Nietypowe, dziwne, ciekawe...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Nietypowe, dziwne, ciekawe...

Post autor: AnTech »

Odwiedził mnie niedawno znajomy bluesman przynosząc ze sobą trzy rzeczy:
- lampowo-pólprzewodnikowy preamp gitarowy produkcji p. Krzysztofa Jarkowskiego,
- skrzynkę z 8" głośnikiem będącą pozostałością po jakimś koreańskim combie
- i bebechy gramofonu "Bambino".
Pytanie brzmiało czy da radę to wszystko połączyć w całość, ale tak aby można było w razie potrzeby wymontować preamp a reszta mogła służyć jako monitorek odsłuchowy?
Pomyślimy - zrobimy :wink:

Wykonałem nowe chassis z kieszenią do zamontowania preampu. Kieszeń jest osłonięta blachą ocynkowaną 0,5mm w celu zabezpieczenia przed dotknięciem elementów będących pod napięciem. Główne chassis wykonałem z blachy stalowej gr 1mm i pomalowałem czarną matową farbą kominkową.

Zasilacz i układ wzmacniacza umieściłem na skrajach chassis. Transformator sieciowy to TS30/9. Na transformator głośnikowy do współpracy z lampą ECL86 wykorzystałem TG2-10, szkoda było pakować tu oryginalny TG2,5-1, przyda się do piecyka z lampą EL84. Oryginalny selenowy mostek prostowniczy też został wykorzystany. Montaż oczywiście przestrzenny.
Przewody łączące zasilacz i układ wzmacniacza biegnące w poprzek chassis umieściłem w koszulkach olejowych.
Przewód sieciowy ma zawiązaną pętlę aby uniemożliwić jego wyszarpnięcie ze wzmacniacza. Zasilanie preampu odbywa się z zewnętrznego zasilacza 12VAC wpinanego do gniazda sieciowego umieszczonego na dole skrzynki. Wyłącznik sieciowy wzmacniacza odłącza również napięcie w tym gniazdku.
Wyprowadzenia transformatorów zostały osłonięte puszkami z blachy ocynkowanej 0,5mm.

Panel preampu można swobodnie wkładać i wyjmować z kieszeni. Przed wypadniecięm chronią dwa wkręty umieszczone od spodu chassis.
Ogólną siłę głosu można regulować potencjometrem na płycie czołowej. Dodatkowo wzmacniacz wyposażyłem w wyjście o regulowanym poziomie "za transformatorem" służące do sterowania innych urządzeń.
W sumie wyszedł zgrabny, nietypowy wzmacniacz gitarowy do domowego czy klubowego grania.

Jakość zdjęć trochę taka sobie, sorki :oops: :wink:

Dorzućcie swoje nietypowe konstrukcje :)
Załączniki
zestaw do samodzielnego montażu ;)
zestaw do samodzielnego montażu ;)
kompletne chassis
kompletne chassis
zmontowany wzmacniacz
zmontowany wzmacniacz
zasilacz
zasilacz
układ wzmacniający
układ wzmacniający
kompletne combo
kompletne combo
widok z tyłu
widok z tyłu
ta dziurka w tylnej ściance to nie moja robota ;)
ta dziurka w tylnej ściance to nie moja robota ;)
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Nietypowe, dziwne, ciekawe...

Post autor: painlust »

Moją jedyną nietypową konstrukcją był prezentowany na Fonarze Dual Evil, ale w tej postaci już nie istnieje.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Pomysłowe rozwiązanie i estetyczne wykonanie. Aż miło popatrzeć. Potencjometr głośności końcówki trochę kontrowersyjnie zlokalizowany (blisko gniazda wejściowego), ale lepszego miejsca i tak by się nie znalazło. Warto dobrać podobne gałki do zastosowanych w preampie, bo te z czerwonym za bardzo rzucają się w oczy. Dodaj jeszcze nalepki z opisami gniazd i gałek, bo nietrudno o pomyłkę...
Trochę słabo widać na fotce zasilacz 12V - to jest taki "wtyczkowy" czy z kablem sieciowym, a jeśli ten drugi typ, to czy zastosowałeś jakieś mocowanie zasilacza do dechy?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

Napisy będą jak kolega bluesman ogra klubową imprezkę i przytaszczy piecyk spowrotem :wink:
Zasilacz 12VAC jest typu wtyczkowego i wystarczająco solidnie "siedzi" w gniazdku. Nie ma potrzeby dodatkowego mocowania.
Gałki potencjometrów dałem takie jakie były pod ręką, zawsze można podmienić na bardziej odpowiednie. :wink:
Muszę stwierdzić, że piecyk całkiem fajnie gra bez tego preampu. ECL-ka zupełnie przyzwoicie daje się wysterować gitarą z humbuckerami. Oczywiście o żadnym przesterze mie ma mowy ale "kop" jest :)
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Chassis wykonane zawodowo. Mi by się na pewno nie chciało do jednej ECL-ki robić tak skomplikowanego chassis. :oops: Całość wygląda, jakby od początku tak była zaprojektowana. Super.

Ja też nieczego nietypowego nie mam. Ale będę robił gitarowca na lampach paluszkowych, więc będzie "zabawnie". :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ODPOWIEDZ