Kolumna gitarowa 4x12 custom mono 8 ohm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Kolumna gitarowa 4x12 custom mono 8 ohm
Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałem się z Wami podzielić moimi dokonaniami i przeczytać Wasze opinie na temat mojej pierwszej własnoręcznie wykonanej kolumny gitarowej.
Zainspirowany dziełem użytkownika TripleXXX, odsyłam do posta --> viewtopic.php?f=19&t=13413 postanowiłem zrobić własną kolumnę.
Wykorzystałem do tego sklejkę brzozową suchotrwałą 18 mm. Okleina, ze względu na koszty, to eko-skóra. Maskownica na głośniki wykonana z perforowanej blachy nierdzewnej wykonanej na zamówienie. Niestety była o 2 mm za szeroka i kolega, który mi ją przycinał, był chyba wczorajszy i upier...ł trochę za dużo. Efekt jest taki, że różnica między dołem, a górą to 10 mm będzie to widoczne na zdjęciach.
W kolumnie zamontowałem głośniki Eminence Legend V12 8 ohm 120 watt.
Wymiary zewnętrzne kolumny wziąłem z Marshall'a 1960.
Nie miałem niestety możliwości wykonania wczepów do łączenia płyt, więc cała obudowa trzyma się na wkrętach i dodatkowo klejona jest klejem klasy D4, naprawdę solidna rzecz, taki klej jest wykorzystywany przy produkcji okien drewnianych.
Oczywiście kolumna posiada drobne niedociągnięcia bardziej natury estetycznej. W końcu to pierwsza, która wyszła spod mojej ręki, doświadczenia stolarskim ani tapicerskim też nie mogę się pochwalić, ale miło było mieć warsztat w domu ;] Jedynie płytę i elementy pociąłem w pracy, gdyby nie taka możliwość, to nie wiem czy podjął bym się budowy.
Ok dosyć smęcenia, niżej zdjęcia:
Chciałem się z Wami podzielić moimi dokonaniami i przeczytać Wasze opinie na temat mojej pierwszej własnoręcznie wykonanej kolumny gitarowej.
Zainspirowany dziełem użytkownika TripleXXX, odsyłam do posta --> viewtopic.php?f=19&t=13413 postanowiłem zrobić własną kolumnę.
Wykorzystałem do tego sklejkę brzozową suchotrwałą 18 mm. Okleina, ze względu na koszty, to eko-skóra. Maskownica na głośniki wykonana z perforowanej blachy nierdzewnej wykonanej na zamówienie. Niestety była o 2 mm za szeroka i kolega, który mi ją przycinał, był chyba wczorajszy i upier...ł trochę za dużo. Efekt jest taki, że różnica między dołem, a górą to 10 mm będzie to widoczne na zdjęciach.
W kolumnie zamontowałem głośniki Eminence Legend V12 8 ohm 120 watt.
Wymiary zewnętrzne kolumny wziąłem z Marshall'a 1960.
Nie miałem niestety możliwości wykonania wczepów do łączenia płyt, więc cała obudowa trzyma się na wkrętach i dodatkowo klejona jest klejem klasy D4, naprawdę solidna rzecz, taki klej jest wykorzystywany przy produkcji okien drewnianych.
Oczywiście kolumna posiada drobne niedociągnięcia bardziej natury estetycznej. W końcu to pierwsza, która wyszła spod mojej ręki, doświadczenia stolarskim ani tapicerskim też nie mogę się pochwalić, ale miło było mieć warsztat w domu ;] Jedynie płytę i elementy pociąłem w pracy, gdyby nie taka możliwość, to nie wiem czy podjął bym się budowy.
Ok dosyć smęcenia, niżej zdjęcia:
-
- 5...9 postów
Re: Kolumna gitarowa 4x12 custom mono 8 ohm
I kolejne fotki:
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Trzeba było dać większe listwy dla wzmocnienia konstrukcji, tak ze 40x40mm. Przydałoby się pomalować maskownicę na czarno i zmienić wkręty na czarne z dużymi płakimi łbami tzw. pluskiewki. Poza tym całkiem fajnie to wyszło, nie mam talentu do robót stolarskich, wiec tym bardziej doceniam twoją pracę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wyszło świetnie. Patrząc od frontu nie mogę pozbyć się skojarzenia z hełmem garnczkowym 

-
- 5...9 postów
Konstrukcja jest całkiem stabilna i sztywna jeżeli można to tak określić, więc wątpię by się rozleciała, klej jest na tyle mocny, że prędzej drewno pęniknie niż puści łączenie.Thereminator pisze:Trzeba było dać większe listwy dla wzmocnienia konstrukcji, tak ze 40x40mm. Przydałoby się pomalować maskownicę na czarno i zmienić wkręty na czarne z dużymi płakimi łbami tzw. pluskiewki. Poza tym całkiem fajnie to wyszło, nie mam talentu do robót stolarskich, wiec tym bardziej doceniam twoją pracę.
Zastanawiałem się czy nie wziąć maskownicy z czarnej stali i pomalować proszkowo, jednak zdecydowałem się na nierdzewkę lustrzaną, jako dystanse pod maskownicę dałem listewki i całość zamocowałem śrubami z łbem imbusowym.
Żeby uniknąć ewentualnego brzęczenia blachy między blachę a listewkę dałem taśmę do wytłumiania profili.
Zobaczymy jak to się wszystko będzie trzymać za jakiś czas ;]
- TripleXXX
- 125...249 postów
- Kontakt:
No super. Coś się dzieje w moim ulubionym temacie
Kota chyba tam nie zamknąłeś w kolumnie ?
Nie próbowałeś bardziej zaokrąglić krawędzi? Rączki trzeba było dać te większe (wyższe) i trochę wyżej. Szkoda, że nie zainwestowałeś w tolex. Z taką maskownicą i tolexem było by full pro i w ogóle
Dobra robota. Zważywszy na to, że nie zajmujesz się tym na co dzień.

