Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: TooL46_2 »

Schemat V.2 Enkoder ECWJ + 4 przyciski:
DDS_FG_SCH.pdf
(61.41 KiB) Pobrany 2051 razy
Zestawienie elementów:
DDS_FG_BOM.pdf
(2.98 KiB) Pobrany 1264 razy
,
DDS_Fgenerator.xls
(18 KiB) Pobrany 786 razy
Płytka drukowana (traxmaker) do produkcji:

[Rozszerzenie pcb zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Jeżeli płytka będzie zlecana obowiązkowo musi posiadać sygnaturę autorską DDS_FGenerator.PCB TG/AT 09.03.10. zawarty na pcb. Niech autorzy też coś z tego mają.
Płytka do termotransferu:
DDS_FG_PCB_BL_Termotransfer.pdf
(30.17 KiB) Pobrany 872 razy
I rozmieszczenia elementów Top/Bottom layer:
DDS_FG_PCB_TL.pdf
(13.91 KiB) Pobrany 737 razy
Schowek01.png
DDS_FG_PCB_BL.pdf
(15.93 KiB) Pobrany 748 razy
Komplet plików do zaprogramowania generatora zawiera:
:arrow: <INSTRUKCJA.TXT> instrukcję programowania programem PonyProg z kablem STK200;
:arrow: <GEN.E2S> skrypt dla programu PonyProg;
:arrow: <STER.HEX>, <STER.EEP> pliki do zaprogramowania procesora U1;
:arrow: <DDS.HEX> plik do zaprogramowania procesora U2.

Zakres: 10Hz..28kHz, kwarc: 16MHz, LED: Sinus/Trójkąt/Prostokąt/Piła:
28kHz.zip
(5.72 KiB) Pobrany 576 razy
Zakres: 10Hz..100kHz, kwarc: 20MHz, LED: Sinus/Trójkąt/Prostokąt/Piła:
100kHz.zip
(5.74 KiB) Pobrany 553 razy
Zakres: 10Hz..100kHz, kwarc: 20MHz, LED: Piła/Prostokąt/Trójkąt/Sinus (wersja z przestawionymi LED-am):
LED100kHz.zip
(5.74 KiB) Pobrany 517 razy
Jeśli ktoś nie korzysta z PonyProga i przygotowanego skryptu, to powinien ustawić fuse-bity następująco:
Dla większości programatorów (np. AVRStudio) należy ustawić wartość fuse-bitów zgodną z ICCAVR. W przypadku wątpliwości należy odczytać fuse-bity i wybrać tą wartość, która nie zmieni bitu SPIEN.
DDS (U2, przy DAC0808)

Kod: Zaznacz cały

;********************************************************************
;* DW EE   SPI WD  BOD  BOD  BOD  RST   CK   CK  SU SU CK   CK   CK   CK
;* EN SAVE EN  TON LEV2 LEV1 LEV0 DISBL DIV8 OUT T1 T0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0
;* 1  1    0   1   1    1    1    1     0    1   1  0  0    0    1    0  DEFAULT  0xffdf62
;* 1  1    0   1   1    0    1    1     1    0   0  1  1    1    1    1  ICCAVR   0xffdb9f
;* 0  0    1   0   0    1    0    0     0    1   1  0  0    0    0    0  PONYPROG 0x002460
;********************************************************************
STER (U1)

Kod: Zaznacz cały

/***************************************************************/
/* DW EE   SPI WDT BOD    BOD    BODT   RST   CK   CK            CK   CK   CK   CK   */
/* EN SAVE EN  ON  LEVEL2 LEVEL1 LEVEL0 DISBL DIV8 OUT SUT1 SUT0 SEL3 SEL2 SEL1 SEL0 */
/*  1  1    0   1   1      1      1      1     0    1   1     0   0    0    1    0   DEFAULT  */
/*  1  1    0   1   1      0      0      1     1    1   1     0   0    0    0    0   ICCAVR   */
/*  0  0    1   0   0      1      1      0     0    0   0     1   1    1    1    1   PONYPROG */
/*  DEFAULT  = 0xFFDF62                                        */
/*  ICCAVR   = 0xFFD9E0                                        */
/*  PONYPROG = 0x00261F                                        */
/***************************************************************/
Film demonstrujący generator DDS: http://gumny.com.pl/inne/dds.wmv

----- Oryginalna wiadomość -----

Czolem,

Jako, iz z prezentu od mojego kolegi nic nie wyszlo---mialem dostac generator jako uzupelnienie oscyloskopu, ktory juz mam---postanowilem stworzyc takowy samemu. W obiegu dostepne sa kosci ktore produkuja (calkiem przyjemne) przebiegi sinus, pila i prostokat (u mnie jest dostepne cos takiego) w rozsadnych jeszcze cenach.

