Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: traxman »

Miernik musi być stacjonarny i samodzielny - niech zewnętrzne oprogramowanie tylko zmieni sprzęt w kartę wejść/wyjść i przejmie funkcję wizualizacji i archiwizacji danych z pomiarów.
Tutaj można zobaczyć niemieckie pomysły na przyrząd i oprogramowanie:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... ETEST1.htm
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:Można by było soft faktycznie inaczej [...] Cała logika już na PC
Była taka propozycja na początku wątku o mierniku, ale tak jak przy charakteryzatorze nie było nikogo, kto potrafi/może/ma chęci na stworzenie aplikacji na PC a ja nie potrafię. Z tego powodu np. katalog lamp trafił do pamięci mikrokontrolera.
Zmian w oprogramowaniu na razie nie planuję, ale schemat sprzętu jest dostępny, więc można tworzyć alternatywne oprogramowanie współpracujące z PC. Sprzęt umożliwia komunikację w obu kierunkach, co zresztą obecne oprogramowanie w niewielkim stopniu wykorzystuje - można zażądać wysłania wyników pomiaru.
Tomek
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Jeżeli miało by działać wg podanego wcześniej algorytmu, że pomiary są zapisywane do pliku tekstowego a ich wizualizacja odbywa się gdzie indziej - to mogę to zrobić. Tak samo bym zrobił z warunkami pomiaru - też plik testowy wczytywany do programu.
Pozwoli to na:
-przeprowadzenie pomiaru dowolnej lamy, bo plik wejściowy każdy zrobi ( będzie to plik podzielony na sekcje z komentarzami, tak jak w Linux-ie konfiguracyjne).
-dowolną obróbkę pomiarów, nawet można by się pokusić na prosty program parujący lampy wg zadanych kryteriów.

Bardzo często robię różne rzeczy na linuksie i podoba mi się możliwości linii poleceń, tam bym to zrealizował bez kłopotu w skrypcie, a dla lubiących myszkę to z sterowaniem z strony WWW.

A co do softu to bym zostawił ta funkcjonalność co ma jako samodzielny miernik, tylko dołożył komunikacje po RS.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

traxman pisze:Tutaj można zobaczyć niemieckie pomysły na przyrząd i oprogramowanie:
Niezwykle bezpiecznie i ergonomicznie zmontowana maszyneria :D Ktos poza autorem (Helmut bodajze imie jego ;)) probowal skonstruowac to ustrojstwo?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
traxman

GeTe pisze: to mogę to zrobić.
Z racji terminalowej komunikacji prościej było by chyba jednak napisać swój terminal, który ładnie wyświetli wyniki i pozwoli zapisać je do pliku lub wydrukować oraz jakoś zapanować nad archiwum (w celi np. dobierania par/kwadr).
W przypadku obsługi COM, konieczne jest użycie standardowych bibliotek IO, bo większość mierników chyba jednak przejdzie na konwerter USB - FS232RL.
Niestety, moi Koledzy potrafiący programować na PC, siedzą w UK i nie maja potrzeby przeznaczania czasu na niedochodowe przedsięwzięcia :evil: .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Sterowanie na zasadzie komenda-odpowiedź ładnie wygląda, ale np. w charakterografie, gdzie wpisywane były takie same liczby (kilka napięć, liczb całkowitych i liter), samo zinterpretowanie zajęło połowę pamięci ATmega8. Teraz miałaby dojść interpretacja kilkuliterowych komend.
Ostatni raz gdy to sprawdzałem, procesor spędzał w obsłudze przerwań ponad 80% czasu a robi tam rzeczy, których nie można opóźniać, np. generuje Ug1. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, ale obsługa przerwań raczej tylko rosła. Zatem nie ma mowy o jakichś większych transferach, mogą być tylko pojedyncze znaki.
Z tego co pamiętam, charakterografowi zdjęcie w miarę gęstej charakterystyki zabierało kilka..kilkanaście minut a tam przetworniki A/D a zwłaszcza D/A były szybkie. W mierniku po każdej zmianie wartości trzeba trochę odczekać, więc i pomiar będzie trwał znacznie dłużej. Zatem należałoby zacząć od sprawdzenia czy miernik w ogóle poradzi z odprowadzeniem mocy podczas zdejmowania charakterystyki. Radiator nie jest raczej przewymiarowany, wentylator obniża temperaturę wewnątrz obudowy, ale przy większych lampach w trybie zasilacza, miernik wyłącza się od przegrzania dość chętnie. Może jednak - jak zaproponował traxman - warto odkurzyć projekt charakterografu?
Tomek
traxman

Tomasz Gumny pisze: Może jednak - jak zaproponował traxman - warto odkurzyć projekt charakterografu?
I używać sprzętu zgodnie z przeznaczeniem.....
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze:
GeTe pisze: ...siedzą w UK i nie maja potrzeby przeznaczania czasu na niedochodowe przedsięwzięcia :evil: .
A ja siedzę sobie w Polsce, ale czasu mam tyle, że nawet nie skończyłem (!) jeszcze składać miernika... I chcieć by się chciało, ale trwało by to nie wiadomo ile...
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

TooL46_2 pisze: Ktos poza autorem (Helmut bodajze imie jego ;)) probowal skonstruowac to ustrojstwo?
Owszem:
http://home.vrweb.de/~bayern-sound/RoeNachbauten
Płyta z oprogramowaniem, dokumentacją i zaprogramowaną kością kosztuje 80 Euro.
Strona projektu:
http://home.vrweb.de/~bayern-sound/roetest.htm
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

nixie2 :arrow: dzieki :) przygladnalem sie temu w celach instruktazowych -- czekam na druga wersje miernika ktora (mam nadzieje) dotrze do mnie wraz z generatorem DIY. Jednakze, uwazam, iz projekt Tomka i Adama jest na moje niewprawne oko mniej skomplikowany, co jest duza zaleta: mniej miejsca zajmuje i mniej rzeczy do spartolenia (z tego jestem znany :D).

