krisstoferes pisze:Ile ja się nachodziłem żeby znaleźć taką żarówkę...
Chciałem zrobić dwa skanery działające równocześnie z kolorowymi, ruchomymi kształtami z tą właśnie żarówką bo nie potrzebuje soczewki, i nic.
Szukałem wszędzie
Zrobiłem nawet zasilacz do niej z połączonych dwóch zasilaczy komputerowych.
Gdybyś gdzieś ją znalazł daj znać.
Pozdro.
Andrzej Molicki pisze:No to ja wam pokażę taką od trochę wypasionej latarki 3KVA 110V 27A
Reflektorowa? ZTCP to swego czasu kupowałem podobne (2kW/220V) w warszawskiej centrali "Foto-Kino-Film" - używane były do reflektorów radzieckiej produkcji, tyle że był jeden problem - mimo że te reflektory miały "rating" 2,5kW przez pierwsze kilka godzin nieludzko śmierdziały wypalającą się farbą...
Andrzej Molicki pisze:No i jeszcze jedna kieszonkowa 4200 VA
A ta do jakich zastosowań? Ma trochę dziwny woltaż...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
jdubowski pisze:
A ta do jakich zastosowań? Ma trochę dziwny woltaż...
Może okrętowa?
Kinowa od projektora z lat 40stych przed nią była łukowa też na 70V tylko prąd koło 250A na starcie i 90-130 przy pracy /zależnie od jakości elektrod i ich odległości . Niestety projektor się nie zachował W Radomsku do wojny było tak dziwnie że część miasta miała prąd przemienny 200V a w starej części było 100-110V prądu stałego z elektrowni metalurgii lub zakładów meblarskich Thonet-Mundus .
Wygrzebałem w domowej rupieciarni taką jak na zdjęciu. Prawdopodobnie jest to żarówka projektorowa (dziadek pracował w kinematografii). 750W / 110V. Dokładne oznaczenie brzmi: "110V 750W TUNGSRAM T3: 926I DIMP. "
Załączniki
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Mam kilka żarówek 1000W/230V, w oryginalnych opakowaniach ale to nieciekawe halogenowe "rurki" z ceramicznymi bagnetami (POLAM). Mam też do nich oprawę oświetleniową z uchwytem (czasem jej używam jak robię zdjęcia makro). Należy pamiętać, że żarówki nie można dotknac tłustym palcem, bo po włączeniu zrobi się czarna plama. Na aluminiowej oprawie (taki reflektor z dekielkiem) znajduje się ostrzeżenie "Świecenie przerywane max 5 min, przerwa min. 5 minut".
Zasyłam zdjęcie. Warto zwrócić uwagę na trwałość - "aż" 15 godzin Strumień świetlny (i cieplny ) jest bardzo duży, co uniemożliwia stosowanie żarówki z blendą czy parasolem. Światło trzeba po prostu odbić od sufitu.
Załączniki
Powinienem w innym dziale ale to w temacie: mam żaróweczkę ale taką normalnobańkową choć z pięknym pipikiem pompowym na czubku, takie jak Alkowi wychodzą na wierzchu lampek, żarówka nowa i ma 1000W ale mam problem , bo nie mam oprawki do niej, oprawka musi być ,,trochę'' większa niż do typowych mniejszych żarówek np. 40-200W, były takie stosowane w lampach na budowach. Mogę kupić nawet niedrogo ale ,,mam chęć'' na taką naprawdę ładną oprawkę , może mosiężną, najlepiej mocowaną do czegoś płaskiego...czekam na pw, może jakaś zamiana.
Takich żarówek jakie przedstawił Szalony mam dość dużo, oprawy niestety niet A co do lamp o których pisze Cirrostrato, to jeśli mają gwint jak w oprawach ulicznych, to ich gwint to jakoś GOLIAT się zwie. Mam gdzieś niepotrzebną taką oprawkę.