Następny projekt PENTAGRAM
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Następny projekt PENTAGRAM
Po co miałbym go mierzyć?
Dla porównania jego wartości przy prostowniku krzemowym i lampowym.
Prostownik nie ma wpływy na bias... jest stały.
To że nie zmienia się jego wartość stwierdzasz po pomiarach, czy po domniemaniu?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
U Painlusta chyba nie "po domniemaniu" a "by design" 

Aleksander Niemand
Jeśli bez podania napięcia anodowego wynosi -40V i po podaniu wynosi -40V to mogę domniemywać, że jakie napięcie bym nie podał jako anodowe to będzie i tak -40V...yosot pisze:To że nie zmienia się jego wartość stwierdzasz po pomiarach, czy po domniemaniu?
Ale punkt pracy lampy ulegnie przesunięciu i należałoby go skorygować właśnie zmianą napięcia siatki pierwszej. Zmniejszając napięcie anodowe przy stałym napięciu S1 zbliżasz się do pracy wzmacniacza w klasie B co skutkuje zniekształceniami skrośnymi. Ładnie to widać na oscyloskopie.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Jakoś kompletnie mnie to nie interesuje... tak jak konstruktorów tej Mesy :
viewtopic.php?f=19&t=14905
viewtopic.php?f=19&t=14905
Ho Ho Ho, nie za wysokie progi ?
Nie dostrzegasz subtelnych różnic pomiędzy tym co Ty robisz
a wzmacniaczami Mesa'y "?

Nie dostrzegasz subtelnych różnic pomiędzy tym co Ty robisz

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Akurat ta MESA jest wyjątkowo badziewna. Osobiście wolałbym grać na wzmacniaczu painlusta, przynajmniej wiedziałbym, że stabilność jest osiągnięta odpowiednim montażem a nie napaćkanymi kawałkami folii miedzianej.
Co do meritum, to lampy nie wiedzą jaki napis ma wzmacniacz, w którym siedzą. Przy danych warunkach zasilania (wspomniana wartość biasu) będą tak samo pracowały zarówno w Mesie jak i w każdym innym urządzeniu.
Co do meritum, to lampy nie wiedzą jaki napis ma wzmacniacz, w którym siedzą. Przy danych warunkach zasilania (wspomniana wartość biasu) będą tak samo pracowały zarówno w Mesie jak i w każdym innym urządzeniu.
Ho Ho Ho, a kolega mógłby mnie nie mierzyć własną miarą?grzebak pisze:Ho Ho Ho, nie za wysokie progi ?![]()
Nie dostrzegasz subtelnych różnic pomiędzy tym co Ty robisz![]()
![]()
a wzmacniaczami Mesa'y "?
Chodzi o za wysokie progi czy o subtelne różnice ?
Ogólnie... pomijam fakt, że szanowny kolega słabo zrozumiał moją wypowiedź...
To, ze kolega kryguje się zastosować rozwiązania znanych producentów to jest to kolegi problem. Ja nie uważam tego za tabu czy świętokradztwo. Jeśli w Mesie te samo napięcie biasu może być zaaplikowane przy prostowniku krzemowym i lampowym to znaczy, że może być i u mnie. Ja klękać przed Mesą jak przed Bogiem nie będę.
To, ze kolega kryguje się zastosować rozwiązania znanych producentów to jest to kolegi problem. Ja nie uważam tego za tabu czy świętokradztwo. Jeśli w Mesie te samo napięcie biasu może być zaaplikowane przy prostowniku krzemowym i lampowym to znaczy, że może być i u mnie. Ja klękać przed Mesą jak przed Bogiem nie będę.
Oczywiscie, że to samo napięcie biasu może być zastosowane przy prostowniku krzemowym i lampowym. Kwestia tylko czy wielkość prądu spoczynkowego lamp będzie odpowiednia, czyli nie powodująca występowania zniekształceń skrośnych przy korzystaniu z prostownika lampowego i jednocześnie niezbyt duża przy korzystaniu z prostownika krzemowego.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Jakoś się nie zastanawiałem. W tym projekcie prostownik lampowy jest tylko dlatego, że mógł być. Wzmacniacz prawdopodobnie będzie chodził tylko z prostownikiem krzemowym w dodatku z wyjętą lampą prostowniczą aby się bez sensu nie grzała.