Nerwus atomic 5W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Nerwus atomic 5W

Post autor: nerwus »

Przyszła pora pokazać co nieco mojego. Od jakiegoś czasu robię równolegle dwie piątki i dwie pięćdziesiątki lampowe, jedna piątka prezentowana to nic innego jak Atomic z końcówka SE na EL84. Preamp na PCB i zasilacz też na PCB, nie potrafię inaczej :). Osobne dwie płytki ponieważ jakiś już taki mam system swój, fakt że lepiej gdyby przy szynie masy która robię kondensatory powinny być zaraz przy stopniach ale tak tez jest dobrze.
Jedyne elementy na pająka to rezystory przy gnieździe wejściowym, 68k przeniosę pod samą lampę bo tak jak jest teraz to jest brzydko i nieelegancko, rezystory symetryzacji żarzenia są przy podstawce lampy końcowej, symetryzacja do katody.
Transformator sieciowy to TS 30/1/676, głośnikowy ??? ale opisany w artykule Painlusta na fonarze, to ten strasznie uniwersalny, opis na samym dole artykułu z tego co pamiętam.
Bezpiecznik tylko sieciowy, włącznik sieciowy dwu sekcyjny, anodowe załączane przed mostkiem prostowniczym, jako lampkę sygnalizującą włączenie powera użyłem telefonicznej oprawki z żarówką na 6V.
Dodatkowy przełącznik to modyfikacja którą opisał Marvel w jakimś temacie, siedzi w katodzie 2 stopnia 10k i przełączane jest pomiędzy 2k7 i 2k2 z kondensatorem 1k, nie wiem czy to były dokładnie takie wartości ale tak tez jest dobrze.
Gniazdko wejściowe neutrik, ładne i fajne, gałki z TME.
Wzmacniacz zagrał od razu, po podgłoszeniu stwierdziłem że muszę jeden z końców uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego podpiąć jednak do masy, wtajemniczeni wiedza o co chodzi 8) .
Postanowiłem dać kubki na obie lampy przedwzmacniacza, trochę marnotrawstwo ale trudno.
Chassis z blachy aluminiowej 2mm, gięta na zagiętarce ręcznej. Fajna maszyna, maksymalnie można zaginać element o długości 1800mm :).
Wzmacniacz dzisiaj przetestowany na próbie, z paczką 4x12 celestion G12T i paczką na 2x12 celestion custom.
Brzmi fajnie, selektywnie, po dopaleniu TS-em jest jeszcze lepiej. Jak to określił gitarzysta który go testował (ja wolę jednak perkusje) świetnie nadaje się do grania klimatów w stylu AC/DC, iron maiden czy WASP.
Basista tez był ciekaw i sprawdziliśmy go i na basie, było bardzo fajnie, dało się ukręcić dosyć czysty bas z lekkim pazurem, bardzo przyjemnie brzdękający.
Przetwornik w gitarze to któryś seymour duncan, nie pamiętam dobrze jaki.
Ogólnie jestem zadowolony, taka mała rzecz a cieszy.
Zdjęcia w marnej jakości z telefonu robione w domu na dywanie. Lepsze dam jak wzmacniacz dostanie domek, albo nawet wcześniej.
Zastanawiam się jeszcze nad kolorem obicia, chodzi mi po głowie żywy zielony kolor, przód będzie chyba grawerowany w czarnym laminacie z białym podkładem, narożniki czarne. Zielony przyszedł mi do głowy bo TS którego robiłem gitarzyście jest właśnie zielony i z nim fajnie grał, więc zrobię drugiego też zielonego i będzie fajny komplecik. Problem w tym że zielony skaj który oferują wszystkie pobliskie sklepy wygląda jak ściany w szpitalu. Jeszcze poszukam, jak nie znajdę to będzie czarny.
Po przekręceniu wszystkich gałek w prawo słychać jedynie szum, przydźwięku nie ma w ogóle.
Próbki myślę że w przyszłym tygodniu.
Załączniki
Zdjęcie(1).jpg
Zdjęcie(3).jpg
Zdjęcie(4).jpg
Zdjęcie(5).jpg
Ostatnio zmieniony pt, 8 stycznia 2010, 00:05 przez nerwus, łącznie zmieniany 1 raz.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Re: Nerwusowy atomic 5W

Post autor: MichałKob »

Jeśli robisz na PCB i rusza "od kopa", szczerze gratuluję zmysłu prowadzenia masy. Wydawało mi się, że oprócz tworzenia w klasycznej technologii ważnym czynnikiem, motywującym do montażu "w powietrzu" albo na płytkach z łączówkami, jest właśnie obawa przed brumami i sprzęganiem. Sam nic lampowego na płytce nie popełniłem, a większość konstrukcji "w pająku" wymagała dłubania przy masie, modyfikacji, ekranowania. Tym bardziej jestem pod wrażeniem!

