Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
Pomierzyłam THD+N dla sinusa
100Hz, 1.6Vrms 600R -> 0.74%
1kHz, 1.6Vrms 600R -> 0.45%
10kHz, 1.6Vrms 600R -> 0.28%
Na niskich częstotliwościach przy prostokącie nie powinno być problemu, jitter pojawia się przy wyższych częstotliwościach, ale to spodziewany błąd metody.
100Hz, 1.6Vrms 600R -> 0.74%
1kHz, 1.6Vrms 600R -> 0.45%
10kHz, 1.6Vrms 600R -> 0.28%
Na niskich częstotliwościach przy prostokącie nie powinno być problemu, jitter pojawia się przy wyższych częstotliwościach, ale to spodziewany błąd metody.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy masz problemy z ustawieniem żądanej częstotliwości? U mnie zdarzały się skoki +/-1, zwłaszcza przy wolnym kręceniu, ale nie było to specjalnie upierdliwe.megabit pisze:Co do przeskakiwania enkodera to pobawić się pojemnością C2?
Może zostać. Upewnij się tylko, czy po wyprostowaniu nie jest przekroczone dopuszczalne napięcie CE1 i CE2 (są chyba na 16V?).megabit pisze:Zakupiony transformator 2x9V niestety okazał się bardziej 2x11V. Radiatorek jest gorący, ale paluch można na nim trzymać - nie parzy. Może tak zostać?
Przełącz wejście oscyloskopu na tryb DC.dolphin123 pisze: [...] trochę martwi mnie prostokąt w niskich częstotliwościach. Jutro pokażę zrzuty z oscyloskopu.

Tomek
Właśnie chodzi o te skoki +-1, zdarzają się dość często. Może upierdliwe nie są, ale fajnie by było je wyeliminowaćTomasz Gumny pisze:Czy masz problemy z ustawieniem żądanej częstotliwości? U mnie zdarzały się skoki +/-1, zwłaszcza przy wolnym kręceniu, ale nie było to specjalnie upierdliwe.

Jest ok. 13,5V, więc zostawiam jak jestTomasz Gumny pisze:Może zostać. Upewnij się tylko, czy po wyprostowaniu nie jest przekroczone dopuszczalne napięcie CE1 i CE2 (są chyba na 16V?).

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Możesz spróbować zwiększać C2, ale bez przesady, bo z kolei ograniczysz prędkość nastawiania przy szybszym kręceniu.
Tomek
No cóż, siadam do składania. Stres jest bo to pierwszy kontakt z smd
Trzymajcie kciuki...

Trzymajcie kciuki...
Po czterech latach użytkowania oscyloskopu, zainstalowałem oprogramowanie na PC, co znacząco ułatwia pomiary...
Tak wyglądają przebiegi z generatora w wersji 100kHz,
przebiegi podstawowe, dla 10Hz/1kHz/100kHz Uwy max Rwy 600R. przebieg modulowany, warunki identyczne:
Tak wyglądają przebiegi z generatora w wersji 100kHz,
przebiegi podstawowe, dla 10Hz/1kHz/100kHz Uwy max Rwy 600R. przebieg modulowany, warunki identyczne:
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Możesz napisać co to za program i opisać w jaki sposób Twoje przebiegi wyglądają (obróbka) jak powyżej?traxman pisze:Po czterech latach użytkowania oscyloskopu, zainstalowałem oprogramowanie na PC, co znacząco ułatwia pomiary...
Skończyłem. Smd okazały się nie takie straszne. Generator wystartował od razu, tyle że ledy (diody) wlutowałem odwrotnie i trzeba było przelutować.
Sinus i trójkąt wygląda w miarę dobrze, za to z resztą jest coś nie tak.
Nie mam koncepcji co może być przyczyną. Próbowałem na dwóch różnych sondach i jest tak samo. Chyba że oscyloskop.
Sinus i trójkąt wygląda w miarę dobrze, za to z resztą jest coś nie tak.
Nie mam koncepcji co może być przyczyną. Próbowałem na dwóch różnych sondach i jest tak samo. Chyba że oscyloskop.
Ten trójkąt też masz trochę "kopnięty". U mnie przebiegi były jak żyleta w porównaniu z twoimi. Może pomyliłeś jakiś kondensatorek smd.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Bardzo ładne lutowanie, chociaż do elementów SMD można dawać jeszcze mniej cyny.mak222 pisze:Smd okazały się nie takie straszne.
Jaka jest częstotliwość przebiegu na zdjęciach? Jak wyglądają przebiegi przy innych częstotliwościach? Gdy zamieszczasz zdjęcia, to opisuj albo pokazuj również nastawy oscyloskopu. Jaki to oscyloskop? Czy ma wyjście do kalibracji sondy, zwykle przebieg prostokątny 1..2kHz, 1..2Vpp? Jeśli nie, to złóż jakikolwiek multiwibrator astabilny - na 555 lub 2 tranzystorach, ostatecznie nawet "uprostokątowiony"

Tomek

Generator praktycznie odpalony (czekam jeszcze tylko na OPA), ale mam pewne wątpliwości. Wszystko w zasadzie chodzi, ale wyświetlacze pokazują jakieś śmieci. Zwory i luty sprawdzone, są na pewno OK.
Rozumiem, że w tym układzie zastosowane są wyświetlacze ze wspólną katodą ? - bo wychodzi na to, że chyba wcisnęli mi w sklepie nie takie jak trzeba i stąd problem (raczej wspólna anoda, z tego co sprawdziłem z oznaczenia).
Rozumiem, że w tym układzie zastosowane są wyświetlacze ze wspólną katodą ? - bo wychodzi na to, że chyba wcisnęli mi w sklepie nie takie jak trzeba i stąd problem (raczej wspólna anoda, z tego co sprawdziłem z oznaczenia).
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie chciałbyś tego dokładniej opisać ? (opisać podłączenie, oprogramowanie i zapis danych) Na pewno umiliłoby to pracę wielu z nastraxman pisze:dolphin123:to program do obsługi zdalnej oscyloskopu, do tej pory używałem do zapisywania przebiegów pamięci zewnętrznej USB, ale teraz zamiast przenosić dane z oscyloskopu do PC, można sterować oscyloskopem z PC i robić zrzuty ekranu bezpośrednio do plików graficznych.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tak. Wprawdzie WK są trochę mniej popularne niż WA, ale do portu procesora w stanie niskim może wpłynąć znacznie większy prąd niż wypłynąć w stanie wysokim. Dzięki temu zaoszczędziliśmy trochę miejsca na płytce i kilka elementów.velsper pisze:Rozumiem, że w tym układzie zastosowane są wyświetlacze ze wspólną katodą ?
Tomek