Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady

Post autor: Recon »

Witam,
Chciałbym zbudować preamp Custom Audio Electronics CAE 3+se(Bob Bradshaw) ma którym gra min. Steve Lukather.

Dotychczas nie miałem styczności z lampami, moja przeszłość to kostki efektowe min OCD fulltone-a i inne drobniejsze urządzonka. Zaznaczam, że to plan długoterminowy. Dopiero raczkuje w temacie lamp, dlatego postanowiłem zrobić ten preamp hmm... etapami. Ponieważ switch system to 'dodatek'(ofc ułatwiający życie) zostawię go na koniec, chciałbym zacząć od zbudowania zasilacza i kanału Clean wraz z Baxandallem(pre-eq). Wszystko połączone zwykłymi mechanicznymi switchami. Schematy owego preampa(na wyszukanie których poświęciłem sporo czasu) przedstawiam poniżej:

Pierwszy schemat to 'przerobiona' wersja, ale ważne że ma schemat zasilacza, drugi i trzeci(szczególnie trzeci) schemat to w miarę prawidłowe odzwierciedlenia oryginału, z nich zamierzam skorzystać. Jak mówiłem, zaczynam dopiero, dodam że jestem uparty i lubię dążyć do pozornie nieosiągalnego, mam też mały 'support' w postaci zaprzyjaźnionego elektronika oraz jestem w toku edukowania się na podstawie strony Pana Toma. A więc zaczynamy z pytaniami:

1. Główne pytanie dotyczy zasilania: o ile schemat zasilania jest w 100% oryginalny i oznaczenia jego wyjść są całkowicie jasne A-F to pojawia się problem jeśli chodzi o dopasowanie ich do poszczególnych lamp... Po pierwsze zasilacz ma wyjścia podpisane pod schemat pierwszy i znacznie się różnią rozmieszczenia 'liter' po drugie wychodzi, że lampa 3 i 5 maja to samo źródło zasilania: C, byłbym ogromnie wdzięczny gdyby ktoś mógł rozpisać mi które wyjścia z zasilacza A-F do których lamp V1-V7(V1-A, V2-B... itd), wiem jak to brzmi, ale to naprawdę dla mnie ważne i bardzo mi pomoże...

2. Kolejna kwestia to sam transformator, jeśli dobrze czytam to potrzebuje takiego na 263-0-263V(anodowe) + 6,3V(żarzenie) + coś na switching system(i tu proszę o poradę, bo o ile nie chce go na razie wdrażać, to na przyszłość musi być), w internecie znalazłem takie coś: http://sklep.lampyelektronowe.pl/?79,ts ... iowy-indel czy będzie dobry?? Jesli nie, to jaki powinien być, gdzie można zamówić taki?

3. Jako, że zaczynam tylko od clean, potem crunch i na końcu lead, robienie każdego kanału i zasilacza na oddzielnych płytkach(masa łączona) nie da efektów ubocznych(pomijając marnotrawstwo miejsca)? No i w takim wypadku lampy będą musiały być zamontowane oddzielnie i 'okablowane', czy to się odbije na dźwięku(ew zastosuje kable ekranowane)? Swoją drogą kiedyś nie było pcb...

Myślę, że na razie to wszystko czego chciałbym się dowiedzieć, liczę na cierpliwą odpowiedź:) To moje małe marzenie, wiecie jak to jest...;) No i b.cenne źródło doświadczenia(bo oczywiście wszystko co zrobię postaram się zrozumieć i odpowiednie wnioski wysnuć). Gdybym mógł to bym ozłocił za tą odpowiedź, i serio bije pokłony:) Mam nadzieje też, że schematy przydadzą się i innym.

