Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Chodziło mi o wyświetlenie kolejnych przychodzących z miernika pomiarów, ten sam punkt pracy mierzony kilka razy, może pozwolić ocenić czy lampa nie trzeszczy lub nie ma innych anomalii, które nie wyjdą przy pomiarze jednokrotnym.
Z tym nie ma problemu, wystarczy do przełącznika wyboru zmiennej osi X dołożyć numer kolejny pomiaru.traxman pisze:Chodziło mi o wyświetlenie kolejnych przychodzących z miernika pomiarów, ten sam punkt pracy mierzony kilka razy, może pozwolić ocenić czy lampa nie trzeszczy lub nie ma innych anomalii, które nie wyjdą przy pomiarze jednokrotnym.
Dla danego punktu pracy będziesz mógł zrobić max. 256 prób

Marek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
To wcale nie jest dużo, bo istnieją tacy,mak222 pisze:Dla danego punktu pracy będziesz mógł zrobić max. 256 prób

Tomek
Można po 256 rozpocząć kolejną sekwencję albo zmienię max pomiarów w jednej serii. Te 10000 *10*6 da 600 kilo to program łyknie.
Marek
Marek
Proponuję nie mieszać koledze Markowi w głowie
256 pomiarów w jednym punkcie zupełnie wystarczy 99.9% użytkowników. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Dodany wybór czcionki, linia nagłówka, wybór nr. pomiaru jako zmiennej osi X, automatyczne skalowanie osi Y przy zmianie ilości wykresów.
Marek
Marek
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przy czcionce o stałej szerokości znaku liczbt powinny trafiać pod opis z nagłówka. Usuwasz spacje?mak222 pisze:Dodany wybór czcionki, linia nagłówka
Wiem, że od przybytku głowa nie boli, ale w pewnych sytuacjach zbyt wiele opcji może być przyczyną błędów. Dlatego zastanowiłbym się, jakie wielkości są naprawdę potrzebne dla osi X i Y.mak222 pisze:wybór nr. pomiaru jako zmiennej osi X
Minimum to:
X: Ug(1), Ua, Ug2 (przy okazji - dopisz w opisach "1" do "Ug")
Y: Ia, Ig2
Alek lubi wachlować żarzeniem:
X: Uh, Ih, Ug(1), Ua, Ug2
Y: Ia, Ig2
W pewnych sytuacjach chyba może się przydać wyszukiwanie punktu pracy dla określonej wartości K (a może też R i S?)
X: Uh, Ih, Ug(1), Ua, Ug2
Y: Ia, Ig2, K
Zapewne koledzy, którzy hurtowo projektują układy lampowe wskażą jakieś inne przydatne kombinacje.

Czy dałoby się równocześnie wyświetlać te same charakterystyki zdjęte z wielu lamp? To by mogło wspomóc parowanie...
Idąc krok dalej - program mógłby sam wynajdywać i wyświetlać tylko te najbardziej zbliżone.

Dodane:
Zapomniałem o numerze pomiaru:
X: Uh, Ih, Ug(1), Ua, Ug2, NrPom.
Y: Ia, Ig2, K
Tomek
Spacje były usuwane początkowo, teraz już nie. Jedynie zostały pousuwane w symulacji pomiaru, nie chciało mi się poprawiać. W rzeczywistości jest OK. Jak się okazało niebanalnym problemem (przynajmniej dla mnie) było synchroniczne skrolowanie w dwóch kontrolkach. (dane i nagłówek)Tomasz Gumny pisze: Przy czcionce o stałej szerokości znaku liczbt powinny trafiać pod opis z nagłówka. Usuwasz spacje?
Jeśli chodzi o dopuszczalne kombinacje to lepiej zostawić ich więcej, bo nigdy nie da się przewidzieć co wymyślą użytkownicy. I założyć pewien określony poziom ich inteligencji.
Da się kiedy wprowadzimy numerowanie serii pomiarów. Ale to planuję w kolejnej wersji. Problemem jest wielkość wykresu, za wiele na raz nie da się wcisnąć. Zaczynam powoli myśleć o możliwości otwarcia wykresu w trybie pełnoekranowym.Tomasz Gumny pisze:Czy dałoby się równocześnie wyświetlać te same charakterystyki zdjęte z wielu lamp? To by mogło wspomóc parowanie...
Idąc krok dalej - program mógłby sam wynajdywać i wyświetlać tylko te najbardziej zbliżone.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
To wcale nie jest takie głupie...
Nie wiem czy któryś z mierników, nawet współczesnych, wspiera dobieranie lamp. Mając "kolekcję" pomierzonych lamp, można by je dobierać w pary/kwadry i to w punkcie pracy. Pomyśl nad tym - możesz przejść do historii. 
Dodane:
Nawet w takich specjalizowanych urządzeniach dobieranie odbywa się ręcznie.

