To mój pierwszy post na tym forum i od razu muszę wyjaśnić że jeśli chodzi o lampy to jestem początkujący. Ale kolega gitarzysta strasznie mocno naciska na mnie żebym mu zbudował takie Soldano. Nie ukrywam też że bardzo zainspirował mnie Cinas swoim SLO 100.
A więc zabrałem się za zbieranie materiałów ale jak zawsze pozostało trochę niejasności możliwe że dla was błahych ale wolę zapytać was i mieć pewność niż popełnić błąd i sporo kasy jakie kosztuje taki wzmacniacz pójdzie z dymem.
W załącznikach są schematy o jakie się oparłem a mianowicie PCB preampu i zasilacza jakie udostępnia lukasz_t
Dla ułatwienia sobie życia poznaczyłem elementy na obydwu płytkach i także reszty elementów oraz zrobiłem spis elementów w wraz z linkami do produktów ze strony amptone i tme (z tego względu że mają tam VTL5C1), nie ma jeszcze rozpisanych rezystorów ponieważ nie ma wszystkich w amptone a w tme czasem trzeba brać w dużych ilościach.
Może polecicie jakiś sklep gdzie dostanę właśnie rezystory metalizowane dobrej jakości i całą resztę elementów których nie ma w amptone, może jakieś marki kondensatorów i rezystorów głównie polecacie ?
A może polecacie użyć innych kondensatorów ? Jakich i gdzie kupić ? bo może nie brać z amptone tylko właśnie z tme bo są tańsze niektóre ale znów nie wiem jak to się ma do jakości. Nie ukrywam że fajnie by było kupić wszystko w jak najmniejszej ilości sklepów bo można się starać o jakoś zniżkę czy coś

Wracając do sedna sprawy obecnie największy problem dla mnie jest zamówienie transformatorów bo nigdy nie zamawiałem wiem że z tego forum Kaka wykonuje transformatory ale co muszę mu podać a może wystarczy tylko że podeślę mu te pliki z załącznika “trafa.pdf” a właśnie tu się rodzi kolejne pytanie bo zasilacz ten ma dodatkowo zasilanie lamp preampu i wiem że trzeba dodatkowy odczep 6,3V ale nie wiem ile amper ? Bo chyba dobrze by było wszystkie lampy w preampie tak zasilać czy tylko 3 bo tak gdzieś widziałem ?
Kolejna sprawa to tylni panel ponieważ w większości konstrukcji na środku są takie 3 wyprowadzenia i z tego co widzę to potencjometr (chodzi o to miejsce co są te rezystory 1M od lamp końcówki mocy) a np patrząc na wykonanie przez forumowicza Cinas nie ma tam czegoś takiego a dodatkowo dochodzi przełącznik 100W na 50W który też by mnie interesował bardzo.
Jeszcze przy okazji taka błacha sprawa jak przewody a amianowicie jakie ? Linka, drut, jakie ekranowane. Czy raczej standardowo.
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za laidzkie