Pozdrawiam
Recon
Załączniki
Schemat nr 1 - zasilacz
Schemat nr 1 - zasilacz
Schemat 2 p1/2
Schemat 2 p1/2
Schemat 2 p2/2
Schemat 2 p2/2
Schemat 3 - moje źródło
Schemat 3 - moje źródło
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady

Post autor: Marvel »

Recon pisze: 1. Główne pytanie dotyczy zasilania:
2. Kolejna kwestia to sam transformator, [...] http://sklep.lampyelektronowe.pl/?79,ts ... iowy-indel czy będzie dobry??
3. Swoją drogą kiedyś nie było pcb...
1. Popatrz dokładnie na zasilacz. We wszystkich punktach (A-F) masz to samo napięcie, bo rezystory w zasilaczu są połączone równolegle. Więc nie jest sprawą życia i śmierci, którą "literkę" podłączysz do której lampy. Jedź po kolei. Co do powtarzających się, to zrób tak samo, jak na pierwszym schemacie.
2. Będzie dobry. I ma odczep do zasilania przekaźników/ LDR-ów (5V/6,3V).
3. Kiedy nie było PCB, nie było też wielokanałowych przedwzmacniaczy z kanałem hi-gain. Ale powinno się udać na oddzielnych PCB, tylko żeby lampy nie były rozstrzelone po całym wielkim chassis.

Myślę, że powinieneś zacząć od narysowania jednego porządnego schematu...

Edit: Ad.2 może zamów toroidalny transformator z ekranem w toroidy.pl, będzie bliżej oryginału ;-)
Załączniki
1.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Ad 1. Co do A-F :oops: kurde... zbyt pobieżnie analizowałem... what a shame... to by wiele tłumaczyło;)

A jak z cenami takich 'customowych' zamówień? Wyjdzie drożej niż ze sklep.lampyelektronowe.pl?

Zastanawia mnie tylko jeszcze kwestia LDR,ów, mianowicie jak mam je pominąć(przełącznikami/przełącznikiem), abym potem mógł już później zainstalowac?
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:A jak z cenami takich 'customowych' zamówień? Wyjdzie drożej niż ze sklep.lampyelektronowe.pl?
Nie martw się, na pewno wyjdzie taniej niż oryginalny preamp. :? Toroid może wyjść 50 zł drożej niż EI, a mogę też się mylić i może wyjść tyle samo. Ale za to da się bezpiecznie zamontować w obudowie rack.
Recon pisze:Zastanawia mnie tylko jeszcze kwestia LDR,ów, mianowicie jak mam je pominąć(przełącznikami/przełącznikiem), abym potem mógł już później zainstalowac?
Wg. mnie podczas uruchamiania poszczególnych kanałów możesz zamiast LDR-ów dawać po prostu zworki. Po uruchomieniu całości zamontujesz LDR-y i ma działać. Chyba, że chcesz robić dziadostwo vel druciarstwo i łączyć przełączniki z padami LDR-ów kablem... :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Dzięki bardzo za cenne wskazówki Marvel;) Zworki to b.dobry pomysł, myślę, że po prostu wyślę e-maila i zapytam jaka cena takiego Customowego Toroida, najlepiej prosić o toroidalny odpowiednik tego transformatora z uziemieniem?

Na razie moje pytania chyba się skończyły, sesja mi się niedługo kończy i zaczynam prace nad preampem;) Pewno wtedy trochę podpytam. Dzięki za porady.

Edit: Pojawiły się pytania: jakich rezystorów użyć: Standardowych czy metalizowanych? Hmm i w zasilaczu rezystory dać 2W(z tego co widzę to w zasilaczu są chyba metalizowane)?
I diody prostownicze, RL204 będą pasowały? Bo nie jestem pewien ale wedle zdjęcia chyba te tam siedzą.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tu masz info o rezystorach:
http://www.yesterdaysrevolt.com/sloclon ... &sk=t&sd=a

Na Allegro są metalizowane niskoszumne 0,6W 1%. W amptone.pl są CMF60, o których pisze tedmich. Ja z kolei mam trochę różnych "gitarowych" wartości z metalizowanych 1% 1W.

W zasilaczu 2W węglowe (carbon film).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Tylko nie wiem jak bardzo mam być tolerancyjny co do schematu bo np nie ma 475k tylko w szeregu jest 470k, tak samo nie ma 34k, najbliżej jest 47(bo głupio tak parę w szereg), choć tej to jest akurat na allegro.

