Soldano SLO 100 pomoc w budowie

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gitkrzych
5...9 postów
5...9 postów

Soldano SLO 100 pomoc w budowie

Post autor: gitkrzych »

Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na tym forum i od razu muszę wyjaśnić że jeśli chodzi o lampy to jestem początkujący. Ale kolega gitarzysta strasznie mocno naciska na mnie żebym mu zbudował takie Soldano. Nie ukrywam też że bardzo zainspirował mnie Cinas swoim SLO 100.

A więc zabrałem się za zbieranie materiałów ale jak zawsze pozostało trochę niejasności możliwe że dla was błahych ale wolę zapytać was i mieć pewność niż popełnić błąd i sporo kasy jakie kosztuje taki wzmacniacz pójdzie z dymem.
W załącznikach są schematy o jakie się oparłem a mianowicie PCB preampu i zasilacza jakie udostępnia lukasz_t

Dla ułatwienia sobie życia poznaczyłem elementy na obydwu płytkach i także reszty elementów oraz zrobiłem spis elementów w wraz z linkami do produktów ze strony amptone i tme (z tego względu że mają tam VTL5C1), nie ma jeszcze rozpisanych rezystorów ponieważ nie ma wszystkich w amptone a w tme czasem trzeba brać w dużych ilościach.
Może polecicie jakiś sklep gdzie dostanę właśnie rezystory metalizowane dobrej jakości i całą resztę elementów których nie ma w amptone, może jakieś marki kondensatorów i rezystorów głównie polecacie ?

A może polecacie użyć innych kondensatorów ? Jakich i gdzie kupić ? bo może nie brać z amptone tylko właśnie z tme bo są tańsze niektóre ale znów nie wiem jak to się ma do jakości. Nie ukrywam że fajnie by było kupić wszystko w jak najmniejszej ilości sklepów bo można się starać o jakoś zniżkę czy coś :) Na tą chwilę pozostaję przy tme z tego względu że szykuje się jeszcze wykonanie wzmacniacza halton i basowy preamp albertkreuzer :)

Wracając do sedna sprawy obecnie największy problem dla mnie jest zamówienie transformatorów bo nigdy nie zamawiałem wiem że z tego forum Kaka wykonuje transformatory ale co muszę mu podać a może wystarczy tylko że podeślę mu te pliki z załącznika “trafa.pdf” a właśnie tu się rodzi kolejne pytanie bo zasilacz ten ma dodatkowo zasilanie lamp preampu i wiem że trzeba dodatkowy odczep 6,3V ale nie wiem ile amper ? Bo chyba dobrze by było wszystkie lampy w preampie tak zasilać czy tylko 3 bo tak gdzieś widziałem ?

Kolejna sprawa to tylni panel ponieważ w większości konstrukcji na środku są takie 3 wyprowadzenia i z tego co widzę to potencjometr (chodzi o to miejsce co są te rezystory 1M od lamp końcówki mocy) a np patrząc na wykonanie przez forumowicza Cinas nie ma tam czegoś takiego a dodatkowo dochodzi przełącznik 100W na 50W który też by mnie interesował bardzo.

Jeszcze przy okazji taka błacha sprawa jak przewody a amianowicie jakie ? Linka, drut, jakie ekranowane. Czy raczej standardowo.

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za laidzkie :shock: pytania ale jak wiadomo nie chcę wtpić sporo kasy. Dzięki wielkie za wyrozumiałość i poświęcony czas. I mam nadzieję że wasza pomoc przyda się także innym początkującym.
Załączniki
Elementy.jpg
elementy zasilacz.jpg
elementy zewnatrz.jpg
elementy soldano.xls
(20 KiB) Pobrany 167 razy
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Soldano SLO 100 pomoc w budowie

Post autor: Marvel »

Jaki macie budżet na to? Jeśli taki jak Cinas, to bierzcie wszystko z http://www.triodeelectronics.com/ łącznie z trafami i przewodami i po sprawie.

Ja mogę pomóc z rezystorami metalizowanymi 1% 1W, bo ściągnąłem specjalnie takie wartości jak są w SLO.