Pozdrawiam wolącego perkusję! To wspaniały instrument. Można gdzieś zapoznać się z Twoją twórczością?
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Nerwusowy atomic 5W

Prowadzenie masy na płytce wcale nie jest takie trudne, jak dam lepsze zdjęcia to będzie widać jak każdy element jest ustawiony na płytce. Po prostu z jednej strony masa wzdłuż i tyle :).
Co do twórczości to niestety, ale trzeba poczekać, są owszem jakieś nagrania ale w kiepskiej jakości, po sesji (zachciało się być inżynierem :D ) pewnie wreszcie skoczymy z kumplami do studia, bo nagrywanie w naszej kanciapie mija się z celem jeśli chodzi o perkusje, a samplowanie czy triggerowanie nie wchodzi w grę.
Ale nie wiem czy ta twórczość będzie aż taka ciekawa bo lubimy grać klimaty thrash i death metalowe :).
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Nerwus atomic 5W

Post autor: Marvel »

Z opisu wnioskuję, że domek ma być taki? :wink:
Załączniki
b6.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Nie :). Mój ma być zielony jak coś w tym stylu.
Jeszcze się zastanawiam nad tymi napisami, bo jest firma w lublinie która mi to na laminacie zrobi ale strasznie się cenią, więc folia też wchodzi w grę.
Ale faktycznie wzmacniacz będzie bardzo podobny, wychodzi na to że mamy podobne wizje na wygląd wzmacniacza, zobacz na rozmieszczenie gałek i włączników u mnie i na ta lampkę. Od razu mówię że nie kopiowałem Twojego wzmacniacza, po prostu stosując takie gałki, gniazdka i włączniki każdy atomic będzie podobny.
Tylko zastanawiam się nad tym elementem który u Ciebie jest pokryty tkaniną, jaki kolor mu dać, chyba będzie czarny skaj, siatki nie dam bo wstyd trochę a mam tylko taką z cienkich drucików która jest w sam raz ale na tył.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Możesz podać namiary na tą firmę z Lublina ? Bo mam trzy wzmacniacze bez napisów , a chcę żeby dobrze wygłądały , bo " do ludzi idą ".....
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Dopiero w poniedziałek będę miał takie informacje, bo za grawerką to nie ja latałem więc nie wiem gdzie dokładnie ale wiem że jest i jest nie najtaniej :).
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

endrju pisze:Możesz podać namiary na tą firmę z Lublina ?
To w Puławach nie robią pieczątek? Każda firma, która robi pieczątki laserem, zrobi też panel.

Na przykład ta:

http://www.pewnik.pl/
Opis Firmy

Profesjonalne projekty graficzne.
Druk recept lekarskich.
Laser/Grawer.
Sprzedaż hurtowa art. papierniczych i biurowych
Kserokopie i wydruki czarno-białe i kolorowe
Wizytówki, zaproszenia, oferty cenniki, kalendarze
Przepisywanie prac i dokumentów
Bindowanie, twarda i miękka oprawa
Skanowanie i obróbka graficzna
Laminowanie zdjęć i dokumentów
Renowacje książek i albumów
Obróbka graficzna zdjęć
Usługi introligatorskie
Pieczątki (EXPRESS).
Drukarnia Puławy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Takie panele możesz zamówić też np tutaj http://www.rawosc.com.pl/.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Dzięki Marvel , ale już nie mieszkam w Puławach - wyniosłem się na wieś i teraz częściej bywam w Lublinie... Pytam, bo kolega nerwus "jest w temacie" jeśli chodzi o Lublin.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Niestety ale wszystkie firmy zajmujące się tym tematem są czynne w godzinach mojej pracy i sam nie mogę pojechać, telefonicznie nie lubię takich spraw załatwiać, dlatego na razie temat zgłębia ktoś inny. Myślę że do środy będę już całkowicie zorientowany w temacie.
Jest nawet firma rzut beretem od mojego domu ale co z tego jak pracują tak jak ja, nawet kiedy ja mam wolne to oni też :).

