"Weź se na wstrzymanie" dla jednej sztuki nie warto się mordować, zrób to na płytce uniwersalnej lub w pająka, ale zachowaj minimalne odległości, zenerki powieś na przełączniku, resztę na łączówce przykręconej do radiatora. Jak będziesz chciał zrobić pcb to skończysz tester na wielkanoc, bo narysowanie schematu to 10% roboty.painlust pisze:Zrobiłem coś wbrew sobie - zainstalowałem Eagle'a wersję darmową (a ja tak nienawidzę PCB... ) Narazie mam problem ze znalezieniem symbolu GND, ale sobie poradzę. Problemem może być ze zmuszeniem programu do projektowania PCB bo schemat już udało mi się nanieść.
Mój miernik lamp - budowa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Mój miernik lamp - budowa.
Jak dla jednej... dla dwóch!!!
a układ dla Ug2 to co? A tak poważnie. Nie mam jeszcze ani zenerek ani IRFP450. Jak przyjdą będę myślał. Może się i na łączówkach sensowne to odpali ale dopóki nie będę miał wszystkich części to zawieszam robotę.

I tak przy okazji... IRFP450 ma na obudowę wyprowadzony dren... izolować go od radiatora czy nie?
W sumie głupie pytanie bo dren dostaje 300VDC...
doszły zenerki i IRFP... niedługo kontynuacja 

Traxman, czy kondensator 1uF/400V na schemacie układu Ua musi koniecznie mieć taką wartość? Nie mogę takiego dostać u siebie w mieście. Mam za to 4,7uF/350V. Mogą być?
Dzięki bo musiałbym zawiesić działalność w tym temacie na dłuższy czas. Nie mam zamiaru ściągać przez internet dwóch kondensatorów.
Nakreśliłem wstępny schemat blokowy testera. Oczywiście oparty jest o układ Traxmana. Odkryłem że u Traxmana układ zasilania Ug2 jest dwukrotnie połaczony z masą... Chyba nie powinno tak być... Co ty na to Traxman?
Masa Ug2 połączona jest dwa razy, bo korzystam z filtru i prostownika z Ua, więc dwa druty tam i dwa druty do Ug2 podstawek. Przy prądach Ig2, takie połączenie nie wnosi zakłóceń.
U mnie też będzie wspólny prostownik... Masę jeszcze muszę przemyśleć.
Najlepiej dać oba zasilacze na jedną płytkę, wtedy łatwiej pospinać masy.
Na taką kombinację przyjdzie jeszcze czas. Teraz zastanawiam się jak zamontować sam układ Ua (narazie mam złożony tylko ten), zdjęcia przy okazji...
Trochę zdjęć z ostatnich prac. I pytanie: układ zamontować poziomo na spodzie czy pionowo na tylnej ściance?