Jako, iz moja wiedza nt. konstruowania urzadzen elektronicznych jest jeszcze (moze kiedys sie to zmieni ;)) baaaaardzo ograniczona od paru dni susze Tomkowi Gumnemu glowe z prosba o pomoc :D Wlasnie zaproponowal, bym zalozyl ten watek. Pokrywa sie to z moimi przemysleniami, bo sa na triodzie watki, gdzie mozna odniesc wrazenie, ze brak takiego przyrzadu jednak doskwiera (chocby ten). Ale do rzeczy.

Plan jest (byl??) taki:
1/ generator -- typowa aplikacja z karty katalogowej. Jak wyzej -- u mnie dostepna jest taka kosc, natomiast Tomek proponowal uzycie MAX038 (ktorego sie jeszcze u mnie nie doszukalem, ale jak trzeba bedzie, to skads wytrzasne ;)).
2/ miernik czestotliwosci. Myslalem, by wyswietlal czestotliwosc, ktora jest w danym momencie generowana, na 7. segmentowych wyswietlaczach LED. Znalazlem w sieci cos takiego z tym, ze po wstepnych konsultacjach wydaje sie, ze takie cos jednak sie nie bardzo przyda. Tomek proponowal jakis mikrokontroler (ATTINY2313 lub ATMEGA8) plus wyswietlacz LCD.

Calosc zamknieta w jakies malej obudowie ze zlaczem BNC. Jesli wykorzystamy mikrokontroler to mysle, ze bedzie mozna zaprogramowac typowe czestotliwosci (poprawcie mnie tutaj): 20Hz, 50Hz, 100Hz, 500Hz, 1kHz, 5kHz, 10kHz (to juz daleko poza mozliwosciami gitarowcow), 20kHz, 25kHz? Proponowalbym tez pozostawienie mozliwosci plynnej regulacji czestotliwosci.

Wielkiego trafa do tego potrzeba nie bedzie; mysle, ze z 12-18V@200mA, ale to wyjdzie pewnie w praniu. Nie podejmuje sie kalkulacji kosztow, bo nie znam cen w PL -- dla mnie to pewnie zamknie sie kwota nie wiecej niz 100AUD, wiec mysle, ze w PL powinno to byc max. 120-150PLN (AU jest potwornie droga :?) ale to juz bedzie musial ktos oszacowac na miejscu.

Teraz pytanie -- ile ew. osob bylaby zainteresowana zabawa w konstrukcje czegos takiego? Jesli nie bedzie nikogo to po prostu sam bede kombinowal. Jesli znajdzie sie wiecej osob to mysle, ze mozemy stworzyc jakis Generator DIY :) Dajcie znac, co o tym myslicie.

Pozdrawiam,
Tomek

Dodano ankietę dotyczącą wyświetlacza. TG
Usunięto ankietę: 60:40 na korzyść LED (51 głosów). TG
Dodano ankietę dotyczącą płytki drukowanej. TG
Usunięto ankietę: 23:46:31 na korzyść płytki powierconej z soldermaską. (26 głosów) TG
Dodano ankietę dotyczącą transformatora. TG
Usunięto ankietę: 60:40 dla zestawów bez transformatora (20 głosów) TG
Załączniki
L1000120.jpg
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Tomasz Gumny »

Właśnie sobie uświadomiłem, :D że poza kartą w PC nie mam generatora audio o przyzwoitych parametrach. Proponuję określić podstawowe wymagania:

Parametry generatora (założone / zmierzone):
:arrow: zakres częstotliwości: 10..30kHz / 10Hz..28kHz lub 100kHz
:arrow: napięcie wyjściowe 2.5Vpp (5Vpp przy zwartym R19)
:arrow: potencjometr do regulacji amplitudy
:arrow: przebieg wyjściowy przełączany: sinus / trójkąt / prostokąt / piła(narastająca)
:arrow: THD+N <0.5% / 0.7%(100Hz), 0.5%(1kHz), 0.3%(10kHz)
:arrow: ręczne ustawianie częstotliwości (256 częstotliwości w skali logarytmicznej)
:arrow: auto-przestrajanie:
- ustawiana dolna i górna częstotliwość auto-przestrajania
- znacznik częstotliwości
- wyjście przestrajającego napięcia piłokształtnego
:arrow: wyjście buforowane
:arrow: wyświetlanie ustawionej częstotliwości w postaci: xx.x, xxx [Hz], x.xx., xx.x. [kHz]
:arrow: 3 wyświetlacze 7-segmentowe LED
:arrow: zasilanie z zewnętrznego transformatora (2 x 9..12VAC)

