Ale tak nie jest dla wszystkich, tylko dla tych, które podał ufoglonojad. Coś pomotałeś. Weź np. 2, 3, 4, 5, 6KaKa pisze:Ale ja bym chciał zobaczyć dowód matematyczny, że tak jest dla wszystkich abcd należących do liczb naturalnych.
Gimanastyka umysłu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Gimanastyka umysłu.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
tyle, ze x nie jest kolejna liczba do d, czyli x != d+1. Stanalem na rownaniu: x = sqrt(a^4+6a^3+11a^2+6a+1) --> dla takiego rownania, przy a = 2 (czyli b = 3, c = 4 i d = 5) otrzymujemy wartosc x = 11, czyli liczbe naturalna, jakby nie patrzec
Teraz tylko trzeba udowodnic, ze dla jakiejkolwiek a>0, dla powyzszego rownania, x zawsze bedzie liczba naturalna
Sprobuje z domu 

Teraz tylko trzeba udowodnic, ze dla jakiejkolwiek a>0, dla powyzszego rownania, x zawsze bedzie liczba naturalna

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Właśnie obudziłem się z rozwiązaniemTooL46_2 pisze:tyle, ze x nie jest kolejna liczba do d, czyli x != d+1. Stanalem na rownaniu: x = sqrt(a^4+6a^3+11a^2+6a+1) --> dla takiego rownania, przy a = 2 (czyli b = 3, c = 4 i d = 5) otrzymujemy wartosc x = 11, czyli liczbe naturalna, jakby nie patrzec![]()

a^4+6a^3+11a^2+6a+1 = (pa^2+qa+r)^2
Po rozwinięciu prawej strony otrzymuje się:
p^2a^4+2pqa^3+(2pr+q^2)a^2+2qra+r^2
Następnie porównując współczynniki wielomianów po prawej i lewej stronie otrzymuje się układ 5 równań z 3 niewiadomymi, dający 2 trójki możliwych rozwiązań, ale po uwzględnieniu, że x=pa^2+qa+r jest również liczbą naturalną, czyli nieujemną, pozostaje jedna trójka:
p=1, q=3, r=1
Zatem:
a^4+6a^3+11a^2+6a+1=(a^2+3a+1)^2
A wiec wracając do zapisu iloczynu 4 kolejnych liczb naturalnych:
a(a+1)(a+2)(a+3)=(a^2+3a+1)^2
- Teslacoil
- 625...1249 postów

Dwuletnie bliźniaki i dziewięcioletni Janek?
Nie będzie zawsze naturalną, gdyż dla jakiegokolwiek a>0 istnieją też liczby nienaturalne spełniające to równanie - liczby całkowite, ujemne. Np. dla a=2 otrzymujesz x^2=121, zatem masz parę x=11 lub x=-11. Dlatego to, że x jest liczbą naturalną jest od razu założeniem tego zadania, pozwalającym odrzucić to jedno rozwiązanie. W tym zadaniu więc należało udowodnić, że iloczyn kolejnych dowolnych czterech liczb naturalnych ma zawsze pierwiastek 2 stopnia, który jest liczbą całkowitą.TooL46_2 pisze: Teraz tylko trzeba udowodnic, ze dla jakiejkolwiek a>0, dla powyzszego rownania, x zawsze bedzie liczba naturalnaSprobuje z domu
- Waldemar D.
- 625...1249 postów

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Racja! To 'zawsze' w mojej wypowiedzi nie bylo konieczneOTLamp pisze:Nie będzie zawsze naturalną

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Teslacoil
- 625...1249 postów

Właśnie nakierowało mnie to: gość policzył okna i jeszcze było mało danych? Rozpisałem więc wszystkie możliwe kombinacje i wyszło.
Fajna zagadka. Pochwalę się, że żaden z dużo tęższych umysłów ode mnie nie poradził sobie, a zaprzęgali przeróżne wzory, ciągi i inne permutacje...A ja już 12 lat w szkole nie byłem i królową nauk znam od niezbędnej do życia strony już tylko...i dałem radę

Pozdrawiam.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ktos sie podejmie zadania z kulkami czy to za proste? 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
No właśnie ja w wolnym czasie kombinuję, ale na razie bez skutku.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ok
To dzialaj i powodzenia
Moi znajomi sie na tym wylozyli
ale w forumowiczow wierze!

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
OTLamp
Pozwoliłem sobie zapisać to co wymyśliłeś. Jedna rzecz mi się nie podoba. No bo kto powiedział, że x jest miejscem zerowym tego wielomianu?
Gratuluje, bo przynajmniej chciało Ci się zmierzyć z problemem
. Swoja drogą ciekawy pomysł miałeś.
Pozwalam sobie załączyć ideę mojego rozwiązania. Podobno istnieje jeszcze ładniejszy sposób żeby to udowodnić

Gratuluje, bo przynajmniej chciało Ci się zmierzyć z problemem

Pozwalam sobie załączyć ideę mojego rozwiązania. Podobno istnieje jeszcze ładniejszy sposób żeby to udowodnić

