Płytka do termotransferu: I rozmieszczenia elementów Top/Bottom layer: Komplet plików do zaprogramowania generatora zawiera:

Zakres: 10Hz..28kHz, kwarc: 16MHz, LED: Sinus/Trójkąt/Prostokąt/Piła: Zakres: 10Hz..100kHz, kwarc: 20MHz, LED: Sinus/Trójkąt/Prostokąt/Piła: Zakres: 10Hz..100kHz, kwarc: 20MHz, LED: Piła/Prostokąt/Trójkąt/Sinus (wersja z przestawionymi LED-am): Jeśli ktoś nie korzysta z PonyProga i przygotowanego skryptu, to powinien ustawić fuse-bity następująco:
Dla większości programatorów (np. AVRStudio) należy ustawić wartość fuse-bitów zgodną z ICCAVR. W przypadku wątpliwości należy odczytać fuse-bity i wybrać tą wartość, która nie zmieni bitu SPIEN.
DDS (U2, przy DAC0808)
Kod: Zaznacz cały
;********************************************************************
;* DW EE SPI WD BOD BOD BOD RST CK CK SU SU CK CK CK CK
;* EN SAVE EN TON LEV2 LEV1 LEV0 DISBL DIV8 OUT T1 T0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0
;* 1 1 0 1 1 1 1 1 0 1 1 0 0 0 1 0 DEFAULT 0xffdf62
;* 1 1 0 1 1 0 1 1 1 0 0 1 1 1 1 1 ICCAVR 0xffdb9f
;* 0 0 1 0 0 1 0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 PONYPROG 0x002460
;********************************************************************
Kod: Zaznacz cały
/***************************************************************/
/* DW EE SPI WDT BOD BOD BODT RST CK CK CK CK CK CK */
/* EN SAVE EN ON LEVEL2 LEVEL1 LEVEL0 DISBL DIV8 OUT SUT1 SUT0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0 */
/* 1 1 0 1 1 1 1 1 0 1 1 0 0 0 1 0 DEFAULT */
/* 1 1 0 1 1 0 0 1 1 1 1 0 0 0 0 0 ICCAVR */
/* 0 0 1 0 0 1 1 0 0 0 0 1 1 1 1 1 PONYPROG */
/* DEFAULT = 0xFFDF62 */
/* ICCAVR = 0xFFD9E0 */
/* PONYPROG = 0x00261F */
/***************************************************************/
----- Oryginalna wiadomość -----
Czolem,
Jako, iz z prezentu od mojego kolegi nic nie wyszlo---mialem dostac generator jako uzupelnienie oscyloskopu, ktory juz mam---postanowilem stworzyc takowy samemu. W obiegu dostepne sa kosci ktore produkuja (calkiem przyjemne) przebiegi sinus, pila i prostokat (u mnie jest dostepne cos takiego) w rozsadnych jeszcze cenach.
Jako, iz moja wiedza nt. konstruowania urzadzen elektronicznych jest jeszcze (moze kiedys sie to zmieni

Plan jest (byl??) taki:
1/ generator -- typowa aplikacja z karty katalogowej. Jak wyzej -- u mnie dostepna jest taka kosc, natomiast Tomek proponowal uzycie MAX038 (ktorego sie jeszcze u mnie nie doszukalem, ale jak trzeba bedzie, to skads wytrzasne

2/ miernik czestotliwosci. Myslalem, by wyswietlal czestotliwosc, ktora jest w danym momencie generowana, na 7. segmentowych wyswietlaczach LED. Znalazlem w sieci cos takiego z tym, ze po wstepnych konsultacjach wydaje sie, ze takie cos jednak sie nie bardzo przyda. Tomek proponowal jakis mikrokontroler (ATTINY2313 lub ATMEGA8) plus wyswietlacz LCD.
Calosc zamknieta w jakies malej obudowie ze zlaczem BNC. Jesli wykorzystamy mikrokontroler to mysle, ze bedzie mozna zaprogramowac typowe czestotliwosci (poprawcie mnie tutaj): 20Hz, 50Hz, 100Hz, 500Hz, 1kHz, 5kHz, 10kHz (to juz daleko poza mozliwosciami gitarowcow), 20kHz, 25kHz? Proponowalbym tez pozostawienie mozliwosci plynnej regulacji czestotliwosci.
Wielkiego trafa do tego potrzeba nie bedzie; mysle, ze z 12-18V@200mA, ale to wyjdzie pewnie w praniu. Nie podejmuje sie kalkulacji kosztow, bo nie znam cen w PL -- dla mnie to pewnie zamknie sie kwota nie wiecej niz 100AUD, wiec mysle, ze w PL powinno to byc max. 120-150PLN (AU jest potwornie droga

Teraz pytanie -- ile ew. osob bylaby zainteresowana zabawa w konstrukcje czegos takiego? Jesli nie bedzie nikogo to po prostu sam bede kombinowal. Jesli znajdzie sie wiecej osob to mysle, ze mozemy stworzyc jakis Generator DIY

Pozdrawiam,
Tomek
Dodano ankietę dotyczącą wyświetlacza. TG
Usunięto ankietę: 60:40 na korzyść LED (51 głosów). TG
Dodano ankietę dotyczącą płytki drukowanej. TG
Usunięto ankietę: 23:46:31 na korzyść płytki powierconej z soldermaską. (26 głosów) TG
Dodano ankietę dotyczącą transformatora. TG
Usunięto ankietę: 60:40 dla zestawów bez transformatora (20 głosów) TG