Dodane:
Nawet w takich specjalizowanych urządzeniach dobieranie odbywa się ręcznie.
Tomek
Lepiej tak przejść do historii niż przez wymienienie w kronice policyjnej np.Tomasz Gumny pisze:To wcale nie jest takie głupie...Nie wiem czy któryś z mierników, nawet współczesnych, wspiera dobieranie lamp. Mając "kolekcję" pomierzonych lamp, można by je dobierać w pary/kwadry i to w punkcie pracy. Pomyśl nad tym - możesz przejść do historii.
![]()

Mając zgromadzone na dysku wyniki pomiarów wielu lamp można już cuda z tym robić. Mamy, z tego co pamiętam, na forum specjalistów od sieci neuronowych. To też mogłoby być dla nich pole do popisu - algorytmy do dobierania w pary/kwadry.Nawet w takich specjalizowanych urządzeniach dobieranie odbywa się ręcznie.
Przypomniał mi się zaczęty kiedyś i odłożony na półkę projekt do identyfikacji lamp bez oznaczeń. Może kiedyś do niego wrócimy

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zdaje się, że wystarczy wybrać lampy o zbliżonym wzmocnieniu w punkcie pracy i z nieco mniejszą wagą o podobnym prądzie anodowym, ale lepiej niech się wypowiedzą profesjonaliści.Mamy, z tego co pamiętam, na forum specjalistów od sieci neuronowych. To też mogłoby być dla nich pole do popisu - algorytmy do dobierania w pary/kwadry.

Tomek
mam pytanie, czy w trybie zasilacza numer lampy jest wystawiany z premedytacją jako 0,00 a nie 00 czy to tylko była ingerencja w plik?
Nie ukrywam że mi to odrobinę komplikuje.
Marek
Nie ukrywam że mi to odrobinę komplikuje.
Marek
Witam,
Mam problem z dostaniem DZ2, DZ7 - BZW06-6,8 do tego miernika - Czy taka dioda w ogóle istnieje ?
Zamierzam zamówić zamiast niej P6KE6.8A (jednokierunkowa), P6KE6.8CA (dwukierunkowa), nie wiem tylko czy to dobry zamiennik no i którą wziąć.
Druga sprawa - w TME nie mają pojedynczych dławików 1mH/>2.5A, czy mogę wziąć taki:
http://www.tme.eu/katalog_pics/a/9/4/a9 ... 02u-1a.jpg
I wykorzystać tylko jedno uzwojenie, tj rozmieścić je na całym rdzeniu ?
Proszę pomoc.
Pozdrawiam;
Vip
Mam problem z dostaniem DZ2, DZ7 - BZW06-6,8 do tego miernika - Czy taka dioda w ogóle istnieje ?
Zamierzam zamówić zamiast niej P6KE6.8A (jednokierunkowa), P6KE6.8CA (dwukierunkowa), nie wiem tylko czy to dobry zamiennik no i którą wziąć.
Druga sprawa - w TME nie mają pojedynczych dławików 1mH/>2.5A, czy mogę wziąć taki:
http://www.tme.eu/katalog_pics/a/9/4/a9 ... 02u-1a.jpg
I wykorzystać tylko jedno uzwojenie, tj rozmieścić je na całym rdzeniu ?
Proszę pomoc.
Pozdrawiam;
Vip
Tak wyglądają dane stąd download/file.php?id=31385&mode=view wczytane do programu . Kolumny nie odpowiadają dokładnie opisom, bo prawdopodobnie plik był przez Traxmana wyeksportowany z excela a nie bezpośrednio z miernika. Ten sposób wyświetlania to jedna z wielu możliwości. Nie dokopałem się do właściwości pozwalającej zmieścić cały wykres w oknie, ale nie wiem czy w ogóle jest.
EDIT: Jednak się coś dało. zmieści się ok. 64 punktów dla istniejącego rozmiaru okna, ale kosztem nieczytelnych opisów na osi X. (obrazek vt13)
Na razie pozostaną testy i zrobienie instalatora. Na więcej nie bardzo mogę sobie czasowo pozwolić. Trochę zawaliłem swojej roboty, ale nie ukrywam że ten projekt mnie wciągnął
Marek
EDIT: Jednak się coś dało. zmieści się ok. 64 punktów dla istniejącego rozmiaru okna, ale kosztem nieczytelnych opisów na osi X. (obrazek vt13)
Na razie pozostaną testy i zrobienie instalatora. Na więcej nie bardzo mogę sobie czasowo pozwolić. Trochę zawaliłem swojej roboty, ale nie ukrywam że ten projekt mnie wciągnął

Marek