Mój miernik lamp - budowa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mój miernik lamp - budowa.
Zakładam ten temat aby móc się dopingować do dalszej owocnej pracy nad moim miernikiem lamp. Będę tu opisywał postęp prac, a szanownych kolegów proszę o uwagi i spostrzeżenia co do tej konstrukcji. Sama idea zaczerpnięta jest z mikołajkowego testera Traxmana, ale inna w formie (co widać na zdjęciach). Przyjąłem także inną koncepcję "opodstawkowania", która łączy konstrukcję "matrycową" z podstawkami uniwersalnymi (loctal, octal, noval, magnoval, heptal) które można przysposobić do każdej lampy z koncepcją podstawek dedykowanych (octal - EL34/6L6; octal - 6N8S/6N9S; noval - ECC8x/6NxP; noval - EF86; noval - EL84/EL86/PL84 i być może noval dla EM84). Dla lamp 6P1P i EL90/95 mam przejściówki na octal więc nie montowałem podstawek dedykowanych. Próbuję zmniejszyć koszty do minimum, więc urządzenie będzie wyglądać "bidnie" ale nie wygląd chyba się tu liczy. Na razie położone okablowanie dla podstawek uniwersalnych.
Re: Mój miernik lamp - budowa.
A nastawy wczytujesz z kasety? 
Nie złamiesz tej obudowy,one strasznie wiotkie są?
Układ odczytowy już masz? Zdaje się, że mam miliamperomierz który pasowałby do dziury po kasecie. Zastosowanie miernika wychyłowego umożliwia rezygnację z zasilacza do DVM, chyba, że w ramach oszczędności będziesz używał miernika uniwersalnego.

Nie złamiesz tej obudowy,one strasznie wiotkie są?
Układ odczytowy już masz? Zdaje się, że mam miliamperomierz który pasowałby do dziury po kasecie. Zastosowanie miernika wychyłowego umożliwia rezygnację z zasilacza do DVM, chyba, że w ramach oszczędności będziesz używał miernika uniwersalnego.
Będę używał chińskiego multimetru za 15PLN przypinanego na rzepy do przedniego panelu
. Blacha może i jest trochę wiotka ale mi to nie przeszkadza.

- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Po zakupie rozkręć go i skalibruj. Te badziewiaki potrafią kłamać +/- 20% na amperomierzu.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Mam też multimetr za 90PLN (prawdopodobnie też chiński) i wskazania amperomierza w tym samym układzie niewiele się różnią między tym za 15 i tym za 90... wszystko się może jeszcze zmienić. Na pewno nie będę kupował ustroju specjalnie do tego miernika, ale może jakiś mi w ręce wpadnie. To jest otwarta sprawa.futrzaczek2 pisze:Po zakupie rozkręć go i skalibruj. Te badziewiaki potrafią kłamać +/- 20% na amperomierzu.
Dzisiejszy dzień zszedł mi na poszukiwaniu odpowiedniego trafa pod zasilacz lamp serii P oraz testowanie źródła prądowego 300mA oraz przystosowałem do projektu 3 przełączniki obrotowe, które dostałem od kolegi Kraza - dzięki.
Taki miliamperomierz mam do upłynnienia, po zmianie skali jak znalazł. Skala 120x70mm
Dzięki, ale na razie nie skorzystam.
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Polecam w tym miejscu gotowe moduły PMLCDL. Wymagają odrębnego zasilania 9V o wydajności kilku miliamperów - zastosowałem transformatorki z zasilaczy antenowych z prostymi stabilizatorami na diodzie Zenera. Po dodaniu bocznika i podkalibrowaniu robi się z takiego naprawdę przyjemny amperomierz 

A jak coś takiego skalibrować?
To zwykły moduł na ICL7106, jeżeli masz jeden zakres to wystarczy po wpięciu szereg wzorcowego miliamperomierza ustawić potencjometrem na module identyczny odczyt. Jeżeli dobierzesz dokładny bocznik np.1% to nic nie robisz. Zakres modułu to +/-200mV więc dobór bocznika nie stanowi większego problemu nawet z handlowych 1% rezystorów.
Polecam jednak co najmniej dwa zakresy 20/200mA inaczej ECC83 będziesz mierzył średnio dokładnie. Trzeba jednak wtedy dodatkowej sekcji przełącznika do zmiany pozycji przecinka.
Polecam jednak co najmniej dwa zakresy 20/200mA inaczej ECC83 będziesz mierzył średnio dokładnie. Trzeba jednak wtedy dodatkowej sekcji przełącznika do zmiany pozycji przecinka.
No i reszta okablowania położona, dodane przełączniki: żarzenia dla ECC8x/6NxP oraz międzysystemowy dla podwójnych triod.
Dzisiaj zajmowałem się dwoma układami: zasilacza napięcia ujemnego Ug1 i żarzenia lamp serii P. Jedno i drugie będzie mi realizował jeden transformator pochodzący z odtwarzacza VHS. Udało mi się oba układy upchać na jednej w dodatku oryginalnej płytce zasilacza odtwarzacza VHS. Układ żarzenia lamp serii P bardzo ładnie działa podając 308mA. Układu napięcia ujemnego jeszcze nie sprawdzałem. Będzie się różnił od traxmanowego większym osiągalnym napięciem oraz przełącznikiem z 24 pozycjami dającymi możliwość zmiany o 1V, także nie będzie u mnie przełącznika +1V. Będzie prawdopodobnie wieloobrotowy potencjometr 470R zamiast pierwszego rezystora w szeregu.
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Dorób sobie obrotowy przełącznik zawierający rezystory 2,2M/1M/470k/220k/100k o mocy 1-2W i wepnij go do zasilacza anody. Bardzo przydatne do testowania magicznych oczek.