Ja tu wciąż czekam na komentarze co do wzmacniacza, fakt że kiepskie zdjęcia i nie ma próbek dźwięku ale poczytałbym coś :D.
Awatar użytkownika
Tavil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Tavil »

Ja jestem pod wrażeniem wykonania szaski. Ja kiedyś robiłem też szaskę z alu 2mm tyle że ręcznie i była to mordęga a Twoja wygląda bardzo dobrze. Trochę razi mnie ścisk między lampami ale poza tym wzmacniaczyk niczego sobie
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

A mi ten ścisk właśnie na rękę, nie muszę wtedy rozwlekać płytki a pomiędzy lampami w tym przypadku do sprzężeń dochodzić nie powinno. Zresztą między dwiema ECC83 nic się nie powinno dziać a montaż bardziej na kupie skraca połączenia szczególnie przewody sygnałowe.
Co do chassis, zgięcia po stronie zewnętrznej są nieco okrągłe ale są ładne równe, robią się trochę "rozstępy" w tym miejscu ale i tak jest ok.
Otwory pod lampy robiłem wiertarką, było trochę roboty przy tym plus jeszcze pilnik ale dobrze napunktowane miejsca pod wiercenie i nawilżanie wiertła spirytusem ułatwiały sprawę i wyszło ładnie, już nie jedno chassis w ten sposób robiłem więc trochę wprawy nabrałem ale zamierzam zainwestować w jakieś wykrojniki lub coś innego co ułatwi mi pracę.
Zresztą ja mógłbym całymi dniami wiercić w aluminium, kiedyś całe chassis powierciłem ręcznie, mam taki jakby przyrząd, nieco większych rozmiarów niż w wiertarce uchwyt pod wiertło i takim czymś wywierciłem wszystkie otwory w chassis z aluminium 2mm włącznie z tymi pod lampy. To było jakieś święto i trzeba było pracować po cichu, więc zaszyłem się w pokoju działałem. Fakt że odciski miałem potem na ręku nie małe ale chassis było gotowe i można było zaczynać montaż :).
Grunt to dobre ostre wiertła i polecam metodę ze spryskiwaniem spirytusem, też w to nie wierzyłem ale dzięki temu lepiej się wierci i da się wyciągnąć cały materiał z otworu jednym wiórem.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

nerwus pisze:A mi ten ścisk właśnie na rękę, nie muszę wtedy rozwlekać płytki a pomiędzy lampami w tym przypadku do sprzężeń dochodzić nie powinno. Zresztą między dwiema ECC83 nic się nie powinno dziać a montaż bardziej na kupie skraca połączenia szczególnie przewody sygnałowe.
Co do chassis, zgięcia po stronie zewnętrznej są nieco okrągłe ale są ładne równe, robią się trochę "rozstępy" w tym miejscu ale i tak jest ok.
Otwory pod lampy robiłem wiertarką, było trochę roboty przy tym plus jeszcze pilnik ale dobrze napunktowane miejsca pod wiercenie i nawilżanie wiertła spirytusem ułatwiały sprawę i wyszło ładnie, już nie jedno chassis w ten sposób robiłem więc trochę wprawy nabrałem ale zamierzam zainwestować w jakieś wykrojniki lub coś innego co ułatwi mi pracę.
Zresztą ja mógłbym całymi dniami wiercić w aluminium, kiedyś całe chassis powierciłem ręcznie, mam taki jakby przyrząd, nieco większych rozmiarów niż w wiertarce uchwyt pod wiertło i takim czymś wywierciłem wszystkie otwory w chassis z aluminium 2mm włącznie z tymi pod lampy. To było jakieś święto i trzeba było pracować po cichu, więc zaszyłem się w pokoju działałem. Fakt że odciski miałem potem na ręku nie małe ale chassis było gotowe i można było zaczynać montaż :).
Grunt to dobre ostre wiertła i polecam metodę ze spryskiwaniem spirytusem, też w to nie wierzyłem ale dzięki temu lepiej się wierci i da się wyciągnąć cały materiał z otworu jednym wiórem.
Wiercisz wiertarką stołową czy ręczną np. bateryjną ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ostatnio zakupilem 'przebijak' jak w zalaczniku. Co prawda jeszcze nie udalo mi sie go uzyc, ale skoro juz mowimy o obrobce szasek :) Moze komus sie przyda do wykonania kopii dla siebie ;)
Załączniki
DSC_0011.jpg
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ODPOWIEDZ