namawia na lutowanie elementów smd na pastę i ostrożne podgrzanie płytki do stu kilkudziesięciu stopni. Warto próbować?

Marek
traxman

Post autor: traxman »

Za dużo roboty z pastą, (niech zostanie do obudów 0.5mm), elementy 1206 można polutować klasycznie, ale trzeba zwracać uwagę jak to się robi. Dobrze jest pod lupą sprawdzić płytkę na zwarcia, są testowane, ale jak praktyka pokazuje zwarcia się zdarzają.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

mak222 pisze:....Syn namawia na lutowanie elementów smd na pastę i ostrożne podgrzanie płytki do stu kilkudziesięciu stopni. Warto próbować?.....
Szkoda czasu przy takiej ilości elementów i do tego 1206, penseta i waski grot w lutownicy wystarczą, w moim przypadku jeszcze stosuję lampę z lupą 2,5 dioptrii - ale to przywilej wieku :mrgreen:
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Podczas uruchamiania miernika pamiętaj, że nawet gdy w mierniku ustawisz wyjścia na zero i wyłączysz z sieci, to kondensator zasilacza trzyma napięcie i trzeba uważać. Niby oczywiste, ale jak się długo siedzi, to można zapomnieć.
mak222 pisze:Syn namawia na lutowanie elementów smd na pastę
Jeśli masz pastę, to pokryj nią jeden pad, ułóż element i go przylutuj. Potem pastą lub zwykłą "cyną" dokończ lutowanie.
Warto pamiętać, że większość problemów stwarza lutowie, którego za dużo znajdzie się pod elementem. Dlatego lepiej dozować mniej i od zewnątrz.

Żeby nie zaśmiecać wątku wyedytowałem swoją wiadomość i usunąłem off-topikowe wiadomości, które sprowokowała.
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Ja dzisiaj trochę pomęczę moją wersję softu. Niestety Python-a wymieniam na coś innego;-) Okazało się, że mam u siebie na Windowsach 7 (64-bit) problemy z niektórymi bibliotekami. Więc trzeba do tego podjeść od innej strony, a nadal chce zrobić tak żeby i osoby z innymi systemami mogły z tego korzystać :-)
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Załączam próbną instalkę programu obsługi miernika. Proszę forumowiczów o przetestowanie na swoich kompach czy po instalacji program się w ogóle uruchomi. A posiadacze miernika mogą spróbować coś wczytać ( ustawiamy nr. portu szeregowego, naciskamy "rozpocznij pomiar", wysyłamy dane z miernika, kończymy przez "zakończ pomiar". Program na razie jest kompletnie surowy więc wybaczcie wszelkie niedoskonałości.
Zmieniamy .pdf na .exe i uruchamiamy.

EDIT 23.09.2010 Po nocnych przemyśleniach - wersja wynikowa będzie się otwierała w trybie pełnoekranowym a nie tak jak teraz - pisane pod moją panoramę - a wykresyi będzie można otwierać w osobnym oknie, dowolnie skalowalnym, tak aby można było zmieścić czytelnie nawet 256 punktów pomiarowych.

Napiszcie dla jakiej minimalnej rozdzielczości ekranu zrobić główną formatkę, żeby jakoś sensownie wyglądało. 1024x768 wystarczy?

Marek
Załączniki
setup.pdf
(582.47 KiB) Pobrany 218 razy
ODPOWIEDZ