Chciałbym zbudować preamp Custom Audio Electronics CAE 3+se(Bob Bradshaw) ma którym gra min. Steve Lukather.
Dotychczas nie miałem styczności z lampami, moja przeszłość to kostki efektowe min OCD fulltone-a i inne drobniejsze urządzonka. Zaznaczam, że to plan długoterminowy. Dopiero raczkuje w temacie lamp, dlatego postanowiłem zrobić ten preamp hmm... etapami. Ponieważ switch system to 'dodatek'(ofc ułatwiający życie) zostawię go na koniec, chciałbym zacząć od zbudowania zasilacza i kanału Clean wraz z Baxandallem(pre-eq). Wszystko połączone zwykłymi mechanicznymi switchami. Schematy owego preampa(na wyszukanie których poświęciłem sporo czasu) przedstawiam poniżej:
Pierwszy schemat to 'przerobiona' wersja, ale ważne że ma schemat zasilacza, drugi i trzeci(szczególnie trzeci) schemat to w miarę prawidłowe odzwierciedlenia oryginału, z nich zamierzam skorzystać. Jak mówiłem, zaczynam dopiero, dodam że jestem uparty i lubię dążyć do pozornie nieosiągalnego, mam też mały 'support' w postaci zaprzyjaźnionego elektronika oraz jestem w toku edukowania się na podstawie strony Pana Toma. A więc zaczynamy z pytaniami:
1. Główne pytanie dotyczy zasilania: o ile schemat zasilania jest w 100% oryginalny i oznaczenia jego wyjść są całkowicie jasne A-F to pojawia się problem jeśli chodzi o dopasowanie ich do poszczególnych lamp... Po pierwsze zasilacz ma wyjścia podpisane pod schemat pierwszy i znacznie się różnią rozmieszczenia 'liter' po drugie wychodzi, że lampa 3 i 5 maja to samo źródło zasilania: C, byłbym ogromnie wdzięczny gdyby ktoś mógł rozpisać mi które wyjścia z zasilacza A-F do których lamp V1-V7(V1-A, V2-B... itd), wiem jak to brzmi, ale to naprawdę dla mnie ważne i bardzo mi pomoże...
2. Kolejna kwestia to sam transformator, jeśli dobrze czytam to potrzebuje takiego na 263-0-263V(anodowe) + 6,3V(żarzenie) + coś na switching system(i tu proszę o poradę, bo o ile nie chce go na razie wdrażać, to na przyszłość musi być), w internecie znalazłem takie coś: http://sklep.lampyelektronowe.pl/?79,ts ... iowy-indel czy będzie dobry?? Jesli nie, to jaki powinien być, gdzie można zamówić taki?
3. Jako, że zaczynam tylko od clean, potem crunch i na końcu lead, robienie każdego kanału i zasilacza na oddzielnych płytkach(masa łączona) nie da efektów ubocznych(pomijając marnotrawstwo miejsca)? No i w takim wypadku lampy będą musiały być zamontowane oddzielnie i 'okablowane', czy to się odbije na dźwięku(ew zastosuje kable ekranowane)? Swoją drogą kiedyś nie było pcb...
Myślę, że na razie to wszystko czego chciałbym się dowiedzieć, liczę na cierpliwą odpowiedź:) To moje małe marzenie, wiecie jak to jest...

Pozdrawiam
Recon