Gimanastyka umysłu.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

OTLamp

Re: Gimanastyka umysłu.

Post autor: OTLamp »

KaKa pisze:Ale ja bym chciał zobaczyć dowód matematyczny, że tak jest dla wszystkich abcd należących do liczb naturalnych :) .
Ale tak nie jest dla wszystkich, tylko dla tych, które podał ufoglonojad. Coś pomotałeś. Weź np. 2, 3, 4, 5, 6
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

tyle, ze x nie jest kolejna liczba do d, czyli x != d+1. Stanalem na rownaniu: x = sqrt(a^4+6a^3+11a^2+6a+1) --> dla takiego rownania, przy a = 2 (czyli b = 3, c = 4 i d = 5) otrzymujemy wartosc x = 11, czyli liczbe naturalna, jakby nie patrzec :D

Teraz tylko trzeba udowodnic, ze dla jakiejkolwiek a>0, dla powyzszego rownania, x zawsze bedzie liczba naturalna :D Sprobuje z domu ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
OTLamp

TooL46_2 pisze:tyle, ze x nie jest kolejna liczba do d, czyli x != d+1. Stanalem na rownaniu: x = sqrt(a^4+6a^3+11a^2+6a+1) --> dla takiego rownania, przy a = 2 (czyli b = 3, c = 4 i d = 5) otrzymujemy wartosc x = 11, czyli liczbe naturalna, jakby nie patrzec :D
Właśnie obudziłem się z rozwiązaniem :) a^4+6a^3+11a^2+6a+1 jest wielomianem 4 stopnia, wiec jego pierwiastek kwadratowy będzie funkcją kwadratową, którą w postaci ogólnej można zapisać następująco: pa^2+qa+r, i która będzie oczywiście równa x. Na tej podstawie można napisać:
a^4+6a^3+11a^2+6a+1 = (pa^2+qa+r)^2

Po rozwinięciu prawej strony otrzymuje się:
p^2a^4+2pqa^3+(2pr+q^2)a^2+2qra+r^2

Następnie porównując współczynniki wielomianów po prawej i lewej stronie otrzymuje się układ 5 równań z 3 niewiadomymi, dający 2 trójki możliwych rozwiązań, ale po uwzględnieniu, że x=pa^2+qa+r jest również liczbą naturalną, czyli nieujemną, pozostaje jedna trójka:
p=1, q=3, r=1

Zatem:

a^4+6a^3+11a^2+6a+1=(a^2+3a+1)^2

A wiec wracając do zapisu iloczynu 4 kolejnych liczb naturalnych:

a(a+1)(a+2)(a+3)=(a^2+3a+1)^2
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

:arrow: Waldemar D.
Dwuletnie bliźniaki i dziewięcioletni Janek?
OTLamp

TooL46_2 pisze: Teraz tylko trzeba udowodnic, ze dla jakiejkolwiek a>0, dla powyzszego rownania, x zawsze bedzie liczba naturalna :D Sprobuje z domu ;)
Nie będzie zawsze naturalną, gdyż dla jakiegokolwiek a>0 istnieją też liczby nienaturalne spełniające to równanie - liczby całkowite, ujemne. Np. dla a=2 otrzymujesz x^2=121, zatem masz parę x=11 lub x=-11. Dlatego to, że x jest liczbą naturalną jest od razu założeniem tego zadania, pozwalającym odrzucić to jedno rozwiązanie. W tym zadaniu więc należało udowodnić, że iloczyn kolejnych dowolnych czterech liczb naturalnych ma zawsze pierwiastek 2 stopnia, który jest liczbą całkowitą.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

:arrow: Teslacoil: Tak! Pytanie o dodatkową informację podpowiada, że matematyk uzyskał więcej niż jedną kombinację trzech liczb o sumie 13 i takim samym iloczynie. Informacja o starszym Janku pozwoliła mu odrzucić kombinację z dwoma starszymi bliźniakami (1+6+6), która też daje iloczyn 36...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

OTLamp pisze:Nie będzie zawsze naturalną
Racja! To 'zawsze' w mojej wypowiedzi nie bylo konieczne ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Waldemar D.
Właśnie nakierowało mnie to: gość policzył okna i jeszcze było mało danych? Rozpisałem więc wszystkie możliwe kombinacje i wyszło.
Fajna zagadka. Pochwalę się, że żaden z dużo tęższych umysłów ode mnie nie poradził sobie, a zaprzęgali przeróżne wzory, ciągi i inne permutacje...A ja już 12 lat w szkole nie byłem i królową nauk znam od niezbędnej do życia strony już tylko...i dałem radę 8) :P .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ktos sie podejmie zadania z kulkami czy to za proste? :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

