Kolumna gitarowa 4x12 custom mono 8 ohm

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Kolumna gitarowa 4x12 custom mono 8 ohm

Post autor: sppp »

Jak rączki są niżej to łatwiej się niesie kolumnę po schodach. Wiem coś o tym :?
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
mbeldyga
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mbeldyga »

COB pisze:Co byście zastosowali w paczce z jednym głośnikiem - rączkę z góry, czy dwa uchwyty z boku? Ja skłaniam się do rączki w takim małym pudełku.

Ja w swojej paczce 1x12 założyłem rączkę od góry. Nosi się bardzo wygodnie a przede wszystkim dobrze wygląda.
Rączka oczywiście zamocowana za pomocą śrub i nakrętek pazurkowych, nie wkrętów.
devastator
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: devastator »

COB pisze:Te rączki to chyba tylko minimalnie odstają od standardu jeśli chodzi o wysokość. Ja się nawet nie zorientowałem. Może w praktyce jest wygodniej, gdy są wyżej.
Jestem ciekawy czym przyklejałeś eko skórę. Ja zazwyczaj używam butaprenu. Trzyma dobrze, ale śmierdzi niesamowicie.
Co byście zastosowali w paczce z jednym głośnikiem - rączkę z góry, czy dwa uchwyty z boku? Ja skłaniam się do rączki w takim małym pudełku.
Ja eko skórę przyklejałem klejem polimerowym ok 4 zł za 0,5 litra całkiem dobrze się sprawdził. Trochę trudny do rozporowadza i szybko wysycha, ale rozporwadzając klej etapami i nie zwlekając z przyklejeniem okleiny wychodzi całkiem nieźle. Do wyrównania powierzchni po przyklejniu okleiny używałem szmatki zwilżonej wodą.

Co do uchwytów nie wypowiem się, za mało praktyki :wink:
Ostatnio zmieniony sob, 26 czerwca 2010, 18:19 przez devastator, łącznie zmieniany 1 raz.
devastator
5...9 postów
5...9 postów

painlust pisze:Sądząc po kolegi nicku, wyglądzie paczki oraz użytych głośnikach mogę dojść do wniosku, że na co dzień szanowny kolega rzuca gruzem dla Kusego. Z czym to będzie gadać?
Miło, że wygląd paczki tak się kojarzy :twisted:

Czekam na wzmacniacz MG Raven robiony przez pana Marka Gierszewskiego. Na razie 50 W, jak będzi za mało to zrobimy 100 W :mrgreen:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Można gdzies tego rzucania gruzem w wykonaniu kolegi posłuchac?
devastator
5...9 postów
5...9 postów

painlust pisze:Można gdzies tego rzucania gruzem w wykonaniu kolegi posłuchac?
Aktualnie niestety nie :)
Kilka miesięcy temu rozwiązaliśmy ze znajomymi kapelkę i w planach jest założenie nowego projektu.
Jak będę miał już wzmacniacz to spróbuję nagrać jakieś próbki i podeślę Koledze :wink:

Sam jestem ciekawy jak to będzie gadać :lol:
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: COB »

W końcu skończyłem swoją kolumnę. Biorąc pod uwagę to, że była to tak na prawdę daleko idąca modyfikacja starego pieca, jestem bardzo zadowolony. Zdecydowałem się na sprawdzony butapren, ale biorąc pod uwagę całą koncepcję i ilość związanych z nią załamań klejenie nie było zbyt przyjemne. Niestety klej ten nie łapie aż tak szybko i jakoś dziwnie uplastycznia skaj. Na różnych załamaniach nie trzyma się od razu i trzeba go dociskać, co wydłuża całe klejenie. Duże płaskie powierzchnie nie są oczywiście problemem, ale wymyśliłem sobie opcję zamknięta/otwarta w 1/3 i to dołożyło sporo zabawy. Do paczki wsadziłem głośnik Eminence The Tonker. Kolumnę można zobaczyć tutaj.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Że uplastycznia to fakt. Ale jest na to metoda. Po pierwsze trzeba butapren rozprowadzić bardzo równą warstwą np za pomocą grzebienia podobnego do tego jakiego się używa przy rozprowadzaniu kleju do płytek ceramicznych ale o znacznie mniejszych ząbkach (1-1,5 mm). Po drugie - dać wyschnąć klejowi; kilkanaście do kilkudziesięciu minut, aż będzie się ledwo kleił do palca. Dopiero wtedy przykłada się skaj i wałkuje gumowym wałkiem (można mokrą szmatką). Trzyma jak złoto.
pozdrawiam
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Smarowałem równo całą powierzchnię, ale grzebienia nie używałem. Wyschnąć mu dałem, ale i tak na wklęsłych załamaniach notorycznie mi się prostował. Musiałem to dociskać, aż ostatecznie złapał. Generalnie się udało, ale było sporo zabawy. Duże płaskie powierzchnie, czyli oklejenie pieca z zewnątrz poszły błyskawicznie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Gdzie kupiłeś takie narożniki? Potrzebuje takich samych tylko niklowanych.
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Takie narożniki dostałem w amptone. Niestety ostatnio zamówiłem "takie same" i dostałem już w tej cenie nieco inne i jak się okazuje trochę gorszej jakości. Mam wrażenie, że zmienił się im dostawca. W headach niestety będę zmuszony użyć już tej nowszej wersji.
ODPOWIEDZ