Ostatecznie, zdecydowałem się na taki układ:

Mógłby ktoś rzucić okiem i z grubsza powiedzieć czy "zagra" ?;]
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
kvl pisze:Mógłby ktoś rzucić okiem i z grubsza powiedzieć czy "zagra" ?;]
503 Service Unavailable
No server is available to handle this request.
Z tego co wiem, w tych wzmacniaczach w stopniu końcowym pracowały wprawdzie inne lampy, jednak jak wynika z artykułu, układ tego odwracacza miał 200-krotne wzmocnienie przy ujemnym sprzężeniu zwrotnym. Mój stopień końcowy pracuje przy Us1=-15V czyli przy założonej czułości np. UweRMS = 250mV potrzebuje wzmocnienia około 42 przy zamkniętej pętli.Układ ten został zrealizowany w jednym z produkowanych w USA wzmacniaczy akustycznych wysokiej jakości (typ Admiral 5T4-A)
Prądy są zaznaczone na niebiesko, wychodzą mikroampery - ma to jakieś konsekwencje?jethrotull pisze:No właśnie ja też utknąłem. Prąd lampy stopnia napięciowego wyjdzie chyba rzędu mikroamperów?
Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na to pytanie, bardzo bym prosił..kvl pisze:To w takim razie pozwolę sobie zadać jeszcze jedno takie pytanie:
Lampa końcowa jest spolaryzowana na -15V oraz jej rezystancja wejściowa jest duża, więc można przyjąć, że jest sterowana czysto napięciowo i amplituda napięcia jaką musi dostarczyć stopień poprzedni wynosi 15V - prawda czy fałsz?
Dziwne, ja patrzę na cha-kę, i przy Ua=50V i Us=-0.5V wychodzi mi że Ia powinno wynosić 500uA a nie 5...kvl pisze:Na charakterystyki w tym miejscu już patrzyłem i biorąc pod uwagę pracę z napięciami o amplitudzie rzędu 300mV nie widzę jakiś strasznych rzeczy. Dodatkowo mam ch-ke z której mogę odczytać, że dla ECC83 i Ua=50V (czyli prawie to co w układzie) i Us = -0.5V Sa wynosi prawie 1.5 mA/V.
R24jethrotull pisze:Jakim cudem chcesz sprawić, żeby prąd taki jaki masz wywołał Ci na rezystorze katodowym spadek napięcia pół wolta?
Wystarczy uwzględnić Rg.kvl pisze:czy w praktyce na pewno można pominąć sprawy "prądowe"?