Nadajnik łukowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nadajnik łukowy
Cześć
Mam pytanie- jak działa nadajnik łukowy? Piszą o tym w googlach, wikipedii itp, ale nie wyjaśniają zasady działania.
Pozdrawiam Maciej
Mam pytanie- jak działa nadajnik łukowy? Piszą o tym w googlach, wikipedii itp, ale nie wyjaśniają zasady działania.
Pozdrawiam Maciej
Re: Nadajnik łukowy
Witam. Dokładny opis masz na tej stronie. http://www.itl.waw.pl/czasopisma/TiTI/2003/3-4/20.pdfkomornik12 pisze:Cześć
Pozdrawiam Maciej
W chwili obecnej nie zalecam stosowania takiego nadajnika, bo to będzie raczej generator zakłóceń...działający bardzo szerokopasmowo. Chyba , że chcesz poznać bliżej swoich bliższych i dalszych sąsiadów.... zaniki obrazu w telewizji i fonii w radio murowane.
Cześć
Do tego celu służy mi inny nadajnik... Poprzedni sąsiad przeginał z głośnoscią i coś takiego pomagało...
Pozdrawiam Maciej
Do tego celu służy mi inny nadajnik... Poprzedni sąsiad przeginał z głośnoscią i coś takiego pomagało...
Pozdrawiam Maciej
Znam to z autopsjii...jako młodociany nadawca radiowych śmiecikomornik12 pisze:Cześć
Pozdrawiam Maciej
Cześć
Po lekturze tego artykułu zauważyłem, że jest różnica między nadajnikiem łukowym i iskrowym. Opisany jest iskrowy, a łukowy już nie. Jak on działa?
Pozdrawiam Maciej
Po lekturze tego artykułu zauważyłem, że jest różnica między nadajnikiem łukowym i iskrowym. Opisany jest iskrowy, a łukowy już nie. Jak on działa?
Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony czw, 12 listopada 2009, 22:37 przez komornik12, łącznie zmieniany 1 raz.
- SOVTEK
- 250...374 postów
- Kontakt:
Co to ma być Panie kolegokomornik12 pisze:lektórze

Pozdrawiam
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Iskra elektryczna to potoczna nazwa pewnego zjawiska fizycznego. Zgadnij jakiegokomornik12 pisze:Cześć
Po lektórze tego artykułu zauważyłem, że jest różnica między nadajnikiem łukowym i iskrowym. Opisany jest iskrowy, a łukowy już nie. Jak on działa?
Pozdrawiam Maciej

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Cześć
Nie wiem co to za nazwa i zjawisko
Aczkolwiek przeczytaj powyższy artykuł. Wynika z niego ywraźnie, że nadajnik łukowy jest modernizacją iskrowego cokolwiek ma to oznaczać... Wcześniej wydawało mi się, że łuk i iskra oznaczają to samo...
Pozdrawiam Maciej
Nie wiem co to za nazwa i zjawisko

To miało na celu pokazanie jak się nie robi...lektórze
Co to ma być Panie kolego
Pozdrawiam

Pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony pt, 13 listopada 2009, 15:20 przez komornik12, łącznie zmieniany 1 raz.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Powyzsze tez?komornik12 pisze:(...) powyższy artykół (...) To miało na celu pokazanie jak się nie robi...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ludzie ...piszcie na temat a nie czepiacie sie,,,albo nie piszcie wcale jak nie macie co pisac!TooL46_2 pisze:Powyzsze tez?komornik12 pisze:(...) powyższy artykół (...) To miało na celu pokazanie jak się nie robi...
Żeby było na temat: na tym forum posługujemy się poprawną polszczyzną. Dla takich baboli nie ma tu litości, aż oczy bolą. Żadna, załatwiona przez zapobiegliwą mamuśkę bumaga o dysleksji, nie pomoże. Wielu użytkowników tego forum jest z pokolenia, które musiało się ortografii nauczyć i tyle. Po "polskawemu" pisać tu nie można.
Wojtek SQ2KRZ
...babola, bumaga...to kwintesencja polszczyzny...może trochę konsekwencji...pozdrawiam grzegorzwhwp pisze:Żeby było na temat: na tym forum posługujemy się poprawną polszczyzną. Dla takich baboli nie ma tu litości, aż oczy bolą. Żadna, załatwiona przez zapobiegliwą mamuśkę bumaga o dysleksji, nie pomoże. Wielu użytkowników tego forum jest z pokolenia, które musiało się ortografii nauczyć i tyle. Po "polskawemu" pisać tu nie można.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 51D5BC.phpsp7sqp pisze:...babola, bumaga...to kwintesencja polszczyzny...może trochę konsekwencji...pozdrawiam grzegorz
http://www.sjp.pl/bumaga
Przełknij wreszcie, że na tym forum trzymamy się poprawności pisowni, a pisanie z błędami (szczególnie tak oczywistymi) wygląda dla nas jak obrażanie czytających.
Cześć
Przepraszam...
Obiecuję poprawę 
Wracając do tematu nadajników moje wątpliwości wzbudza poniższy fragment:
Przepraszam...

Wracając do tematu nadajników moje wątpliwości wzbudza poniższy fragment:
Pozdrawiam MaciejKomunikacja przy uzyciu nadajników iskrowych i odbiorników detektorowych odbywała sie na falach
długich i srednich. Jednoczesnie z rozwojem i ulepszaniem nadajników iskrowych pracujacych falami
tłumionymi zaczeto przeprowadzac próby połaczen radiowych przy uzyciu fal ciagłych. Jako generatory
fal ciagłych były uzywane: łuk elektryczny (łuk Poulsena) i pradnice duzej czestotliwosci (maszyny
Wołogdina, Alexandersona i innych). Nadajniki łukowe i maszynowe pracowały oczywiscie na falach
długich.
Czołem.
Dobrze, że budzi wątpliwości: nadajnik łukowy (Poulsena) i nadajnik iskrowy (Hughes - Hertz - Lodge) to różne urządzenia.
http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/M ... tter,_1902
Pozdrawiam,
Jasiu
Dobrze, że budzi wątpliwości: nadajnik łukowy (Poulsena) i nadajnik iskrowy (Hughes - Hertz - Lodge) to różne urządzenia.
http://www.ieeeghn.org/wiki/index.php/M ... tter,_1902
Pozdrawiam,
Jasiu