Ciekawy egzemplarz

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Ciekawy egzemplarz

Post autor: Alek »

To głównie dla OTLampa. Zwróć uwagę na pieczątki biblioteczne :idea:. Ponieważ planowo książka miała iść na śmietnik:/ to stwierdziłem, że na to nie pozwolę :idea:
Załączniki
kniga1.jpg
kniga2.jpg
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Ciekawy egzemplarz

Post autor: cirrostrato »

Ja tylko na moment, może nie byłohttp://netbird.pl/a/1109/27854,1
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A jak wyglądał TV Gioconda o którym piszą w podanym artykule?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Marcin K. pisze:A jak wyglądał TV Gioconda o którym piszą w podanym artykule?
Aż taki stary to nie jestem aby wiedzieć ale myślę,że to jakieś przejęzyczenie autora albo prototyp TV nigdy nie produkowany. Wczoraj odbieram telewizor osobiście, gość pokazuje mi pamiątkę (nie na sprzedaż) rodzinną: telewizor CEZAR....coś mi nie pasowało, przełom 50-60, towarzysz Gomułka u steru i ktoś by się odważył...oględziny wykazały a Trusz potwierdził,że to odbiornik wyprodukowany przez GEZAR czyli późniejsze GZT. PS. Alku, może ten temat zaczęty przez ciebie , szerzej rozwijany przez kolegów, będzie przystanią dla jakiś retro ciekawostek...
Ostatnio zmieniony śr, 18 listopada 2009, 20:11 przez cirrostrato, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cezar - Gezar, mógł się pomylić :lol:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

A Gomułka to przez u się pisze
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Albo tow. Wiesław :D
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

marekb pisze:A Gomułka to przez u się pisze
W zasadzie poprawna pisownia tego bardzo starego nazwiska to Gomółka, i w dokumentach z lat 1944-1946 można spotkać często wzmiankę "Tow. Wiesław Gomółka". Pisownie gomułka przyjęto jako uproszczoną, był wtedy trend aby, jak to mówiono "zdemokratyzować pisownię" w ramach urawniłowki wszystkiego (czytałem artykuł w którym autor domagał się likwidacji ch, ó, i rz w ramach walki z obszarnikami i wyzyskiem).
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeżeli chodzi o tow. Wiesława to on i jego rodzina pisali się przez u. O mało co a mógł zostać dziadkiem mojego kolegi. Ale na szczęście rewolucja wzywała :wink:
_idu

Post autor: _idu »

szalony pisze:
marekb pisze:A Gomułka to przez u się pisze
W zasadzie poprawna pisownia tego bardzo starego nazwiska to Gomółka, i w dokumentach z lat 1944-1946 można spotkać często wzmiankę "Tow. Wiesław Gomółka". Pisownie gomułka przyjęto jako uproszczoną, był wtedy trend aby, jak to mówiono "zdemokratyzować pisownię" w ramach urawniłowki wszystkiego (czytałem artykuł w którym autor domagał się likwidacji ch, ó, i rz w ramach walki z obszarnikami i wyzyskiem).

Eeee tam. Prawda jest inna. Te różne pisownie to pojawiły się wcześniej niż władza ludowa zawitała w Polsce. Kiedys ustalano polskie nazwiska na zasadzie transkrypcji z dokumentów pisanych cyrylicą. Stąd mieszanie ó z u itd...
Np. nazwisko Prószyński - i wersja porusyfikacji - Pruszyński. Po prostu nie było rozróżnienia w cyrylicy dla ó i u. Wiele nazwisk w ten spośób dostało błędną pisownię.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Bez jaj, Władek Gomułka urodził się w Galicji, nie słyszałem aby umiłowany cysorz Franciszek Józef i jego urzędnicy posługiwali się cyrylicą :shock:
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Może ma to związek z sanacyjną reformą ortografii? Np. "puchar" zamiast "puhar".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
_idu

Post autor: _idu »

kaem pisze:Może ma to związek z sanacyjną reformą ortografii? Np. "puchar" zamiast "puhar".

Prawidłowo Ch i h mają inna wymowę. Podobnie ó i u, rz i ż.

Prędzej stawiam na problem podobny do przepisania nazwiska z dokumentów pisanych cyrylicą.
Druga możliwść to to że austriakowi mogło być wsio jedno u czy ó...
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Rz i "ż" pochodzą po prostu z innej głoski, "ż" było "pierwsze", "rz" to takie podszywane - pochodzi z dawnego "r", które w polskim wymawiano miękko. Ale gdy utwardzały się pozostałe - cz, dż, sz i ż, "r" się nie utwardziło, zamiast tego pojawił się tzw. element drżący, który potem zaczął dominować. Widać to na przykładzie innych języków słowiańskich - more lub morje, zależnie od ewolucji języka.
"Ó" to po prostu było o, które się zwęziło w dźwięk bliski "u". Znów warto porównać do innych języków, gdzie końcówka dopełniacza l.m. to "-ov".
A ch i h to faktycznie tak, jak pisze Studi - różnica między wymawianiem dźwięcznym a bezdźwięcznym. Ale kto o takich drobnostkach pamięta, jak teraz słyszy się "-om" np. w zdaniu "idę z kobietom"...
Zaś ta reforma ortografii to też namieszała - najpopularniejszy przykład "Jakób", który powinien być zapisywany właśnie w takiej formie. Teoretycznie też powinno być "puhar".
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Piotrek J. pisze:Ale kto o takich drobnostkach pamięta, jak teraz słyszy się "-om" np. w zdaniu "idę z kobietom"...
Dlatego najbardziej postępowa część pospólstwa, czyli internauci, na wszelki wypadek woli pisać "wszystkim kobietą".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
ODPOWIEDZ