Analizowałem dokładniej schemat kanału clean i niepokoi mnie trochę schemat3, zauważyłem że kondensatory przed triodami są 'dziwnie' różne, dziwnie bo jeden to 0,007uF a dwa pozostałe to 0,047uF, myślę że to może być błąd, bo na pierwszym schemacie wszystkie mają 47nF, a na drugim schemacie jest b.nieczytelnie. Dodatkowo zauważyłem że za Baxandallem w schemacie 1 jest kondensator 22nF i zejście do masy 1M, natomiast w schemacie 3 tylko kondensator i to 47nF(tam jest 47m ale to jakiś analfabeta pisał), ostatnie spostrzeżenie to kondensator przed Baxandallem, czy to naprawdę 0.003uF(na rys odręcznych kiepsko widać)? Wydaje mi się, że schemat 3 to nieudolnie przerysowany i uporządkowany schemat 2, stąd tyle 'odstępstw'.

Edit: Aha, no i o diodach się nie dowiedziałem:)
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Narysuj swoją wersję schematu i wtedy będziemy rozmawiać. Rozmowa w stylu "czwarty kondensator za drugim stopniem na pierwszym schemacie" jest lekko bez sensu. Oczywiście zamiast 7n powinno być 47n. To samo z 70n - też powinno być 47n.

O diodach możesz doczytać. Mają średni wpływ na brzmienie :P
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Hmm przerobiłem schemat 3 wg tego co już wiem i pozaznaczałem miejsca w których mam wątpliwości;) generalnie tyle zamierzam na razie zrobić. Mam nadzieje, że teraz widać lepiej moje problemy:)

Oto i on:
Załączniki
Moja wersja, kanał Clean + Baxandall
Moja wersja, kanał Clean + Baxandall
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

1M na wejściu do masy musi być i tu nie ma dyskusji. Może go nie było na którymś schemacie bo był zamontowany na gnieździe wejściowym a nie na płytce.

Za 1M rezystor 68k. Na pierwszym schemacie są dwa rezystory 34k, po jednym w siatce każdej lampy. Natomiast w rzeczywistości jest to jeden 68k wspólny dla obu lamp.

Możliwe, że przed Baxandallem powinien być 3n3. Albo 33n. Trzeba poszukać/ popytać. Albo popatrzeć na foto i po rozmiarze obudowy się domyślić.

0.7m to 47n wg. mnie. No chyba, że 470n. Ale znowu można go wyśledzić na zdjęciu.

Dodatkowe "uziemienie" linią przerywaną musi być, bo inaczej przełącznik będzie strasznie strzelał. Czy 47n czy 22n tego nie sposób zgadnąć.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Chyba nie da rady...:/ ta płytka jest dwustronna, i nie wiadomo czy czegoś z drugiej strony dodatkowo nie ma. Generalnie biorę pod uwagę te trzy najbliższe lampie V7 kondensatory, ale po rozmiarze nie dam rady identyfikowac...

0.7 to musi byc 47nF, ale nadal nie wiem co do tego 0,003uF...
Załączniki
31708203537.jpg
caeopen2vh3.jpg
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witam,
Rozpocząłem już zakup części do budowy preampa i ogólne prace wstępne, pojawiają się pytania:

1. Na jakie mniej więcej napięcie powinienem dobierać kondensatory w preampie(w zasilaczu już mam)??

2. Połączenie potencjometrów i lamp kablami(mocowanymi na złączkach) nie spowoduje piszczenia?

3. Zauważyłem na zdjęciach(tak mi się wydaje), że napięcie żarzenia lamp podane z transformatora ma wartość 10V(tak pisze na pcb), czemu nie standardowo 6,3? to nie lampy 12AX7?

Edit: czytałem coś o zwieraniu nóżek 4 i 5 i montowaniu 6,3 pomiędzy 4,5 a 9
Pozdrawiam

Paweł K.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Znaczy się kompletnie nie masz pojęcia czym jest 12AX7? Karty katalogowej na oczy nie widziałeś? Świetlano widzę ten projekt... :evil:
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Spokojnie... tak jak napisałem na początku ja się uczę i ten projekt to poligon,
chodzi o to, że napięcie 6,3V pomiędzy zwartymi nóżkami 4-5 a dziewiątą? a między pojedynczymi 12,6V?

Znalazłem też taki schemat żarzenia, na stronie Pana Toma: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... er%20ciche
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Jak na początkującego wybrałeś mało ambitny projekt - trzeba było od razu porwać sie na budowę klona ENIACA :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