Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mak222
375...499 postów
375...499 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: mak222 »

zrobione - stan na dzisiaj :
działa komunikacja na porcie do nr. 32
pamiętanie konfiguracji
testowanie dostępnych portów COM
zapis i odczyt danych do/z pliku
edycja danych
wybór danych na oś X
wybory danych na oś Y
wybory opcji wyświetlania wykresów

Cykl pomiaru rozpoczynamy i kończymy naciśnięciem przycisków.

Niestety jeszcze sporo do zrobienia. Jak większość projektów dużo szczegółów wychodzi w trakcie.

Na połowę tygodnia przewiduję wystawienie pierwszej roboczej wersji z ograniczonymi niektórymi funkcjonalnościami, do testów.

EDIT : Proszę o ewentualne sugestie.

Marek
Załączniki
vt1.JPG
vt2.JPG
vt3.JPG
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

W oknie [pomiar] lepsza byłaby czcionka o stałej szerokości, wtedy liczby powinny pokrywać się z opisem. W ogóle przydałby się stały opis, bo przy większej liczbie pomiarów pierwsza linia zniknie. Poza tym wygląda bardzo obiecująco. Chyba muszę powoli zacząć grzebać w programie miernika... :wink:
Dodane: czy dałoby się zrobić zaznaczanie pomiarów od.. ..do, które chcemy mieć na wykresie?
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

W oknie [pomiar] lepsza byłaby czcionka o stałej szerokości, wtedy liczby powinny pokrywać się z opisem.
Ze zmianą czcionki albo wyborem przez użytkownika nie ma problemu. Ja wycinałem dodatkowe formatujące spacje ze względu na posiadany już parser linii danych. Ale to jest do przerobienia.
W ogóle przydałby się stały opis, bo przy większej liczbie pomiarów pierwsza linia zniknie.
Staram się unikać stałych rzeczy, bo potem nawet po drobnej zmianie jest problem. Ale można zrobić szukanie linii z opisami i kopiować ją gdzieś na górę ponad komponent z treścią danych. Też do zrobienia.
Poza tym wygląda bardzo obiecująco.
:D
Dodane: czy dałoby się zrobić zaznaczanie pomiarów od.. ..do, które chcemy mieć na wykresie?
To można już osiągnąć wycinając w trybie edycji zbędne linie, wyświetlamy co chcemy i robimy potem undo. Albo najpierw zapisujemy wynik pomiaru i potem do bólu możemy kombinować.

Marek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

mak222 pisze:Staram się unikać stałych rzeczy, bo potem nawet po drobnej zmianie jest problem.
To nie przewijaj trzech pierwszych wierszy... :D
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Tomasz Gumny pisze: To nie przewijaj trzech pierwszych wierszy... :D
Zaplanowałem możliwość wstawienia w dowolnym miejscu dowolnej ilości linii z notatkami więc te trzy wiersze niekoniecznie muszą będą stałe. A czcionka o stałej szerokości np. Courier New czy MS Mincho wyglądają tak sobie. Tak więc raczej użytkownik dostanie możliwość wyboru.

EDIT :

1. Dobra wiadomość - bardzo ładnie działa drukowanie wykresów i różne nowe opcje związane z prezentacją wyników.
2. Zła wiadomość - niestety okazało się że ten komponent wymaga instalacji więc bez instalatora jednak się nie obędzie. W związki z tym
na połowę tygodnia będzie film z działania bo całego pakietu do instalacji nie zdążę przygotować. ( I tak to wszystko miało być robione
w długie zimowe wieczory :P )

Marek
Załączniki
vt4.JPG
Awatar użytkownika
Setneck
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Setneck »

Marvel pisze:Ja nie miałem żadnych problemów. Kolega też humanista Setneck również, z tego, co wiem.
Owszem, jestem humanistą :) a nie miałem żadnych problemów, obsługa miernika IMO jest prosta jak konstrukcja cepa. Męczę już drugi egzemplarz i fun jak na początku :). Stawiam raczej na to, że komuś tam nie chciało się zagłębić w temat :). Albo nie wiedział, że lampy po zmierzeniu pozostają jakiś czas gorące :D.