Do mierzenia częstotliwości zaprzągłbym oczywiście procesorek, bo obecnie robienie na piechotę 5..6 dekad licznik/zatrzask/dekoder to przesada.
Generator też widziałbym cyfrowy, ale DDS raczej odpada ze względu na zniekształcenia. Zatem może chociaż do przestrajania, np. potencjometrów elektronicznych?
Tomek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomasz Gumny pisze: zakres częstotliwości: 10Hz..100kHz, przestrajanie ręczna
Nie mam problemu :) i tak wykorzystam do 10kHz, no, do 25kHz jak sie pokusze o jakies audio kiedys 8-)
Tomasz Gumny pisze: przebieg wyjściowy: sinus
Z tego MAX038 mozna tez chyba wygenerowac calkiem porzadny prostokat; kiepsko wygladal chyba dopiero przy 20MHz. To chyba najwieksza bolaczka generatorow software'owych (przynajmniej jak ja probowalem). Przydalby sie chyba do uruchamiania wzmacniaczy audio, tak mi sie wydaje.

Z reszta sie zgadzam. Dodalbym moze jeszcze jednak mozliwosc zasilenia z zewnetrznego zasilacza 9-12V -- w koncu to tylko jedno gniazdko wiecej.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

(Być może to oczywiste, ale) Jeżeli przyrząd ma być na pasmo około-akustyczne, to pomiar częstotliwości proponuję zrobić metodą pomiaru okresu - będzie szybciej, a dość dokładnie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jak dobrze, że udało mi się uruchomić zepsutego POF-1 bo na zrobienie samemu to bym się nie pisał...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przeciez cos takiego wydaje sie byc prostsze do poskladania niz miernik lamp...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Być może, ale ja bym się jednak nie pokusił... za zdaje się 150PLN mam sprawny (być może nie jest luksusowy ale co tam) bez tracenia czasu na zabawę. Gdybym miernik lamp mógł mieć za 150PLN też bym swojego nie robił.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Cene, tak jak napisalem, wzialem na razie z sufitu. Mysle, ze da sie to zrobic taniej. Zreszta, zobaczymy. A przy okazji tej zabawy moze sie czegos naucze 8-) Dwa, ze jak mam kupic taki kit, albo jakiegos chinczyka za 100AUD to jednak wole to zrobic samemu :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

TooL46_2 pisze:Przeciez cos takiego wydaje sie byc prostsze do poskladania niz miernik lamp...
Do zbudowania częstościomierza wystarczy dosłownie ATtiny2313+kwarc+LCD+7805. Chyba, że zdecydujemy się na 5 cyfr LED, wtedy dojdą jakieś tranzystory.
Problemem jest zbudowanie przestrajanego generatora o stałej amplitudzie i małych zniekształceniach. Małe zniekształcenia chyba najłatwiej osiągnąć z mostkiem Wiena, ale do przestrajania trzeba zmieniać współbieżnie 2 rezystory.
Chyba niezłe efekty można też osiągnąć podając prostokąt (który łatwo wyciągnąć z procesora :D ) na przestrajany filtr.
Ostatecznie można zastosować coś gotowego MAX038, XR2206, ICL8038.
Tomek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomasz Gumny pisze:... zmieniać współbieżnie 2 rezystory
Wiec moze jednak te potencjometry elektroniczne o ktorych wspominales wczesniej? Taki uklad bedzie lepszy niz na ktorejkolwiek kosci, o ktorej wspominasz?

OK, ja na dzis sie odmeldowuje 8-) Do jutra!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Cześć!

Tomku, zwróć uwagę na to, że łatwo dostępne cyfrowe potencjometry mają przeważnie 128 lub 256 kroków, przy paśmie 10Hz - 100kHz da nam to bardzo duży krok, no i ich współbieżność też zostawia wiele do życzenia.

Jeśli sterowanie z uC to widział bym to raczej tak:
uC-> DAC 12bit -> XR2206 i do tego całe pasmo podzielone na 3-4 zakresy.

XR2206 wydaje mi się najlepszym wyborem biorąc pod uwagę cenę i dostępność do jakości.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Matizz pisze:XR2206 wydaje mi się najlepszym wyborem biorąc pod uwagę cenę i dostępność do jakości.
Wydawało mi się, że trudno go dostać, ale widzę, że jest nawet w TME (12.90,-/szt). Nie wiem tylko czy wszyscy zaakceptują zniekształcenia na poziomie 0.5%?
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

TDA1543 + AVRMega + karta SD z wzorcami (*.wav) - może być nowocześniej.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Możliwość przestrajania- VCO. Bardzo by się przydało :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

KaKa pisze:Możliwość przestrajania- VCO. Bardzo by się przydało :)
A może odwrotnie - wystawiać napięcie przy auto-przestrajaniu?
Tomek
ODPOWIEDZ