METALOWIEC pisze:co do TG2,5-1 to jakiś czas temu, ktoś na forum robił pomiary tego transformatora w aplikacji Push Pull i uzyskał moc maksymalną około 10W
Nie wierzę. A mógłbyś tak z ciekawości przewinąć tę stronę do samej góry? Znaczy poprzednią, trzeci post od góry.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Czy ktoś mi mógłby mi odpowiedzieć na pytanie czy użyte lampy przedwzmacniacza w tym projekcie Marvela
można z powodzeniem zastąpić lampami ECC83 czyli klasycznymi lampami spotykanymi we wzmacniaczach gitarowych.
Lampa 6N2P różni się podobno wyprowadzeniem żarzenia.
Szczerze mówiąc tylko o tym słyszałem a nie jestem dobrym znawcą tematyki parametrów lamp elektronowych.
Ogólnie chciałbym w przyszłości zastosować w tym projekcie wzmacniacza 18w
lampy EL84 współpracujące z lampami ECC83.
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie czy płytka pcb załączona przez Marvela w tym rożdziale,
wystarczy do zastosowania tych lamp, które powyżej wymieniłem. Czy też potrzeba wytrawiać inną płytkę
wg. innego schematu, specjalnie przygotowanego do tych lamp..
Poczytaj sobie biblie o zarzeniu 6N2P/ECC83 i przelaczniku. A najlepiej przyczytaj (kilka razy) cala strone... Pomaga w rozjasnieniu wiekszosci rzeczy
Wracajac do Twojego pytania -- z PCB bedziesz mial problem zmienic/zastosowac ECC83 w miejsce 6N2P -- Marvel zaprojektowal plytke pod ta druga. Mozesz oczywiscie poprowadzic zarzenie poza plytka, ale wtedy lepiej nie lutowac podstawek do PCB. Niestety, nie jestem przekonany, czy ma to wiekszy sens...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Mozna oczywiscie zrobic tak, jak radzi painlust. Choc dalej mi to jakos nie pasuje... 6N2P-EW sa dostepne bez wiekszych problemow wiec po co kombinowac
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
Dobrym nawykiem jest zrobienie kilku zwór, które definitywnie rozwiązują problem - zwykłymi komputerowymi jumperkami ustawisz ECC/6N. Polecam ten sposób wszystkim projektującym płytki.
templiers pisze:Potrzeba chyba jeszcze sieciowy z wtórnymi :
1. 250V ok.150mA lub
2. 6,3 V 2,5A
Dobrze ci ktoś podpowiedział, że potrzebujesz jednego transformatora z dwoma powyższymi uzwojeniami wtórnymi. Do tego będziesz miał jeszcze trzecie uzwojenie, pierwotne, na napięcie sieci 230V.
Po jedynką i dwójką to nie są dwa transformatory, tylko jeden z dwoma uzwojeniami wtórnymi.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Witam
Panie Marcinie zbudowałem Atomica 5 wat i chodzi elegancko ale chciałbym mieć coś mocniejszego zarazem i tak by przester był włączany z footswitcha .Chciałbym kiedyś zastosować ten układ tylko z" clean modem" a zarazem dobudować drugi kanał przesterowany .Czy może Pan posiada dobry przester ? taki z kilkoma potencjometrami .Można by wtedy dać szaskę większą i podłączyć to do tego układu tak by razem to współpracowało.
No i mam pytanie czy transformator sieciowy TS 50/49 czy nadałby się do tego układu jako głośnikowy i jak ma to się do żywotności lamp .
Zasilający do tego układu posiadam a głośnikowy może można by ten zastosować, wiem wiem taki zamiast jakiegoś oryginalnego ale czasami takie pojawiają się na allegro po 12zł .
Marvel masz może próbki dżwiękowe z clean modem .Dużo tych próbek jest po zamieszczanych ale może żle szukam.
Pozdrawiam.
Arek.