Pozdrawiam, Andrzej :)
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Setneck pisze:[...]obsługa miernika IMO jest prosta jak konstrukcja cepa.
I tak będę odpowiadał. Dzięki!
mak222 pisze:Zmieniamy rozszerzenie z .pdf na .exe i testujemy porty :P
Działa też w Windows 98SE. Czy całość będzie działać pod starymi Windowsami?
Tomek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Setneck pisze:prosta jak konstrukcja cepa
No dobra, to z czego składa się cep? :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Setneck
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Setneck »

Na cep składają się:
- bijak (patyk krótszy)
- dzierżak (patyk dłuższy)
- gązwa (rzemienne połączenie, u Marvela na Zamojszczyźnie zwane kapicą :))

:D

Pzdr, Andrzej :)
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Tomasz Gumny pisze: Działa też w Windows 98SE. Czy całość będzie działać pod starymi Windowsami?
WIN98SE - na pewno tak. Spróbuję też WIN95 OSR2 - gdzieś jeszcze się mam płytę z tym zabytkiem. Oprogramowanie które pisałem kiedyś też w DELPHI4 działało u klientów z WIN95.

Jedyny problem może sprawiać komponent do prezentacji wykresów. Jest to kontrolka ActiveX i wymaga zainstalowania i zarejestrowania w systemie. (serwer OLE) Jeśli będzie sprawiać problemy to napiszę własny komponent, ale to niestety potrwa i nie będzie tak bajeranckie jak ta używana teraz.

Marek
traxman

Post autor: traxman »

Dopisz na wszelki wypadek dla danych X też liczbę porządkową, tj. wykonywanie pomiaru w tym samym punkcie pracy kilkanaście razy, w charakterografie okazało się to bardzo przydatne.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Dopisz na wszelki wypadek dla danych X też liczbę porządkową, tj.
To by wymagało uzupełnienia linii pomiaru o numer kolejny i musiałby to wykonać program, bo miernik tego nie robi. Czyli poza stałym opisem kolumn przydałaby się dodatkowa kolumna z numerami kolejnych pomiarów.
Idąc dalej: może program sam mógłby inicjować kolejne pomiary wysyłając <ESC>? Dzięki temu w mierniku wystarczyłoby ustawić przyrost Ug1 lub Ua.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Nie wymaga, pierwszy pomiar to ten po tytułach, a potem wyświetlane są kolejne.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Przydałoby się, żeby znając odstęp między pomiarami móc powiązać wykres z czasem. Bez liczenia wierszy na piechotę...
Dodane: a może od razu zamiast kolejnego numeru dodać w każdym wierszu czas jaki upłynął od pierwszego pomiaru?
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Trochę się już pogubiłem.
Dla mnie pomiar to seria wyników uzyskanych w wyniku zmiany jednego z parametrów, np. Ug1. Program pozwala na wyświetlenie pozostałych
parametrów lampy w funkcji Ug1.
Zrobiłem możliwość wyświetlania równocześnie kilku różnych różnych parametrów, choć według mnie nie do końca ma to sens, bo oś Y mogę wyskalować tylko w jednym z parametrów. Chyba że będą wartości niemianowane i pokrywające zakres wszystkich zmiennych które chcemy wyświetlić.

Seria pomiarów to byłyby na przykład 4 kolejne serie wyników, np. dla Ua=100,150,200 i 250 V każda dla Ug1 np. w zakresie -15..0V
I wyświetlenie tego na jednym wykresie ma jak najbardziej sens. Każda kolejna seria będzie sygnalizowana naciśnieciem przycisku "kolejny pomiar". I wszystko pójdzie do jednego pliku. Dojdzie wtedy kolumna z numerem serii, generowana przez program. Na razie nie widzę sensu numerowania poszczególnych wyników w serii.

Albo robimy 8 serii, 4 dla jednej lampy, 4 dla drugiej i możemy je porównać w jednym oknie.

Nie bardzo widzę tez potrzebę zapisywania czasu przy każdym pojedynczym pomiarze, ale jeśli mnie przekonacie do tego to oczywiście da się to zrobić.

Natomiast w dalszej przyszłości dałoby się całkowicie zautomatyzować pomiary poszczególnych typów lamp przez sterowanie miernikiem z poziomu programu "blaszakowego" :P

Na razie niech się uda uruchomić pierwszą, bazowa wersję którą będzie można dalej rozwijać. Na szczęście soft jest zwykle bardziej podatny na zmiany niż hardware.

Marek
ODPOWIEDZ