Nadajnik łukowy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

komornik12

Nadajnik łukowy

Post autor: komornik12 »

Cześć

Mam pytanie- jak działa nadajnik łukowy? Piszą o tym w googlach, wikipedii itp, ale nie wyjaśniają zasady działania.

Pozdrawiam Maciej
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Re: Nadajnik łukowy

Post autor: sp7sqp »

komornik12 pisze:Cześć

Mam pytanie- jak działa nadajnik łukowy? Piszą o tym w googlach, wikipedii itp, ale nie wyjaśniają zasady działania.

Pozdrawiam Maciej
Witam. Dokładny opis masz na tej stronie. http://www.itl.waw.pl/czasopisma/TiTI/2003/3-4/20.pdf
W chwili obecnej nie zalecam stosowania takiego nadajnika, bo to będzie raczej generator zakłóceń...działający bardzo szerokopasmowo. Chyba , że chcesz poznać bliżej swoich bliższych i dalszych sąsiadów.... zaniki obrazu w telewizji i fonii w radio murowane.
komornik12

Cześć

Do tego celu służy mi inny nadajnik... Poprzedni sąsiad przeginał z głośnoscią i coś takiego pomagało...

Pozdrawiam Maciej
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

Do tego celu służy mi inny nadajnik... Poprzedni sąsiad przeginał z głośnoscią i coś takiego pomagało...

Pozdrawiam Maciej
Znam to z autopsjii...jako młodociany nadawca radiowych śmieci
komornik12

Cześć

Po lekturze tego artykułu zauważyłem, że jest różnica między nadajnikiem łukowym i iskrowym. Opisany jest iskrowy, a łukowy już nie. Jak on działa?

Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony czw, 12 listopada 2009, 22:37 przez komornik12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SOVTEK
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: SOVTEK »

komornik12 pisze:lektórze
Co to ma być Panie kolego :|
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Po lektórze tego artykułu zauważyłem, że jest różnica między nadajnikiem łukowym i iskrowym. Opisany jest iskrowy, a łukowy już nie. Jak on działa?

Pozdrawiam Maciej
Iskra elektryczna to potoczna nazwa pewnego zjawiska fizycznego. Zgadnij jakiego :?: :wink:
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
komornik12

Cześć

Nie wiem co to za nazwa i zjawisko :) Aczkolwiek przeczytaj powyższy artykuł. Wynika z niego ywraźnie, że nadajnik łukowy jest modernizacją iskrowego cokolwiek ma to oznaczać... Wcześniej wydawało mi się, że łuk i iskra oznaczają to samo...
lektórze

Co to ma być Panie kolego
Pozdrawiam
To miało na celu pokazanie jak się nie robi... :roll:

Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony pt, 13 listopada 2009, 15:20 przez komornik12, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

komornik12 pisze:(...) powyższy artykół (...) To miało na celu pokazanie jak się nie robi... :roll:
Powyzsze tez? ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

TooL46_2 pisze:
komornik12 pisze:(...) powyższy artykół (...) To miało na celu pokazanie jak się nie robi... :roll:
Powyzsze tez? ;)
Ludzie ...piszcie na temat a nie czepiacie sie,,,albo nie piszcie wcale jak nie macie co pisac!
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Żeby było na temat: na tym forum posługujemy się poprawną polszczyzną. Dla takich baboli nie ma tu litości, aż oczy bolą. Żadna, załatwiona przez zapobiegliwą mamuśkę bumaga o dysleksji, nie pomoże. Wielu użytkowników tego forum jest z pokolenia, które musiało się ortografii nauczyć i tyle. Po "polskawemu" pisać tu nie można.
Wojtek SQ2KRZ
sp7sqp
75...99 postów
75...99 postów

whwp pisze:Żeby było na temat: na tym forum posługujemy się poprawną polszczyzną. Dla takich baboli nie ma tu litości, aż oczy bolą. Żadna, załatwiona przez zapobiegliwą mamuśkę bumaga o dysleksji, nie pomoże. Wielu użytkowników tego forum jest z pokolenia, które musiało się ortografii nauczyć i tyle. Po "polskawemu" pisać tu nie można.
...babola, bumaga...to kwintesencja polszczyzny...może trochę konsekwencji...pozdrawiam grzegorz
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

sp7sqp pisze:...babola, bumaga...to kwintesencja polszczyzny...może trochę konsekwencji...pozdrawiam grzegorz
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 51D5BC.php
http://www.sjp.pl/bumaga
Przełknij wreszcie, że na tym forum trzymamy się poprawności pisowni, a pisanie z błędami (szczególnie tak oczywistymi) wygląda dla nas jak obrażanie czytających.
komornik12

Cześć

Przepraszam... :roll: Obiecuję poprawę :)
Wracając do tematu nadajników moje wątpliwości wzbudza poniższy fragment:
Komunikacja przy uzyciu nadajników iskrowych i odbiorników detektorowych odbywała sie na falach
długich i srednich. Jednoczesnie z rozwojem i ulepszaniem nadajników iskrowych pracujacych falami
tłumionymi zaczeto przeprowadzac próby połaczen radiowych przy uzyciu fal ciagłych. Jako generatory
fal ciagłych były uzywane: łuk elektryczny (łuk Poulsena) i pradnice duzej czestotliwosci (maszyny
Wołogdina, Alexandersona i innych). Nadajniki łukowe i maszynowe pracowały oczywiscie na falach
długich.
Pozdrawiam Maciej
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Dobrze, że budzi wątpliwości: nadajnik łukowy (Poulsena) i nadajnik iskrowy (Hughes - Hertz - Lodge) to różne urządzenia.
http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/M ... tter,_1902

Pozdrawiam,
Jasiu
ODPOWIEDZ