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Nikt, ja przecież też nigdzie tego nie napisałem*. x jest pierwiastkiem kwadratowym z tego wielomianu i został on wyliczony - jest wielomianem drugiego stopnia (funkcją kwadratową) pierwszej liczby naturalnej (a) z iloczynu, czyli jest również liczbą naturalną (bo podnoszenie do kwadratu liczb naturalnych, sumowanie liczb naturalnych i dodawanie do nich liczb całkowitych dodatnich zawsze daje w wyniku liczbę naturalną).KaKa pisze:OTLampPozwoliłem sobie zapisać to co wymyśliłeś. Jedna rzecz mi się nie podoba. No bo kto powiedział, że x jest miejscem zerowym tego wielomianu?
*Miejsca zerowe tego wielomianu są liczbami niewymiernymi. Pisząc "pierwiastek" miałem na myśli pierwiastek arytmetyczny, w szczególności kwadratowy (zerknij na post TooL46_2 nad moim i równanie, na którym stanął), w żadnym wypadku nie chodziło o miejsce zerowe (nie miałoby to sensu).
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Z kulkami to niezły zgryz...
Dzielę na trzy czwórki. Ważę pierwsze dwie, jak równowaga, to wiadomo – bubel jest w trzeciej. Zostawiam trzy na jednej szalce, dokładam trzy z trzeciej czwórki. Równowaga - czyli bubel to ta pozostała z trzeciej. Porównuję z jakąkolwiek i wiem czy cięższa czy lżejsza.
Jeśli za drugim razem wyjdzie nierównowaga to już wiem jaki bubel jest. Ważę dwie z podejrzanej trójki, jak równe, to zła ta nie zważona z trzeciej, jak nierówne to też – wiadomo po kierunku wychyłu z drugiego ważenia.
Jak pierwsze dwie czwórki wyjdą „krzywo”, to wiem, że trzecia jest o.k., zapamiętuję kierunek wychyłu. Na lewej szalce zostawiam jedną, dokładam trzy z drugiej czwórki. Na prawej trzy z trzeciej wraz z pozostałą z drugiej. Równowaga – bubel jest w trzech odrzuconych z pierwszej czwórki. Dalej podobnie jak poprzednio, tylko posługuję się kierunkiem wychyłu z pierwszego ważenia. Jeśli za drugim razem też krzywo, to bublem jest albo ta jedna z pierwszej czwórki pozostawiona na lewej szalce, albo ta jedna z drugiej czwórki dokoptowana do trzech z trzeciej na prawej szalce. Porównuję tą podejrzaną z lewej szalki z „pewniakiem” (np. któraś z trzeciej czwórki). Jak krzywo – wiadomo. Jak równo, to bublem jest ta „dokoptowana”.
Dobre dwa tygodnie ślęczałem w wolnych chwilach
.
Następny jeszcze lepszy zgryz, to zrozumieć to co napisałem...spróbuje ktoś?

Dzielę na trzy czwórki. Ważę pierwsze dwie, jak równowaga, to wiadomo – bubel jest w trzeciej. Zostawiam trzy na jednej szalce, dokładam trzy z trzeciej czwórki. Równowaga - czyli bubel to ta pozostała z trzeciej. Porównuję z jakąkolwiek i wiem czy cięższa czy lżejsza.
Jeśli za drugim razem wyjdzie nierównowaga to już wiem jaki bubel jest. Ważę dwie z podejrzanej trójki, jak równe, to zła ta nie zważona z trzeciej, jak nierówne to też – wiadomo po kierunku wychyłu z drugiego ważenia.
Jak pierwsze dwie czwórki wyjdą „krzywo”, to wiem, że trzecia jest o.k., zapamiętuję kierunek wychyłu. Na lewej szalce zostawiam jedną, dokładam trzy z drugiej czwórki. Na prawej trzy z trzeciej wraz z pozostałą z drugiej. Równowaga – bubel jest w trzech odrzuconych z pierwszej czwórki. Dalej podobnie jak poprzednio, tylko posługuję się kierunkiem wychyłu z pierwszego ważenia. Jeśli za drugim razem też krzywo, to bublem jest albo ta jedna z pierwszej czwórki pozostawiona na lewej szalce, albo ta jedna z drugiej czwórki dokoptowana do trzech z trzeciej na prawej szalce. Porównuję tą podejrzaną z lewej szalki z „pewniakiem” (np. któraś z trzeciej czwórki). Jak krzywo – wiadomo. Jak równo, to bublem jest ta „dokoptowana”.
Dobre dwa tygodnie ślęczałem w wolnych chwilach

Następny jeszcze lepszy zgryz, to zrozumieć to co napisałem...spróbuje ktoś?

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Kulki sa niezle
Ale do zrobienia (czego jestem przykladem). Inaczej bym nie zadawal 
Moglbys jakos punktowo rozpisac?
Wydaje mi sie, ze dobrze kombinujesz, ale ciezko rzeczywiscie zrozumiec...
A tymczasem -- I'm off for kayaking 

Moglbys jakos punktowo rozpisac?

Ostatnio zmieniony pt, 19 marca 2010, 22:20 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com