Sam utknąłem na takim etapie jak w załączniku.
Załączniki
SLO.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A co się Marvel stało, że utknąłeś?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Technicznych problemów nie mam, tylko generalnie się zastanawiam, czy to wszystko ma sens... :mrgreen:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Weź prozak czy co tam i depresja jesienna minie...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze:Technicznych problemów nie mam, tylko generalnie się zastanawiam, czy to wszystko ma sens... :mrgreen:
Caly sens zycia polega na tym aby robic rzeczy bezsensowne.
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

gitkrzych pisze: Wracając do sedna sprawy obecnie największy problem dla mnie jest zamówienie transformatorów bo nigdy nie zamawiałem wiem że z tego forum Kaka wykonuje transformatory ale co muszę mu podać a może wystarczy tylko że podeślę mu te pliki z załącznika “trafa.pdf” a właśnie tu się rodzi kolejne pytanie bo zasilacz ten ma dodatkowo zasilanie lamp preampu i wiem że trzeba dodatkowy odczep 6,3V ale nie wiem ile amper ? Bo chyba dobrze by było wszystkie lampy w preampie tak zasilać czy tylko 3 bo tak gdzieś widziałem ?
Musisz skorzystać np z Wikipedii i posprawdzać dane lamp których chciałbyś użyć, tam są podane prądy na anodach i na żarzeniu(w zależności od sposobu żarzenia) potem zsumować i już masz dane. Bo potrzebujesz trafa z odczepem na zasilanie anodowe, na żarzenie i coś na LDR-y.

Dodatkową pomoc możesz czerpać np ze strony Pana Toma: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ a przybliżone dane 'wyjściowe' do trafa możesz też czerpać z datasheet'u gotowego trafa z layoutu, bo pewnie Jed jakieś tam zaproponował.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Specyfikacja transformatorów do SLO100 i SLO50 w zał. Powodzenia w nawijaniu. :lol:
Załączniki
Onetic_Specs.pdf
(334.88 KiB) Pobrany 427 razy
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
gitkrzych
5...9 postów
5...9 postów

Co do kosztów to miło by było żeby udało się tak wbić w 1500zł no jeśli się nie da to trudno będzie trzeba więcej ale raczej przeraża mnie cena która gdzieś tam podaje Cinas że okolo 300$ za trafa ;/
Marvel a Ty sam robisz trafa czy zamawiasz ? Ja sam nie mam zamiaru nawijać ale właśnie gdzieś na tym forum czytałem że Kaka robi trafa a przy okazji mam do niego niedaleko więc mógłbym odebrać sam a chciałbym je już zamawiać bo na pewno trochę potrwa zanim Kaka będzie miał czas je zrobić . A widzę że wykorzystujesz ten sam zasilacz to powiedz mi czy wszystkie lampy w preampie zasilasz prądem stałym czy tylko część ? I jakiej mocy tam mostek dajesz ?
I co do elektrolitów to jakiej firmy dałeś ?
A zapomniałem zapytać poprzednio ponieważ na schemacie są tam kondensatory 470pF a w amptonie są Silver Mica 500pF czy można je zastosować ?
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Recon »

300$ to nawet za wszystkie 3 trafa spora przesada, a 500pF może być jak najbardziej
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
foras1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: foras1 »

Witam.
Jeśli rzeczywiście aż tak cię kolega naciska na SLO100 to pierwszą stroną którą powinieneś przeglądnąć w 100 no może w 70% to http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/. Tam znajdziesz wszystko, począwszy od płytek a skończywszy na elementach polecanych przez ludzi którzy już taką konstrukcję popełnili.
Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

gitkrzych pisze:Co do kosztów to miło by było żeby udało się tak wbić w 1500zł
Jakim cudem chcesz się zmieścić 1500 skoro z Twojego excela wynika, że 1124 zł już wyszło bez rezystorów, płytek, transformatorów, obudowy, gałek.

Ja traf nie robię. Zamawiam u KaKa albo 4pietro4. Ogonowski też by Ci pewnie takie zrobił. Rozmawiaj z osobami, które nawijają. Przecież ja w ich imieniu niczego Ci nie obiecam.