No właśnie ja w wolnym czasie kombinuję, ale na razie bez skutku.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ok :) To dzialaj i powodzenia :) Moi znajomi sie na tym wylozyli :D ale w forumowiczow wierze!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

OTLamp :arrow: Pozwoliłem sobie zapisać to co wymyśliłeś. Jedna rzecz mi się nie podoba. No bo kto powiedział, że x jest miejscem zerowym tego wielomianu?
Gratuluje, bo przynajmniej chciało Ci się zmierzyć z problemem :) . Swoja drogą ciekawy pomysł miałeś.

Pozwalam sobie załączyć ideę mojego rozwiązania. Podobno istnieje jeszcze ładniejszy sposób żeby to udowodnić :roll:
Załączniki
Sposób OTLampa
Sposób OTLampa
Mój
Mój
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
OTLamp

KaKa pisze:OTLamp :arrow: Pozwoliłem sobie zapisać to co wymyśliłeś. Jedna rzecz mi się nie podoba. No bo kto powiedział, że x jest miejscem zerowym tego wielomianu?
Nikt, ja przecież też nigdzie tego nie napisałem*. x jest pierwiastkiem kwadratowym z tego wielomianu i został on wyliczony - jest wielomianem drugiego stopnia (funkcją kwadratową) pierwszej liczby naturalnej (a) z iloczynu, czyli jest również liczbą naturalną (bo podnoszenie do kwadratu liczb naturalnych, sumowanie liczb naturalnych i dodawanie do nich liczb całkowitych dodatnich zawsze daje w wyniku liczbę naturalną).

*Miejsca zerowe tego wielomianu są liczbami niewymiernymi. Pisząc "pierwiastek" miałem na myśli pierwiastek arytmetyczny, w szczególności kwadratowy (zerknij na post TooL46_2 nad moim i równanie, na którym stanął), w żadnym wypadku nie chodziło o miejsce zerowe (nie miałoby to sensu).
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Z kulkami to niezły zgryz... :roll:
Dzielę na trzy czwórki. Ważę pierwsze dwie, jak równowaga, to wiadomo – bubel jest w trzeciej. Zostawiam trzy na jednej szalce, dokładam trzy z trzeciej czwórki. Równowaga - czyli bubel to ta pozostała z trzeciej. Porównuję z jakąkolwiek i wiem czy cięższa czy lżejsza.
Jeśli za drugim razem wyjdzie nierównowaga to już wiem jaki bubel jest. Ważę dwie z podejrzanej trójki, jak równe, to zła ta nie zważona z trzeciej, jak nierówne to też – wiadomo po kierunku wychyłu z drugiego ważenia.
Jak pierwsze dwie czwórki wyjdą „krzywo”, to wiem, że trzecia jest o.k., zapamiętuję kierunek wychyłu. Na lewej szalce zostawiam jedną, dokładam trzy z drugiej czwórki. Na prawej trzy z trzeciej wraz z pozostałą z drugiej. Równowaga – bubel jest w trzech odrzuconych z pierwszej czwórki. Dalej podobnie jak poprzednio, tylko posługuję się kierunkiem wychyłu z pierwszego ważenia. Jeśli za drugim razem też krzywo, to bublem jest albo ta jedna z pierwszej czwórki pozostawiona na lewej szalce, albo ta jedna z drugiej czwórki dokoptowana do trzech z trzeciej na prawej szalce. Porównuję tą podejrzaną z lewej szalki z „pewniakiem” (np. któraś z trzeciej czwórki). Jak krzywo – wiadomo. Jak równo, to bublem jest ta „dokoptowana”.
Dobre dwa tygodnie ślęczałem w wolnych chwilach :evil: .

Następny jeszcze lepszy zgryz, to zrozumieć to co napisałem...spróbuje ktoś? :mrgreen:
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kulki sa niezle ;) Ale do zrobienia (czego jestem przykladem). Inaczej bym nie zadawal :mrgreen:

Moglbys jakos punktowo rozpisac? :) Wydaje mi sie, ze dobrze kombinujesz, ale ciezko rzeczywiscie zrozumiec... :) A tymczasem -- I'm off for kayaking :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pt, 19 marca 2010, 22:20 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