Kota chyba tam nie zamknąłeś w kolumnie ?

Nie próbowałeś bardziej zaokrąglić krawędzi? Rączki trzeba było dać te większe (wyższe) i trochę wyżej. Szkoda, że nie zainwestowałeś w tolex. Z taką maskownicą i tolexem było by full pro i w ogóle

-
- 5...9 postów
Witam Cię serdecznieTripleXXX pisze:No super. Coś się dzieje w moim ulubionym temacie![]()
Kota chyba tam nie zamknąłeś w kolumnie ?![]()
Nie próbowałeś bardziej zaokrąglić krawędzi? Rączki trzeba było dać te większe (wyższe) i trochę wyżej. Szkoda, że nie zainwestowałeś w tolex. Z taką maskownicą i tolexem było by full pro i w ogóleDobra robota. Zważywszy na to, że nie zajmujesz się tym na co dzień.

..., a wiesz, że to wszystko przez Ciebie?

Tak w ogóle to dzięki za terminal i wejścia na jacki

Z krawędziami mógłbym się pobawić gdybym miał frezarkę, to można by równiutko zebrać, a do rzeźbiarstwa nie mam serca, więc wyszło jak wyszło ;]
Też mi szkoda tego tolexu, ale nie wyrobiłbym z kasą i stąd taki kompromis.
A kota oczywiści zamknąłem, nie kupiłem jeszcze Whammy, więc póki co kot sprawuje tą funkcję.

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Fajnie wyszlo
Z wczepami jest troche zabawy i trzeba miec oprzyrzadowanie i sporo cierpliwosci. Troche 'scinkow' tez by sie przydalo, zeby poprobowac. Moje nie wyszly super-hiper, ale nie sa zle.
Gratuluje udanej konstrukcji, choc maskownica mnie osobiscie srednio odpowiada. Kot fajny

Gratuluje udanej konstrukcji, choc maskownica mnie osobiscie srednio odpowiada. Kot fajny

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Dobra robota. Krawędzie mogłeś zaokrąglić szlifierką (tarcza z ppierem ściernym na wiertarkę lub coś w tym stylu). Myślę, że dałoby się to zrobić wystarczająco równo.
P.S. To nie kot tylko kotka, prawda?
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 5...9 postów
W ogóle to krawędzie i rogi są zaokrąglone szlifierką, tylko nie chciałem przesadzać z promieniem, oczywiście nie zostawiłem kompletnie kantów na 90 stopnisppp pisze:Dobra robota. Krawędzie mogłeś zaokrąglić szlifierką (tarcza z ppierem ściernym na wiertarkę lub coś w tym stylu). Myślę, że dałoby się to zrobić wystarczająco równo.

A po czym poznałeś, że to kotka

Tylko kotki mogą mieć umaszczenie szylkretowe. Żaden kocur nie będzie tri-color, a ściślej nie pojawi się u niego czarny w połączeniu z rudym. Jakieś uwarunkowania genetyczne.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 5...9 postów
Co do kota - kotki, to wet. mi kiedyś powiedział, że tylko kotki mogą mieć takie umaszczenie, ale nie wdawał się w szeczgóły 
TripleXXX, rzeczywiście dałem ciała z tymi rączkami, tak przeglądam teraz i porównuję... nie wiem co mi do głowy strzeliło kiedy wycinałem otwory, a mogły być wyżej
Dziękuję Wszystkim z wyrażenie opini i konstruktywne uwagi, jak by co czekam na więcej

TripleXXX, rzeczywiście dałem ciała z tymi rączkami, tak przeglądam teraz i porównuję... nie wiem co mi do głowy strzeliło kiedy wycinałem otwory, a mogły być wyżej

Dziękuję Wszystkim z wyrażenie opini i konstruktywne uwagi, jak by co czekam na więcej

Sądząc po kolegi nicku, wyglądzie paczki oraz użytych głośnikach mogę dojść do wniosku, że na co dzień szanowny kolega rzuca gruzem dla Kusego. Z czym to będzie gadać?
-
- 375...499 postów
- Kontakt:
Te rączki to chyba tylko minimalnie odstają od standardu jeśli chodzi o wysokość. Ja się nawet nie zorientowałem. Może w praktyce jest wygodniej, gdy są wyżej.
Jestem ciekawy czym przyklejałeś eko skórę. Ja zazwyczaj używam butaprenu. Trzyma dobrze, ale śmierdzi niesamowicie.
Co byście zastosowali w paczce z jednym głośnikiem - rączkę z góry, czy dwa uchwyty z boku? Ja skłaniam się do rączki w takim małym pudełku.
Jestem ciekawy czym przyklejałeś eko skórę. Ja zazwyczaj używam butaprenu. Trzyma dobrze, ale śmierdzi niesamowicie.
Co byście zastosowali w paczce z jednym głośnikiem - rączkę z góry, czy dwa uchwyty z boku? Ja skłaniam się do rączki w takim małym pudełku.
ja w swojej kolumnie 112 zastosowałem rączki z boku. tym paskom jakoś nie ufam. 

why so serious