Co do żarzenia preampu, to jest kilka sposobów. Płytka jest zrobiona tak, że można albo skorzystać z DC Heaters, albo z Elevated Heaters. DC to żarzenie napięciem stałym, ale miejsce na płytce jest pod mostek 1A, więc praktycznie można stałym żarzyć tylko pierwszą lampę. Więcej nie radzę próbować. Ja wstępnie tak zmontowałem zasilacz właśnie, ale będę jednak przerabiał na EH, czyli żarzenie symetryzowane, ale nie do masy, tylko do potencjału ok. 50-70V.

Wracając do transformatorów, to dopilnuj sobie, żeby wszystkie odczepy były takie, jak wymaga tego oryginalny projekt. Anodowe powinno być dzielone (2x350V a nie 1x350V) i powinny być dwa oddzielne uzwojenia żarzenia też z wyprowadzonym środkiem (2x3,15V).

Elektrolity też będę wymieniał, tylko muszę powiercić inaczej płytkę, bo ta ściągana z USA jest pod jakieś dziwne rozstawy nóżek.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

W sprawie traf napisz na kacper@selenoid.pl . Coś poradzimy, jak sądzę. Gdybyś chciał 50W robić, tutaj masz ofertę: viewtopic.php?f=40&t=16957
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
gitkrzych
5...9 postów
5...9 postów

Kurczę dopiero teraz zauważyłem że nie wrzuciłem tego załącznika z trafami o którym wspomniałem na początku.

Marvel a powiedz mi jakie kondensatory przeważnie montujesz ? Bo widzę że już sporo niezłych konstrukcji popełniłeś.

Teraz następna sprawa jak zrobić taki przełącznik mocy taki jak ma Cinas w swoim Soldano ?
I co do tych wyprowadzeń biasu z tyłu bo widziałem że niektórzy robią inni nie i czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć czemu i czy warto robić czy nie?
A jeszcze jedno bo w amptone nie ma orange drops o wartości 1uF ale są firmy Xicon lepiej dać je czy te które podałem w pliku elementy.xls

Marvel powiedz mi jeszcze żeby zrobić DC Heaters ale na wszystkie lampy to jaki musiał bym tam wcisnąć mostek na płytkę zasilacza ? 5A wystarczy czy lepiej dać 10A ?
Załączniki
trafa.pdf
(1.54 MiB) Pobrany 408 razy
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

gitkrzych pisze:Marvel a powiedz mi jakie kondensatory przeważnie montujesz ?
Widać przecież na foto. Do SLO dałem Orange Drop a 1uF Philips polipropylenowe.
gitkrzych pisze:Teraz następna sprawa jak zrobić taki przełącznik mocy taki jak ma Cinas w swoim Soldano ?
Przełącznik odłącza katody dwóch lamp mocy od masy.
gitkrzych pisze:I co do tych wyprowadzeń biasu z tyłu bo widziałem że niektórzy robią inni nie i czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć czemu i czy warto robić czy nie?
Wg mnie warto robić punkty pomiaru biasu na tylnym panelu tylko pod warunkiem, że potencjometr biasu też będzie dostępny bez wyjmowania chassis z obudowy. Natomiast jeśli właściciel wzmacniacza ma dowcipnych kolegów, którzy lubią wszystko ustawiać na maks dla żaru, kiedy właściciel wyjdzie na papierosa, to niekoniecznie jest to dobry pomysł, bo wymiana traf i lamp mocy to jednak kosztowna zabawa...
gitkrzych pisze:A jeszcze jedno bo w amptone nie ma orange drops o wartości 1uF ale są firmy Xicon lepiej dać je czy te które podałem w pliku elementy.xls
Nie jest to sprawa życia i śmierci. Wzmacniacz zagra na każdym kondensatorze 1uF.
gitkrzych pisze:Marvel powiedz mi jeszcze żeby zrobić DC Heaters ale na wszystkie lampy to jaki musiał bym tam wcisnąć mostek na płytkę zasilacza ? 5A wystarczy czy lepiej dać 10A ?
Dawałem kiedyś mostek 6A do żarzenia dwóch lamp i bardzo się grzał. Do tego był duży spadek napięcia. 10A powinno wystarczyć, ale napięcia na pewno nie wystarczy (na mostku spadnie do ok. 5V i lampy będą niedożarzone).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