MStaniszczak :arrow: chetnie bym sie przylaczyl, gdybym tylko wiedzial jak programowac procki... :?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Panowie, a propos programowania, to nie ma problemu chętnie coś napiszę, potrafię pisać aplikacje pomiarowe w LabView.

O tym, że poszukiwaliście kogoś do napisania aplikacji przeczytałem dopiero teraz z prostej przyczyny. Ten wątek zacząłem czytać dopiero, kiedy Kacper przyniósł do mnie swój miernik, który niestety wciąż stoi i czeka na swoją kolei.

Jeśli chcecie, chętnie się do przedsięwzięcia przyłączę. Potrzebuję jedynie z grubsza określonych wymagań co do aplikacji oraz informacji po jakiej szynie gadamy.

Aplikacje LV można wykonywać jako programy z normalną instalką, więc z dystrybucją tez nie będzie problemu.
traxman

Kolejny adapter, tym razem ECC808, pomiar jak 6N2P (Pomiar jako ECC83 skończy się uszkodzeniem lampy!!!).
Schemat:
ECC808_A.jpg
I gotowy adapter:
ECC808.jpg
ECC808.jpg (38.36 KiB) Przejrzano 921 razy
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

No ten przykład z komendami kilkuliterowymi był byśmy my ludzie zrozumieli ;). Można cała komendę wysłać w dwóch bajtach.
Co do prędkości pomiaru - to chyba nie musimy zdejmować charakterystyki składającej się z setek krzywych. Właśnie i pojawia się pytanie ile punktów zdjąć ??
No właśnie obawiałem się o ilość czasu wolnego procesora. Ale można by zrobić w trybie współpracy z PC nie były obsługiwane LCD i enkoder.
Co do miejsca w procesorze to było już że wystarczy dać ATmega32 ( ekstremalnie ATmega644).
A chodzi mi o to że koszt wymiany procesora jest dużo mniejszy niż budowa nowego urządzenia prawie identycznego jak to.

Podsumowując problemy:
- za mało pamięci - rozwiązanie wymiana procesora (koszt od 20 do 30 zł)
- prędkość pomiaru - tu trzeba by określić ile właściwie potrzebujemy punktów następnie policzyć czas pomiaru i zdecydować czy jest akceptowalny, wiadomo kazby by chciał by zajmowało to parę sekund, ale czy robimy to przemysłowo ??
- brak "mocy obliczeniowej" procesora- największy problem jak dotychczas ( 644 ma 20MHz więc troszkę szybciej )
- brak programu do komputera - tu potrzeba tylko chęci
- za mały radiator - można dać większy pod całym spodem obudowy lub inne rozwiązanie - dla ekstremistów heat-pipe ;)
- coś jeszcze o czym zapomniałem ??
traxman

To nie jest dać większy radiator to jest zmienić obciążenie cieplne z 5% do 100%, co po pomiarze charakterystyki jeżeli po dziesiątym punkcie miernik wyłączy zasilacze. Do tej pory podczas pomiaru lampy pracuje ciągle tylko zasilacz impulsowy żarzenia (i to jest i tak ten co generuje najmniej ciepła), zasilacze liniowe pracują tylko 30s, podobnie ma się sprawa transformatora, on nie jest policzony na 100% obciążenie zasilaczy. W przypadku charakterografu konieczna jest ciągła praca zasilaczy od 0V (po co komu charakterystyka od Ua=100V?) a tego nie wytrzymają tranzystory mocy (dla samego Ua 330V*0.2A=66W na początku charakterystyki!!!). Dlatego byłem przeciwnikiem (chyba jedynym) stosowania miernika jako zasilacza laboratoryjnego. Wystarczy przypomnieć, że radiatory w charakterografie ważą ok 2kg a transformatory mają w sumie 500VA, a tranzystory wykonawcze po 200W strat - właśnie z ww. przyczyn. Eksperymenty idące w tym kierunku zapewne zakończa się zmarnowaniem czasu lub usmażeniem miernika.
Dlatego nie wydaje mi się sensowne wdrażanie tej funkcji. Proponuje skupić się na oprogramowaniu PC o funkcjonalności opisanej wcześniej.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

no fakt masz racje, rozwiązanie tego problemu jest większym wyzwaniem. Bo jedynym sensownym rozwiązaniem jak na teraz to wymiana trafa na takie z odczepem w połowie i przekaźnik sterowany z wolnej linia CPU tak aby napięcie na wejściu transformatora było przełączane 160/330V. Tranzystor zawsze można wymienić na większy, ale trafo to już spory wydatek.
ODPOWIEDZ